2013.02.19.
15:11

Hogyan kezeld a negativitásokat!

imagesg.jpgHa próbálsz egészségesen élni, táplálkozni, mozogni stb., biztosan sokszor találkozol csupa elutasító véleménnyel és kéretlen tanácsokkal, mondván, hogy úgy sem használ semmit és csak felesleges macera az amúgy mindenkinél jellemzően rohanó hétköznapokban.

Ha pedig úgy táplálkozol, ahogyan én (teljes értékű, növényi alapú, nem vegán!), akkor pedig szinte garantált, hogy csakis ellenvéleményekbe ütközöl. Csak tudnám, miért oké McDonald’s-os burgereket és 1000-szer újrahasznált, transzzsírokban tocsogó műkrumplit enni és miért nem oké növényeket enni? Vagy miért teljesen természetes dohányozni anélkül, hogy mindenki kiselőadásba kezdene a cigaretta káros hatásairól? Ellenben, ha elkerülöd a húsfogyasztást, akkor tuti fix, hogy hallgathatod az aminosav hiányról szóló eszmefuttatásokat. Ha véletlen kicsúszik a szádon, hogy növényi táplálkozást folytatsz, akkor szinte mindenkinek kiugrik a szeme és első reakcióként elmondják neked, hogy az mennyire egészségtelen és veszélyes. (Amúgy a szavak ereje itt is meglátszik ám. A vegán szó százszor rosszabbul hangzik, mint a növényi eredetű. Próbáld ki!)

imageggs.jpgNa de se baj, ilyen világban élünk, nem igazán lehet ellene tenni. Azonban itt van egy pár hasznos tipp arra vonatkozóan, hogyan is lehet ezeket a negativitásokat napi szinten kezelni. Ezek nálam jól beváltak hosszú idők gyakorlatát követően.

- Sose kezdj ’’okoskodni’’. Nem kell az információk tömkelegét egy informálatlan ember nyakába zúdítanod. Nem használ és nem éri meg. Csak nagyobb ellenvéleményt fog kialakítani. Az emberek többségének gondolkodását a berögződött, majdhogynem veleszületett információk határozzák meg, amelyeket évtizedeken keresztül belénk sulykolt a média, az élelmiszeripar és egyéb érdekhálók. Nem te leszel az, aki ezt a rendszert képes megdönteni.

- Ne akarj meggyőzni senkit se, még akkor sem, ha szeretetből tennéd. Ha látsz némi fogékonyságot, akkor persze apránként próbálkozhatsz, de sose erőltesd! Nem a te feladatod és nem is a te tiszted. Ki vagyok én, hogy bárkinek megmondjam, mit egyen vagy mit ne? Mindig erre emlékeztetem magam.

- Inkább próbálj jó példát szolgáltatni és ezzel motiválni. Ha az emberek látják rajtad, hogy energikus vagy, egészséges, boldog, friss, akkor sokan fognak érdeklődni aziránt, hogy ezt hogyan érted el.

- Ne arra fókuszálj, hogy mi miért káros, hanem arra hogy mi miért hasznos. Ne kezd szidni a húst, a tejtermékeket, a cukrot, a lisztet stb., hanem kezdj el amellett érvelni, hogy miért is olyan pozitív hatásúak a zöldségek és a gyümölcsök.

- Sose beszélj az egészséges táplálkozásban általad követett elvekről étkezés közben, másokkal egy asztalnál. A legnagyobb hiba, amit csak elkövethetsz. Nem ez a megfelelő alkalom a diskurzusra, mikor az ember épp kedvenc ételeit falatozza.

- Próbálj egészséges finomságokat elkészíteni és ezzel másokat megkínálni. Ha ízlik nekik, sokkal valószínűbb, hogy hajlandóak lesznek kipróbálni új dolgokat és nyitottabban hozzáállni a változtatásokhoz.

Mindig jusson eszedbe egy dolog, amikor támadás ér étrended, életmódod miatt. Ezzel próbáld magad vigasztalni és próbálj higgadtnak maradni.

images_3.jpgTe egy tükör vagy. Ha negativitásba ütközöl, akkor valószínűleg nem is téged támadnak, hanem saját magukat. Határozottságot, kitartást és akaraterőt képviselsz, bármilyen, neked bevált egészséges praktikákat is követsz táplálkozásodban. A téged támadók inkább csak a saját gyengeségüket látják benned visszatükröződi és az irigység váltja ki belőlük a negativitást, amiért neked sikerül, nekik pedig nem.

 

Hasonló helyzetekben a mi kedvenc reakcióink valami ilyesmik:

- Ha valaki felteszi nekem a legidegesítőbb kérdést, miszerint honnan jutok elég fehérjéhez (minden növényben van fehérje, a hüvelyesekben, tofuban, gabonákban pedig kifejezetten sok is, a quinoa pedig komplett fehérje), egyszerűen csak visszakérdezek, hogy ő honnan jut elég rosthoz (az állati termékek ugyanis zéró rostot tartalmaznak). [Hányszor hallasz arról, hogy valaki aminosav-hiánnyal került a kórházba…és hányszor arról, hogy valaki vastagbélrákkal vagy emésztési gondokkal, melyek szoros előidézője a rostszegény táplálkozás – Dr. John A. McDougall]

- Tesóm válasza mindig a következő: „Nem szeretem az állati termékek szagát, izét, nem esik jól, nem ízlik és sajnálom az állatokat.”

- A barátom kedvenc mondata: „Szeretem-e a steaket? Igen. Szerettem-e a korábbi ultramagas koleszterinszintemet, a koleszterincsökkentő tablettákat és az ebből eredő vesekárosodást, na meg a nagy pocakomat? Nem. Ha választani kell, inkább eszem tofu rántottát és babfasírtot, hordok egy számmal kisebb farmert és lyukasztok új lyukakat a régi öveimre.”

imagesf.jpgBármi is legyen számodra az egészséges táplálkozás definíciója, biztosan találsz hasonló trükköket a mindennapos negativitások kezelésére. Ha pedig ilyenekkel nem találkozol, akkor tudd, hogy szerencsés vagy és mindannyian irigyelünk ezért! :)

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr955092253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása