2012.08.10.
18:17

Cinnabon & Chocobon

 

DSC_0214.jpgKi ne szeretné ezeket az incsi-fincsi fahéjas és kakós csigákat?! Szó szerint a kakaós csigákon nőttünk fel és mióta a McDonalds’s majd a Starbucks megnyitotta kapuit nálunk is, meg vagyunk őrülve a finomabbnál finomabb amerikai édességekért, mint a Cinnabon! Na de ennek persze ára is van, amelyért súlyosan meg is fizetünk, főleg akkor, mikor a tavaly vásárolt, márkás farmernadrágodat hízod ki. Na bummmmm! Mehetsz a Levi’s-be újat venni! De ez már garantáltan nem fog olyan jól mutatni a popódon, mint az előző! Szóval, jobban teszed, ha az egyik igazán kedvenc, szuper hízlaló édességedet lecseréled egy egészséges, nem hízlaló, otthon készített változatra, ami igérem, legalább olyan finom, mint a cukor- és zsírbomba társai, egyszerű elkészíteni, hűtőben eláll hosszú napokig, mikróban felmelegítve mindig friss reggelit kapsz és még a ruháidba is kényelmesen beleférsz majd!  

Ez a recept tiszta fogyókúra és egészség, zsír- és olajmentes, finomított cukor nélkül készül és nekem annyira a kedvencemmé vált, hogy mostanában majdnem minden héten elkészítem! Főleg, mert ZÉRÓ bűnözés! Esküszöm, nem érezni a fat-free hatást, a tészta igazán puha és lágy, mégis zsírmentes. Éljen! Isteni finom, rém egyszerű és nagyon egészséges!

 

Cinnabon & Chocobon

Kb. 18 csigához

Tésztához

¾ pohár növényi tej (szója {én ezt szoktam használni}, rizs, zab, de persze lehet tehéntej is)

25 gramm friss élesztő

3 pohár teljes kiörlésű tönkölyliszt (természetesen bármilyet használhatsz, de ha teljes kiörlésű rozsliszttel dolgozol, akkor annak egy részét búzasikérrel helyettesítsd, hogy megkeljen a tészta)

2 teáskanál sütőpor

¼ pohár nyírfacukor (xilit)

¼ teáskanál só

5 evőkanál almaszósz (Dm-ben kapható Alnatura almaszósz VAGY totál egyszerűen készítsd el magad otthon {lásd lentebb, hogy hogyan} VAGY használj villával krémessé összetört, érett banánt)

Töltelékhez

nyírfacukor (xilit) ízlés szerint (kb. annyit használj, hogy nagyjából egyenletesen befedje a kinyújtott tésztát mindenhol)

Sötét, 100%-os, cukrozatlan kakaópor

Fahéj

Tetejére méz vagy agávé nektár

 

Almaszósz házilag: Egy almát magozz ki és hámozz meg. Szeleteld bele egy turmix gépbe, adj hozzá 2 evőkanál vizet és turmixold össze, amíg homogén, krémes püré keletkezik belőle. Ha szükséges, esetleg adj még hozzá 1-2 evőkanál vizet.

Lépések:

1.       Melegítsd meg mikróban a tejet annyira, hogy még az ujjadat bele tudd tenni, anélkül, hogy megégetnéd magad. Adj hozzá 1 evőkanál mézet vagy agávé nektárt! Morzsold bele az élesztőt és hagyd felfutni kb. 5-10 perc alatt.

2.       A lisztből 2 pohárnyit keverj össze a sütőporral, sóval és xilittel egy nagy keverőtálban.

3.       Ha a tejes-élesztős keverék felfutott, add hozzá a lisztes keverékhez.

4.       Add hozzá az almaszószt is.

5.       Fokozatosan add hozzá a maradék lisztet is és gyúrd a tésztát addig, amíg egy nem túl kemény, de nem is ragacsos keveréket kapsz. Adj hozzá még lisztet, ha szükséges ahhoz, hogy ne ragadjon.

DSC_0105.jpg

6.       Alapos gyúrás után felezd meg a tésztát és mindkét felét nyújtsd ki egy enyhén meglisztezett sütőpapíron (hogy ne ragadjon) vékony, téglalap alakra.

DSC_0106g.jpg

7.       Egyenletesen osszlass el rajtuk annyi xilitet, amennyi szépen mindenhol befedi. Szórd meg őket egyenletesen kakaóval (ebből mehet jó sok), majd a másikat fahéjjal (ebből csak picit, mert keserű lehet tőle).

DSC_0135g.jpg

9.       Tekerd fel a tésztákat szorosan, hogy majd ne szórodjon ki belőle a töltelék, amikor a sütőtálba helyezed (pici mézzel meglocsolhatod feltekerés előtt, azzal elősegíted a tapadást).

DSC_0117f.jpg

10.   Vágd őket kb. 2-3 cm-es csigákra.

DSC_0120g.jpgDSC_0121g.jpg

11.   Óvatosan helyezd őket bele egy sütőtálba és hagyd őket lefedve pihenni és megkelni kb. 1 órára (ekkor még bőven elférnek egymás mellett a csigák, de majd megnőnek a kelesztés és a sütés folyamata alatt).

DSC_0127g.jpg

12.   Majd süsd meg őket 180 fokra előmelegített sütőben fedő nélkül kb. 25-35 perc alatt vagy amíg a csigák szép aranybarnára sülnek. Sütés előtt még megöntözheted a csigákat pici mézzel vagy agávé nektárral, hogy még roppanósabbak, édesebbek legyenek.

 

DSC_0135.jpg

 

Fogyaszd szó szerint egészséggel, élvezettel reggelire, délutáni nasira, uzsonnára, hétvégi pizsamában tévézős délelőttökön. Hidd el, ennél egészségesebb, alakmegörzőbb fahéjas és kakaós csigát sehol nem találsz!

 

DSC_0155.jpg

6 komment

Címkék: amerikai receptek édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr354705851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krityuka 2013.02.20. 13:32:58

Szia,
Nagy várakozással megsütöttem a sütit. Igaz nem lett cukormentes, mert az itthon lévő gyümölcscukrot nem akarom kidobni. A takarékosság is lényeg :)
Nos jó lett, de nem keltek meg a csigák ilyen szép nagyra. Nem tudom miért. Emiatt sűrű is lett a cucc olyan nagyon "teljes kiőrlésű" állag.
De finom volt, a család befalta. Fogok még vele kísérletezni. Köszi a receptet.

eddmagad 2013.02.20. 13:39:38

@Krityuka:
Szia! Persze, pocsekolni nem pocsekolunk! ;) A tejhez tettel kis "cukrot" (pl. fruktoz, nyers cukor, mez, juharszirup, agave...ezek valamelzike kell, h felfusson az eleszto)? A tejben mar felfutott az eleszto? Ez fontos. Amire meg figyelni tudsz az a homerseklet, langyos-meleg homersekletu folyadek szukseges, es a tesztat is erdemes picit meleg helyen kelesztei (pl. sutoben 35 fokon). Valoban nehezebb kelt tesztakkal banni teljes kiorlesu es cukormentes vagy cukorszegeny sutes eseteben. Probalj a tejre, a homersekletre figyelni, gyurd a tesztat kelloen, legyen szuper friss az eleszto, es vegso soron 3 evokanal gluten (buzafeherje) is mehet a liszthez. Ez segithet a teszta megemelkedeseben. :) Remelem, sikerul kitokeletesiteni! :)

Krityuka 2013.02.28. 10:51:39

Szia,

Az élesztő (por volt itthon) szépen felfutott.
Két gond lehetett:
1. Amikor elkedztem gyúrni elég ragacsos volt a tészta és egyből tettem hozzá még lisztet. Lehet ezt is "dagasztani" kellett volna kicsit, mint a normál lisztből készült tésztát és akkor összeállt volna a tészta.
2. Nem raktam elég melegre a tepsit a pihentetéshez, sőt elég hidegre sikerült :)
A kedvem nem ment el, tuti kísérletezek még, mert így is jó volt, csak sűrű.
Kérdezni szerettem volna még valamit. Én por alakú steviát használok. Kitapasztaltad már, hogy 1 kanál nyírfacuknak kábé mennyi stevia felel meg?

eddmagad 2013.02.28. 11:06:37

@Krityuka: Szia,
Szerintem a homerseklet lehetett a problema. Megfazott a teszta. Kicsit langyosan, kb. 35 fokon kel a legjobban. Habar porelesztovel nekem meg sosem sikerult jol semmi, de valoszinuleg, ez csak az en ugyetlenkedesem, mert masoknal bevalik.
Sajnos nem tudom, milyen steviad van, de ha valoban eredeti, akkor az nagyon edes ez normal cukorhoz kepest 8-ada szukseges ugyanahhozz az izhatashoz. A xilit viszont kevesbe edes a cukorhoz kepest. Szoval kb. 1 egyseg cukor = 1,2 egyseg nyirfacukor = 0,125 egyseg stevia. Ebbol nekem ugy tunik, hogy 1 egyseg stevia 9,6szor annyi nyirfacukornak felel meg. Szoval oszd a xilitet kb. 10-zel es hasznald azt kiindulaskent. De tapasztalni kell!

Krityuka 2013.03.10. 11:34:27

Jelentem megcsináltam még 1x (nem hagyott nyugodni) Most kicsit dagaszottam a tésztát, melegre tettem éééééééééééééééééés isteni lett. Bevallom annyit elátértem, hogy a tésztát megkentem olvasztott margarinnal és úgy szórtam rá a kakaót. A múltkor nem ízlett a gyerekeknek, hogy olyan ragacsos a máztől.
De komolyan szerintem senki meg nem mondaná, hogy egészséges. :)
Kicsit még javítani kell a dolgon, mert a stevia ízét azért ki lehetett érezni belőle. Szereznem kellene nyírfacukrot.
A gyümölcscukor nem jó?

eddmagad 2013.03.10. 11:41:07

Na nagyon orulok, hogy ilyen jol sikerul kifejleszteni! :)

A steviat valoban ki lehet erezni, habar embere valogatja. En nagyon kierzem, ezert nem is hasznalom, pedig jo dolognak tartom.
A gyumolcscukrot nem ajanlom! A magas fruktoz tartalmu edesitokkel ovatosan kell banni. (gyumolcscukor, agave nektar). A fruktoz a majban emesztodik es elegge megterheli azt rendszeres fogyasztasa. A maj elzsirosodasahoz, a triglicerid szint es koleszterinszint emelkedesehez vezethet.
A szilard, kristalyos alapu edesitok kozul inkabb a kokuszcukrot, nyirfacukrot, esetleg kis mertekben a teljes, finomitatlan nadcukrot ajanlanam.
süti beállítások módosítása