Ki ne szeretné ezeket az incsi-fincsi fahéjas és kakós csigákat?! Szó szerint a kakaós csigákon nőttünk fel és mióta a McDonalds’s majd a Starbucks megnyitotta kapuit nálunk is, meg vagyunk őrülve a finomabbnál finomabb amerikai édességekért, mint a Cinnabon! Na de ennek persze ára is van, amelyért súlyosan meg is fizetünk, főleg akkor, mikor a tavaly vásárolt, márkás farmernadrágodat hízod ki. Na bummmmm! Mehetsz a Levi’s-be újat venni! De ez már garantáltan nem fog olyan jól mutatni a popódon, mint az előző! Szóval, jobban teszed, ha az egyik igazán kedvenc, szuper hízlaló édességedet lecseréled egy egészséges, nem hízlaló, otthon készített változatra, ami igérem, legalább olyan finom, mint a cukor- és zsírbomba társai, egyszerű elkészíteni, hűtőben eláll hosszú napokig, mikróban felmelegítve mindig friss reggelit kapsz és még a ruháidba is kényelmesen beleférsz majd!
Ez a recept tiszta fogyókúra és egészség, zsír- és olajmentes, finomított cukor nélkül készül és nekem annyira a kedvencemmé vált, hogy mostanában majdnem minden héten elkészítem! Főleg, mert ZÉRÓ bűnözés! Esküszöm, nem érezni a fat-free hatást, a tészta igazán puha és lágy, mégis zsírmentes. Éljen! Isteni finom, rém egyszerű és nagyon egészséges!
Cinnabon & Chocobon
Kb. 18 csigához
Tésztához
¾ pohár növényi tej (szója {én ezt szoktam használni}, rizs, zab, de persze lehet tehéntej is)
25 gramm friss élesztő
3 pohár teljes kiörlésű tönkölyliszt (természetesen bármilyet használhatsz, de ha teljes kiörlésű rozsliszttel dolgozol, akkor annak egy részét búzasikérrel helyettesítsd, hogy megkeljen a tészta)
2 teáskanál sütőpor
¼ pohár nyírfacukor (xilit)
¼ teáskanál só
5 evőkanál almaszósz (Dm-ben kapható Alnatura almaszósz VAGY totál egyszerűen készítsd el magad otthon {lásd lentebb, hogy hogyan} VAGY használj villával krémessé összetört, érett banánt)
Töltelékhez
nyírfacukor (xilit) ízlés szerint (kb. annyit használj, hogy nagyjából egyenletesen befedje a kinyújtott tésztát mindenhol)
Sötét, 100%-os, cukrozatlan kakaópor
Fahéj
Tetejére méz vagy agávé nektár
Almaszósz házilag: Egy almát magozz ki és hámozz meg. Szeleteld bele egy turmix gépbe, adj hozzá 2 evőkanál vizet és turmixold össze, amíg homogén, krémes püré keletkezik belőle. Ha szükséges, esetleg adj még hozzá 1-2 evőkanál vizet.
Lépések:
1. Melegítsd meg mikróban a tejet annyira, hogy még az ujjadat bele tudd tenni, anélkül, hogy megégetnéd magad. Adj hozzá 1 evőkanál mézet vagy agávé nektárt! Morzsold bele az élesztőt és hagyd felfutni kb. 5-10 perc alatt.
2. A lisztből 2 pohárnyit keverj össze a sütőporral, sóval és xilittel egy nagy keverőtálban.
3. Ha a tejes-élesztős keverék felfutott, add hozzá a lisztes keverékhez.
4. Add hozzá az almaszószt is.
5. Fokozatosan add hozzá a maradék lisztet is és gyúrd a tésztát addig, amíg egy nem túl kemény, de nem is ragacsos keveréket kapsz. Adj hozzá még lisztet, ha szükséges ahhoz, hogy ne ragadjon.
6. Alapos gyúrás után felezd meg a tésztát és mindkét felét nyújtsd ki egy enyhén meglisztezett sütőpapíron (hogy ne ragadjon) vékony, téglalap alakra.
7. Egyenletesen osszlass el rajtuk annyi xilitet, amennyi szépen mindenhol befedi. Szórd meg őket egyenletesen kakaóval (ebből mehet jó sok), majd a másikat fahéjjal (ebből csak picit, mert keserű lehet tőle).
9. Tekerd fel a tésztákat szorosan, hogy majd ne szórodjon ki belőle a töltelék, amikor a sütőtálba helyezed (pici mézzel meglocsolhatod feltekerés előtt, azzal elősegíted a tapadást).
10. Vágd őket kb. 2-3 cm-es csigákra.
11. Óvatosan helyezd őket bele egy sütőtálba és hagyd őket lefedve pihenni és megkelni kb. 1 órára (ekkor még bőven elférnek egymás mellett a csigák, de majd megnőnek a kelesztés és a sütés folyamata alatt).
12. Majd süsd meg őket 180 fokra előmelegített sütőben fedő nélkül kb. 25-35 perc alatt vagy amíg a csigák szép aranybarnára sülnek. Sütés előtt még megöntözheted a csigákat pici mézzel vagy agávé nektárral, hogy még roppanósabbak, édesebbek legyenek.
Fogyaszd szó szerint egészséggel, élvezettel reggelire, délutáni nasira, uzsonnára, hétvégi pizsamában tévézős délelőttökön. Hidd el, ennél egészségesebb, alakmegörzőbb fahéjas és kakaós csigát sehol nem találsz!