2012.10.08.
12:59

''Termékbemutató'' 2: Mi a quinoa, hogyan főzd meg?

IMG08102012123148.jpgA quinoa (kínva) egy dél-amerikai gabonaféle, az aztékok aranyaként is emlegetik.

Tulajdonképpen, növénytanilag nem is gabona, hanem parajféle, de ízében, felhasználásában nagyon hasonlít a gabonákhoz, ezért általában odasorolják. Köretként, reggelire müzliként, gabonapehelyként szuper választás. Sajnos mivel nálunk ritka növényről van szó, ezért nem könnyű hozzájutni, és sajnos nem is túl olcsó. Általában bioboltokban vagy esetleg DM üzletekben (Alnatura) tudod beszerezni, és ha megszereted, akkor néha azért érdemes lehet beiktatni az étrendedbe, hiszen rengeteg hasznos tulajdonsága van:

 

1. A quinoa az egyik legtöbb ásványi anyagot és tápanyagot tartalmazó gabona.

Nagyon gazdag B-vitaminokban (B1, B2, B3), továbbá C-, E-vitaminokban és béta karotinban. Magas antioxidáns-tartalma révén tehát jelentősen hozzájárul a káros szabad gyökök hatástalanításához a szervezetünkben, erősítve ezzel immunrendszerünket és lassítva az öregedési folyamatokat. Az ásványi anyagok közül pedig rengeteg magnéziumot, kalciumot, vasat, káliumot, foszfort és némi cinket is tartalmaz.

2. Nagyon rostos gabonaféle, így egyenletesen tartja a vércukorszintet, nem okoz elhízást, cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott.  

3. Nagyon magas a fehérjetartalma és minden esszenciális aminosav benne van, tehát komplett, teljes értékű fehérjeforrás a húsokkal megegyezően!

4. Gluténmentes, ezért gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

 

Hogyan főzd meg?

2662.jpgHamar megfő, kb. 15 perces főzési idővel. A quinoa szemek rendelkeznek egy természetes bevonattal, ami keserűvé teheti az izét, ezért nagyon fontos, hogy főzés előtt kb. 10 percre áztassuk be hideg vízben, majd jó alaposan mossuk át, így eltávolítjuk róla a kesernyés ízt okozó védőrétegét. (Nekem első alkalommal nem ízlett, mert nem tudtam, hogy le kell öblíteni, és keserűnek találtam.)

A quinoát kétszeres mennyiségű vízben kell megfőzni. Forrald fel a vizet először, majd add hozzá a lemosott quinoát, fedd le és alacsony fokozaton kb. 15 perc alatt párold meg és kész is.

Használhatod köretként, salátákban, rizottóban, szószokkal leöntve vagy reggeliként gyümölcsökkel megrakva, fahájjal megszórva és növényi tejjel meglocsolva.

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr264826527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása