2012.10.06.
15:03

''Termékbemutató'' 1: Mi a tofu? Hogyan használhatod?

Receta-casera-de-queso-de-soja-o-tofu.jpgA tofu egy ősi, kínai élelmiszer, ami gyakorlatilag a szójababból készült szójatej megaltatásával, majd blokkokba történő összepréselésével készül a sajthoz nagyon hasonló eljárással igazából. Kínában több mint 2000 éve alapélelmiszernek számít, de jellemzően használják más ázsiai nemzetek is, mint pl. Japán, Thaiföld, Korea stb.

Magas fehérjetartalma miatt sokan húspótlóként alkalmazzák étrendjükben. Tulajdonképpen még a szójából is hiányzik 2 aminosav ahhoz, hogy teljes értékű fehérje legyen, mint pl. a húsok. Emiatt viszont abszolút nem kell aggódni! Egészen addig, amíg mindenféle fehérjetartalmú élelmiszert fogyasztasz különböző aminosavakkal bennük, addig a szervezet ezeket ’’bevárja’’ és teljes értékű fehérjeláncokat képes alkotni, amelyekre szükségünk van. Nem kell ahhoz egy adott élelmiszerben benne lennie minden egyes aminosavnak, hogy teljes fehérjéket tudjon testünk előállítani. Az effajta protein mítoszról részletesebben itt írtam. Hányszor hallasz arról, hogy valakit aminosav hiánnyal kórházba szállítottak? Soha! Hányszor hallasz arról, hogy valakit a magas koleszterinszintjének és eltömődött ereinek következtében agyvérzéssel vagy szívrohammal kórházba szállítottak? Elég gyakran sajnos!

Szóval akkor is bőven elégséges fehérjét és minden aminosavat megkapsz, ha nem eszel állati termékeket egyáltalán, nem alkalmazol semmilyen kombinációt egy adott étkezésen belül, de változatosan fogyasztod a hüvelyeseket, gabonákat, zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat. Persze a rendszeres húsfogyasztás sem zárja ki a tofu alkalmankénti használatát. Csak érdekesebbé teheted vele étrendedet és igazi, egzotikus, ázsiai ételeket készíthetsz. Ha pedig a tofut, mint húspótlót használod, akkor gyakorlatilag minden hagyományos ételt el tudsz vele készíteni, hogy ne kelljen régi kedvenceidről lemondani.

Sokan állítják, hogy nem szeretik a tofut! Ha így érzel, akkor valószínűleg még nem volt szerencséd jól elkészített tofut enni. A tofunak ugyanis önmagában semmi íze nincsen, úgyhogy nem csoda, hogy ilyen módon nem ízlik neked! Viszont, ha bármilyen okból szeretnéd beemelni a tofut táplálkozásodba, akkor itt van pár jó tanács, hogy hogyan is ’’játszhatsz’’ vele. Legyél felfedező, ne sajnáld a fűszereket, szószokat, pácokat. A tofuból teljesen semleges íze miatt akár édes, akár sós ételeket elő lehet állítani.

 

1. Használd darált húsként!

Ha szimplán a kezeddel, ujjaid között összetöröd a tofut, egy darált hús-szerű állagot érhetsz el. Mivel a tofu nem igényel hosszas főzést, mit a hús, ezért akármilyen ételben is használod, hamar elkészül. Ha főzöl vele, akkor csak a végén, az utolsó 10 percre add hozzá a darált tofut, de használhatod bármilyen rakott ételben is.

2. Használd túróként!

Szintén a kezeddel, ricotta-szerűvé összetördelt tofuval egészséges ’’túrót’’ kapsz. Reggelire gyümölcsökkel isteni olaszos ricottát varázsolhatsz. Csak meg kell ízesítened a tofu ’’ricottádat’’ citromlével, sóval, pici fokhagyma granulátummal, oregánóval esetleg nemes élesztőpehellyel és kész is. Mézzel, fahéjjal, vaníliával, mazsolával pedig édes túrókrémet kapsz. Ha lilahagymával, citromlével, paprikával, mustárral, sóval, borssal ízesíted, kész is a körözötted és mehet a szendvicsedbe.

3. Használd tojáskánt!

Csak tördeld össze a tofut az ujjaid között, fűszerezd mustárral, fokhagyma granulátummal, hagyma granulátummal, kurkumával (hogy szép sárga legyen), köménnyel, nemes élesztőpehellyel, esetleg szójaszósszal, majd sózd, borsozd és mehet a serpenyőbe az ott dinsztelődő hagymához. Ezzel el is készült a reggeli rántottád. Tudsz belőle ’’tojássalátát’’ is készíteni. Vágd apró darabokra a tofut, vagy csak tördeld össze a kezeddel, adj hozzá újhagymát, póréhagymát vagy lilahagymát apróra vágva, ízesítsd sóval, borssal, mustárral és kaporral! Isteni!

4. Használd húsként!

Szeleteld fel szépen háromszög vagy téglalap alakúra a tofut és ’’pácold’’ be őket, hogy jól átvegyék a fűszerek ízét. A pácodban lehet balzsamecet, szójaszósz, só, bors, chili, fokhagyma, sűrített paradicsom, mustár, zöldfűszerek, kömény, paprika stb. Bármi, amit szeretsz, csak olajat ne használj! Legyen jó intenzív ízű a pác, ne sajnáld a fűszereket! 20 perc után mehetnek a pácolt tofuszeletek sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süsd addig mindkét oldalukat, amíg meg nem barnultak és kérget kaptak.

5. Használd desszertekbe!

Bármilyen turmixba, poharas krémbe, pudingba kiváló. Tedd az összetördelt tofut olvasztott csokoládéval, kávéval, édesítővel, kakaóporral egy turmixgépbe és máris csoki pudingot vagy csoki mousse-t kaptál. Turmixold eperrel, barackkal, körtével, édesítsd, fűszerezd kedvedre, és gyümölcsös poharas krémet kapsz.

6. Használd joghurtként!

Egy tömb tofut, egy banánnal, egy citrom levével, pici vízzel vagy növényi tejjel összeturmixolva máris görög joghurtot készítettél. Gyümölcsökre halmozva egyik nagy kedvencem reggelire.

 

Látod, milyen nagy hasznát veheted a tofunak otthon? Egy a lényeg, hogy próbálkozz, kísérletezz! Ha nem ízlik, akkor valószínűleg csak nem fűszereztél eléggé. A tofu elkészítésének kulcskérdése a sok-sok fűszer! A citromlével, sóval, édesítővel ez esetben nem szabad csínján bánnod! Én pont ezért is imádom! Azt csinálok vele, amit akarok, bármire alkalmas, bármi kihozható belőle, csak a fantázia szab határt! Próbálkozz sokat te is, lehet imádni fogod, ahogyan én is!

Egy dologra azonban nagyon figyelj! Ha tofut vásárolsz, feltétlenül bio tofut válassz, vagy legalábbis olyat, amire rá van írva, hogy nem génkezelt! Ha elkerülöd a génkezelt szójatermékek fogyasztását, akkor a tofunak és társainak se nőre, de férfira nincsen semmilyen káros hatása! Ha ez így lenne, akkor egész Kína bajban lett volna 2000 éven keresztül, holott pont hosszú életű, fitt, egészséges állampolgárairól volt híres a kínai társadalom, ahol a szív-és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatos megbetegedések (emlőrák, prosztatarák, vastagbélrák stb.) majdhogynem ismeretlenek voltak egészen az 1970-es évekig. Miután megjelentek a nyugati gyorséttermek és multicégek termékei a kínai szupermarketekben borult a rendszer persze és általánossá vált a feldolgozott élelmiszerek, cukor, só, állati termékek, zsírok túlzott mértékű fogyasztása és velük együtt megjelentek a nyugati, civilizációs betegségek. Korábban illetve a vidéki területeken még ma is kiváló egészségéről híres a kínai társadalom, melynek étkezési szokásait a főként növényi eredetű ételek és a szójatermékek használata jellemzi. A történelem bizonyítja önmagát. Hacsak nem vagy allergiás, hacsak nem génkezelt a szója, nincsen semmilyen káros hatása, ami miatt kerülnöd kellene fogyasztását. Próbáld felfedezni a benne rejlő lehetőségeket, fűszerezd kedvedre és biztosan meg fogod szeretni!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tofu

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr634823230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása