2012.10.30.
10:49

A szójalegenda tisztázása

090218223842-large.jpgA szójatermékek fogyasztásának negatív vagy pozitív mivoltáról elég nehéz meggyőződni, hiszen ez az egyik legvitatottabb táplálkozással kapcsolatos témakör. Ennek viszont nem kellene feltétlenül így lennie. A szóját negatív színben feltüntető cikkek sorra olyan forrásokból származnak, amelyek valamilyen módon a hús- illetve a tejiparral összeköttetésben vannak. (Ezeket az összeköttetéseket a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) egy széleskörű audit során feltárta.) Tehát többnyire az érdekek beszélnek és nem a tudomány. Most megpróbálom eloszlatni a leggyakoribb kételyeket, hogy mindenki tisztább fejjel, bátrabban dönthesse el, beemeli-e a szójatermékeket táplálkozásába vagy kihagyja azokat:

 

1. A húsmentes táplálkozásnak a szója fontos része kell, hogy legyen

Egyáltalán nem igaz!!! Még egy teljesen szigorú, vegán (kizárólag növényi eredetű) táplálkozásban sem feltétlenül szükséges a szójatermékek fogyasztása. Fehérjehiányban szenvedni gyakorlatilag lehetetlen, de legalábbis nagyon nehéz! A szóját mint első számú húspótlót tartják számon, de ez egyáltalán nem kell, hogy így legyen. Először is, mert még a szója sem teljes értékű fehérje, azaz 2 aminosav még ebből is hiányzik, amit máshonnan kell bevinnünk, tehát nem tökéletes húspótló. Illetve számos más növényi eredetű táplálék tartalmaz még rendkívül sok fehérjét, tehát szója nélkül is bőven elégséges fehérjeforrást találunk. (A fehérjékkel kapcsolatos félreértésekről, tényekről itt olvashatsz még.) A teljes gabonák is igen gazdagok fehérjékben, a babfélék pedig kimagaslóak. A quinoa pedig tökéletes fehérje, tehát minden aminosavat tartalmaz. A puffasztott, felfújt, izolált szójatermékektől pedig egyenesen tartózkodni kell, mert nagyon nagymértékben feldolgozott, természetes állapotuktól megmásított termékekről van szó. Tehát izolált szójaprotein porokat, turmixokat, puffasztott szójahúsokat, szója burgereket ne vegyél! Ha szereted a szóját, fogyassz szójatejet, tofut, tempeh-t, amelyek a szójabab egészéből származnak és nem izolált, kivont, finomított termékeket jelentenek. Ha nem szereted a szóját, nem jutsz hozzá, de aggódsz a fehérjebeviteled miatt és valamivel szeretnéd a húst helyettesíteni, akkor egyél sok babfélét és gabonákat. Az én csirkemellem a csicseriborsó, marhahúsom az óriásbab, darált húsom a jól megfűszerezett quinoa és további rengeteg, másféle színű babot, lencsét és a gabonák széles skáláját fogyasztom változatosan.

2. A szójatermékek veszélyesek hormonjainkra

A szójában gyenge növényi ösztrogének, úgynevezett fitoösztrogének találhatóak. A növényi ösztrogének nem szüntetik meg a a női ösztrogén hatását, de ezeket gyengítik, ezzel pontosan csökkentve az emlőrák, miómák, petefészekrák kockázatát és a menstruációs tüneteket például. Azoknál a nőknél, akik napi egy pohár szójatejet vagy fél pohár tofut fogyasztanak 30%-kal kevesebb esély van az emlőrák kialakulására. A fitoösztrogének a női testben jelenlévő ösztrogén receptorokhoz kapcsolódnak, ezzel megakadályozva az ösztrogén indíttatású daganatok fejlődését. Ezek a fitoösztrogének egyébként más élelmiszerekben is megtalálhatóak, mint például gabonák vagy lenmag, tehát azokat fogyasztva is érvényesek a fenti hatások.

3. A szója veszélyes a férfiakra

Kutatások igazolják, hogy a szójában lévő fitoösztrogének nincsenek semmilyen hatással a férfi test tesztoszteron szintjére. Sőt, számos tanulmányt egybevetve konkludálták, hogy a férfiak rendszeres szójafogyasztása 26%-kal csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Továbbá egészséges férfiak esetében a szójában lévő izoflavonoidoknak sincsen semmilyen hatása a férfi sperma minőségére. Kínában évezredeken keresztül alaptáplálék volt a szója fogyasztása tofu, tempeh, szójatej és egész szójabab formájában (nem izolált, kivont, finomított formában). Nemhogy a populáció általánosságban véve egészségesebb volt, mint a nyugati társadalmakban, de a szívbetegségek, emlőrák és prosztatarák előfordulása is gyakorlatilag elhanyagolható a modern társadalmakhoz képest, holott a férfiak tányérjába is rendszeresen került a szójából.

4. A szója veszélyes, mert génkezelt

Ha kétes forrásból származik, valóban! Mindig figyelj arra, hogy organikus bioterméket vásárolj, de legalábbis legyen ráírva, hogy nem génkezelt. Ezzel máris elkerülted, hogy a génkezelt organizmusok esetleges káros hatásainak kitennéd az egészségedet.

5. A szója pajzsmirigy betegséget okoz

A szója nem okoz pajzsmirigytúltengést (hipertireózis) klinikai vizsgálatok alapján. A szójafogyasztásnak tehát nincs hatása magára a pajzsmirigyre, hanem a szójában lévő izoflavonoidok lekötnek a szervezetben kevés jódot, amit a test pajzsmirigyhormon termelésére használ. Egyébként ez a hatás szintén egyéb más anyagra is érvényes, mint például bizonyos gyógyszerekre, vitaminkészítményekre, fogyókúrás turmixporokra és feldolgozott ételekben lévő rostpótló alapanyagokra illetve kapszulákra. Tehát azoknál az embereknél, akik pajzsmirigybetegségben szenvednek és ezzel párhuzamosan rendszeresen fogyasztanak szójatermékeket, arra kell figyelni, hogy ezzel együtt jódbevitelüket is megnöveljék. A gyógyszerek és az elfogyasztott ételek közötti kölcsönhatásokat mindenképp egyeztetni kell a kezelőorvossal egyedileg.           

6. A szójatermékek egyéb hatásai

Vizsgálatok támasztják alá, hogy a rendszeres szójafogyasztás csökkenti a szervezetben előforduló gyulladásokat, bizonyos daganatos megbetegedések, 2-es típusú cukorbetegség, csontritkulás, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve csökkenti a vér LDL (’’rossz’’) koleszterinszintjét.

Összefoglalva:

*Hacsak nem vagy allergiás a szójára, nincsen okod fogyasztását elkerülni.

*Ha szigorú, kizárólag növényi alapú étrendet követsz, sincs feltétlenül szükség szójatermékek fogyasztására a megfelelő fehérjepótlás érdekében. A növényekben minden fehérje megtalálható elégséges mértékben, amire a szervezetnek szüksége van, de ha kifejezetten magas fehérjetartalmú növényeket szeretnél fogyasztani, akkor válaszd a babféléket, quinoa-t, teljes gabonákat, zöld leveleseket, csicseriborsót stb.

*Sose vásárolj génkezelt termékeket, tehát figyelj arra, hogy bio legyen, illetve bevizsgáltan nem génkezelt.

*Mindig kerüld a kivont, izolált szójafehérje porokat, felfujt, puffasztott szójahúsokat és szójalecitint tartalmazó feldolgozott ételeket. Ha fogyasztasz szóját, fogyaszd teljes értékű formában, mint szójatej, tofu, tempeh, egész szójabab.  

*Számos hormonokkal kapcsolatos daganatos betegségtől (emlőrák, prosztatarák) megvédhet a szója. Csökkenti a koleszterinszintet, a szívbetegségek ás a 2-tes típusú diabétesz kockázatát.

*Férfiakra sincsen semmilyen káros hatása. Nem befolyásolja a férfiasságot, sőt előnyös lehet a prosztatarák megelőzésében.

*Pajzsmirigybetegség esetén fokozottabb jódbevitelre (tengeri alga, nori, jódozott só, burgonya héjával, fehérbab) lehet szükség illetve orvossal egyeztetni kell a szedett gyógyszerek és az ételek kölcsönhatásait illetően.

 

Remélem, sikerült eloszlatni pár fontos kételyt a szójafogyasztással kapcsolatban és könnyebb lesz a döntés, hogy akarod-e avagy sem beemelni a szójatermékeket étrendedbe. Ha továbbra is kételkedsz, fontos, hogy tudd azt, hogy nincsen szükséged a szójára, ha idegenkedsz tőle. Teljes értékű táplálkozást lehet folytatni nélküle is még tisztán növényi táplálkozás esetében is, habár számos más pozitív egészségvédő szerepe is van a szójának.

Én szójatej, tofu és ritkábban tempeh formájában fogyasztok szóját, főleg azért, mert imádom őket és nem azért, mert ezzel próbálom helyettesíteni a húst. A rendszeres, de nem túlzott szójafogyasztás kifejezetten előnyös lehet egészségünkre!

 

Forrás:

University of Southern California

American Journal of Clinical Nutrition

Department of Human Health and Nutritional Sciences, University of Guelph, Guelph, Ontario, Canada

Messina M, Redmond G. Effects of soy protein and soybean isoflavones on thyroid function in healthy adults and hypothyroid patients: a review of the relevant literature. Thyroid. 2006;16:249-258

Divi RL, Chang HC, Doerge DR. Anti-thyroid isoflavones from soybean: isolation, characterization, and mechanisms of action. Biochem Pharmacol. 1997;54:1087-1096.

Pipe EA, Gobert CP, Capes SE, Darlington GA, Lampe JW, Duncan AM. Soy protein reduces serum LDL cholesterol and the LDL cholesterol:HDL cholesterol and apolipoprotein B:apolipoprotein A-I ratios in adults with type 2 diabetes. J Nutr. 2009;139:1700-1706.

Koh WP, Wu AH, Wang R, et al. Gender-specific associations between soy and risk of hip fracture in the Singapore Chinese Health Study. Am J Epidemiol. 2009;170:901-909.

Dr. Neal Barnard, M.D. - Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM)

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr294878707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása