2013.05.21.
22:00

Rólam

Sziasztok! A nevem Berta és szeretettel üdvözöllek itt!

Blogomon életmóddá vált táplálkozási szokásaimat, ételeimet, praktikáimat, érdekességeket és információkat osztok meg.

Az itt található receptek:

- 100% növényi alapúak

- Teljes értékű, feldolgozatlan összetevőkön alapulnak

- Gyorsak, egyszerűek és kivitelezhetőek

Növényi, mert számomra a teljes mértékben növényeken alapuló táplálkozás jelenti a legtisztább és legegészségesebb táplálkozási formát. A növényeken alapuló diéta jó az egészségemnek, a környezetnek, az állatoknak és gazdaságos is lehet. Táplálkozással kapcsolatos kérdésekben Dr. Caldwell B. Esselstyn, M.D.; Dr. T. Colin Campbell, PhD; Dr. Neal Barnard, M.D.; Dr. John McDougall, M.D. és Julieanna Hever, M.S. nézeteit és tanácsait követem. A helyesen megtervezett növényi alapú táplálkozás nem hiányos semmilyen tápanyagban, ellenben nem tartalmaz koleszterint, túlzott mértékű telített zsírokat és állati fehérjéket, szabadgyököket, hormonokat és antibiotikumokat. Az általam követett táplálkozás vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben, antioxidánsokban rendkívül gazdag, illetve egészséges, könnyebben feldolgozható növényi fehérjéken, komplex szénhidrátokon és telítetlen, esszenciális zsírsavakon alapuló táplálkozási forma.

Teljes és feldolgozatlan, mert azt vallom, hogy az ételeket a természetben fellelhető állapotukhoz legközelebbi formában célszerű fogyasztani, tehát feldolgozatlanul. A finomított szénhidrátokat és izolált, kivont olajokat, ’’fura’’ nevű, ismeretlen eredetű összetevőket és azokat hosszan listázó élelmiszereket egészségünkre károsnak tartom és elkerülöm. Helyettük konyhámat telepakolom friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, bab- és lencsefélékkel, teljes gabonákkal, magvakkal. Az ezekből elkészíthető ételek világa nagyon gazdag és határtalan. Étkezésem nem beszűkült az állati eredetű termék mellőzésével, hanem éppen, hogy kitágult, és egy új világ kapuját nyitotta meg előttem, ahol a mai napig felfedezek újabb és újabb ételeket, érdekességeket.

Gyorsak, egyszerűek és kivitelezhetőek, mert így praktikus. Az egészségem megőrzése számomra elsődleges, éppen ezért az életmóddá vált táplálkozási szokásaim csak akkor követhetőek, ha a recepteket nagyon gyorsan és nagyon egyszerűen el tudom készíteni. A mai világban bármerre megyünk az egészségtelen, de annál ízesebb, csábítóbb, többszörösen feldolgozott, mesterséges összetevőkön alapuló élelmiszerek vesznek bennünket körül. Egy ilyen világban számomra optimális megoldásnak a ’’csináld magad’’ elv követése tűnt, ami azt jelenti, hogy ételeimet legtöbbször magam készítem el, reggel, délben és este. Anélkül, hogy órákat töltenék el az ezzel való foglalatoskodással, megtanultam egyszerű és gyors ételeket készítni, így az effajta életmód kényelmes és roppant élvezetes számomra!

Az oldalon található recepteket általam kedvelt és nagyra tartott szakácsok, főző műsorok, éttermek és utazások ihletik, vagy épp régi, közkedvelt receptek ’’áttranszformálása’’ útján születnek. Az összetevőket újragondolom és az ízeket fantáziám szerint saját ízlésemre szabom. Imádok fűszerezni és spontán főzőcskézni. Kedvencem a vanília és a mangó, szenvedélyes fülbevaló gyűjtő vagyok, szeretek vezetés közben énekelni, nagyon jól  úszom, a testvérem a másik felem, imádok idegen nyelven olvasni és filmeket nézni, még mindig royal wedding lázban égek, legnagyobb élményeim Mozart Varázsfuvolája, az Eiffel-torony és a U.S. Capitol voltak, szeretek téli reggeleken pizsamában csokis-lekváros kekszet reggelizni, imádom az elfújt gyertya illatát, mindenem a családom!

Bármilyen okból is látogatsz el blogomra, itt remélem, egy harmonikus és szeretetteljes közeg fogad téged, ahol jó érzésekkel töltődsz fel. Bármilyen elveket is kövessél táplálkozásodban, abban biztos lehetsz, hogy itt mindig, mindenkit szeretettel várok.

Köszönöm, hogy itt vagytok és kísértek engem ebben az egzotikus, felfedező utazásomban!  

image-1_1.jpeg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr914594491
süti beállítások módosítása