2012.10.09.
11:52

Heti bevásárlólistám

Rengeteg időt spórolok meg azzal, hogy a bevásárlást heti egyszeri alkalommal letudom. Ez persze némi tervezést igényel, de nekem nagyon bevált a gyakorlatban. Sok aggódástól és energiától megkímélem magam hétközben így. Egy pár banánért vagy salátáért persze lehet, hogy beugrom a sarki szupermarketbe hétköznapokon is, de ez ilyenkor csak pár percig tart szerencsére.

IMG051020121402401.jpgEleinte kézzel írott bevásárlólistával jártam a boltba, de rájöttem, hogy tulajdonképpen a lista mindig ugyanaz, csak nem kell mindig mindenből vásárolni, ha esetleg még nem fogyott el valami. De rendre ugyanazokat a dolgokat esszük, ugyanazokat a dolgokat tartom otthon. Ezért írtam egy nagyon nagy, hosszú listát azokkal az élelmiszerekkel rajta, amik számításba jöhetnek, amiket mindig vagy esetleg nem mindig, de rendszeresen vásárolok. Ezt a listát minden héten bevásárlás előtt kinyomtatom, és csak be’’x’’-elem rajta azokat a dolgokat, amiket azon a héten be kell szereznem. (Vagy csak minden héten más színű tollal ’’x’’-elek, hogy papírt is spóroljunk.) Nagyjából ezzel a következő heti menünket is megtervezem. Rengeteg időt lehet így megspórolni és megvéd a ’’melléevésektől’’ is, ami nagyon fontos lehet azoknak, akik fogyni szeretnének például. Ha mindig minden van otthon, amire szükség van, illetve csak az van otthon, ami kell, és más felesleges dolgok nem, valamint egy kis előkészüléssel megtervezted, hogy mi lesz az aznapi ebéded vagy vacsorád, akkor sokkal fegyelmezettebben, teljesebben fogsz étkezni. Be kell valljam, nem volt rossz ötlet ez az ’’online’’ bevásárlólista-írás. Jóval egyszerűbb így bevásárolni menni és még élvezetes is!

Persze mindenkinek más és más elemeket tartalmaz a saját listája attól függően, hogy miket szeret, milyen szempontokat tart fontosnak táplálkozásában, hányan vannak a családban, mi a foglalkozása stb. De azért rengeteg közös dolog is előfordulhat, ezért most bemutatom nektek az én listámat, hátha ez bárkinek hasznos kiindulópont lehet:

 

FRISS DOLGOK

Gyümölcsök (alma, banán, narancs, kivi, szőlő, barack, körte, mangó, citrom, lime, mandarin, grapefruit, áfonya, szilva, avokádó, ananász)

Zöldségek (uborka, paradicsom, paprika, pritaminpaprika, vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma, póréhagyma, cukkini, padlizsán, répa, zeller, zellerszár, fehérrépa, tök, édesburgonya, burgonya, gomba, káposzta, kelkáposzta)

Saláták (bármilyen, de minél sötétebb zöld, annál gazdagabb tápanyagokban)

 

FAGYASZTOTT DOLGOK

Fagyasztott gyümölcsök (meggy, áfonya, eper, szeder, málna)

Fagyasztott zöldségek (brokkoli, karfiol, zöldborsó, kukorica, bébi répa, spenót, zöldbab, kelbimbó)

 

SZÁRAZ DOLGOK

Babfélék (fehér, vörös, tarka, fekete – fekete babot bioboltokban lehet kapni)

Lencsefélék (zöld, sárga, vörös, fekete – zöld mindenhol van, ez a kedvencem egyébként, a többit DM-ben, bioboltokban lehet megtalálni)

Csicseriborsó

Felesborsó

Barnarizs

Árpa (Szupermarketben, Hipermarketben)

Köles (Szupermarketben, Hipermarketben)

Quinoa (DM-ben, biobolotokban)

Kuszkusz (Hipermarketben, bioboltokban, DM-ben)

Bulgur búza (hipermarketekben mindig van)

Tészta (spagetti, penne, lasagne, fussili – teljes kiőrlésű DM-ben, durum mindenhol)

Zabkorpa, zabpehely (nagyszemű és kisszemű is)

Gríz

Kukoricadara

Kukoricaliszt

Kukoricakeményítő

Teljes rozsliszt (Vitamil bárhol van – Coop, Spar stb.)

Teljes tönkölyliszt (DM, biobolt)

Nemes élesztőpehely (biobolt)

 

KONZERVEK

Bab (vörös, fehér)

Kukorica

Paradicsom

Passzírozott paradicsomlé

Sűrített paradicsom

 

KELLÉKEK

Fekete csokoládé (DM, Müller)

Kenyér (ha nincs jó pékség a közelemben, akkor a csomagolt rozskenyerek Rossmannból, DM-ből)

Balzsamecet (vörös, fehér – DM, hipermarketek)

Almaecet

Lekvár (Marika néni cukormentes lekvárja Túrkevéről, vagy a DM-ben az agávéval édesítettek)

Mandulavaj (biobolt)

Mogyoróvaj (biobolt, Müller)

Tahini (biobolt)

Szójaszósz (hipermarket, DM)

Miso (biobolt)

Mazsola, datolya, füge (Rosmannban vannak cukormentesek)             

Magvak (Szezámmag, Lenmag /őrölt/, Dió, Mandula, Zályamag /bioboltokban/, Kesudió /Rossmann, DM/, Mogyoró)

Almaszósz (DM)

Sütőpor, szódabikarbóna

Holland kakaópor

Mustár (Alnatura, DM)

Tofu (DM, bioboltok)

Növényi tej (DM /Alnatura/, Rossmann, hipermarketek)

Oliva bogyó

Kávé (Tchibo, Starbucks)

Tea (leveles zöld teék)

Fűszerek (só, egész bors, kakukkfű, oregánó, majoranna, bazsalikom, fokhagyma granulátum, vöröshagyma granulátum, Vegeta Naturella fűszerek, kurkuma, paprika, kömény, chili, fahéj, kardamom, szegfűszeg, gyömbér, szerecsendió, koriander, kapor, rozmaring stb.)

 

ÉDESÍTŐK

Xilit

Méz

Juharszirup

Agávé nektár

 

Hát valahogy így néz ki! Persze ezeknek felét sem kell heti rendszerességgel beszereznem. A száraz dolgok, lisztek, édesítők, növényi tejek hosszú ideig elállnak a polcon, illetve nem is használunk belőle olyan sokat, hogy mindig kelljen pótolni.

A friss és fagyasztott zöldségekből, gyümölcsökből, kenyérből, barnarizsből, zabpehelyből, konzervekből, tofuból, salátákból viszont minden héten vásárolok. Ezek azok a dolgok, amik nálunk hamar fogynak. Kiemeltem azokat a tételeket, amelyek szinte mindig vannak otthon! Ezek nagyjából az én kedvenceim, amiket gyakran használok sütéshez, főzéshez.

Jó tanács: Tarts minél több dolgot a hűtőben (kenyér!, mustár, szójaszósz, lenmag, juharszirup, mandulavaj, zöldségek, muffinok stb.) Így minden sokkal tovább friss marad!

Mivel nagyjából mindig minden szükséges alapanyag (számomra alap) van otthon ezzel a módszerrel, így ritkán fordul elő, hogy valamit megkívánok, és mégsem tudom elkészíteni, mert valami hiányzik hozzá. Ok, csütörtök felé azért már megtörténik, hiszen én általában pénteken vagy szombaton járok bevásárolni.

Próbáld összeállítani te is a saját bevásárlólistádat! Ha kitapasztalod azt, hogy miket szeretsz igazán és használsz rendszeresen, akkor egy pár hét után rutinná válik és könnyen menni fog. Ez nem macera! Ez egy praktika, ami több időt spórol meg nekünk végső soron, mint amennyi időt és energiát belefektetünk.

Mivel nagyjából tudom, hogy milyen ebédeket fogok bepakolni magunknak, miket fogok vacsorára készíteni a következő héten, így van, hogy vasárnap előrekészülök, és beteszek mindent a hűtőbe illetve a fagyasztóba. Néha úgy érzem magam hétközben, mintha étterembe járnék, mert csak előveszek valami előre elkészített finomságok esténként, amit már csak meg kell enni, és jut idő másra is!

Írd meg a saját, teljes bevásárlólistádat, tervezd meg nagyjából, miket szeretnél jövő héten enni, és vasárnap főzd meg előre, amit lehet. Remélem, hétvégén már így indulsz neki a heti bevásárlásnak!  :)

 

1 komment

Címkék: én titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr904828333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eddmagad 2012.10.10. 11:13:25

Köszi! :) A Tchibo boltokban frissen őrölt Pearl a kedvencem! :)
süti beállítások módosítása