2013.04.24.
13:45

Ecet, szódabikarbóna és illóolajok

A tiszta, feldolgozatlan és teljes értékű élelmiszereken alapuló táplálkozás nemcsak az ételeket ’’tisztította’’ ki nálam, hanem sok minden másban is tisztább, természetesebb és egyszerűbb megoldások felé vezetett.

Így például a háztartásban is okosabb alternatívakat alkalmazok, hogy ne csak az élelmiszerek helyes megválasztásán keresztül kerüljem el a felesleges kemikáliákkal való érintkezést.

Növényevők révén nálunk rengeteg friss zöldség és gyümölcs fogy el minden nap. Elkezdtem azon gondolkozni, hogy hogyan is tudom ezeket megfelelően megmosni tálalás előtt. Senki sem akar ételmérgezést, fertőzést kapni, ezért ez fontos szempont. Azt tudni kell, hogy minden ételekről származó betegség és fertőzés (E. Coli, Szalmonella stb.) állati eredetű, még akkor is, ha növényről kapod el! Az ezeket okozó baktériumok, vírusok, patogénok állati fekáliáról származnak és a nagyüzemi állattartás révén könnyen rákerülnek a növényekre is a termőföldön és vízen keresztül. Épp ezért nem megfelelően megmosott uborkát rágcsálva is megbetegedhetünk, ha nem vigyázunk.

De! Nagyon könnyen, olcsón és természetesen tudsz védekezni. Ezzel szeretném is bemutatni nektek új családtagjaimat! :) A megoldás az ECET és a SZÓDABIKARBÓNA! Vegyél pár spriccelős flakont és tedd a következőket:

image-1.jpeg

1. Töltsd fel az egyiket fele-fele arányban fehér, minél magasabb %-os ecettel és csapvízzel. Fogyasztás előtt rakd a mosogatóba (érdemes tisztán tartani és napi szinten letakarítani) vagy egy nagy tálba, és spriccelj rá az oldatból úgy, hogy alaposan befedje mindenhol. Hagyd állni pár percig, majd alaposan öblítsd le vízzel. Nem lesz ecet szaga, nem lesz ecet íze! Viszont bizonyítottan leöli a veszélyes fertőzésforrásokat az ételről. Használd zöld levelesekhez, finom héjú zöldségekhez és gyümölcsökhöz. Szuper egyszerű és olcsó módszer.

2. Egy másik flakonban keverj össze egy ugyanilyen oldatot, de pluszban adj még hozzá egy nagy zacskó szódabikarbónát és rázd össze. Ez a keverék lesz jó minden olyan gyümölcshöz és zöldséghez, ami keményebb héjú és esetleg dörzsölést is igényel, pl. burgonya (ha héjával eszed, mint én), alma, répa (ezt sem szoktam meghámozni), gyökér, zeller, édesburgonya stb. Ééééés ez az oldat tökéletes tisztítószer is konyhában, fürdőszobában. Lehozza a lerakódásokat és a vízkövet is, fertőtlenít, és szép csillogóvá varázsol mindent. Olcsón, egy tonna vegyszer nélkül. Csak spricceld úgy, mint az Ajaxszal tetted régebben!

3. A harmadik flakon pedig a kedvencem! Természetes légfrissítő spray házilag! Na ezek aztán azok a termékek, amik normál esetben a legkomolyabb mennyiségű kemikáliákhoz juttatják szervezetünket belégzés által. Kinek kell ez?! Viszont mindenki szereti a friss illatokat otthon! Víz és természetes, 100%-os tisztaságú illóolaj együtt! Hihetetlenül jó. Annyira, hogy mióta kipróbáltam először, spriccelek a flakonnal, mint egy kisgyerek. DM-ben, gyógyszertárakban tudsz venni bármilyen illóolajat. Az illat teljesen a te ízlésed, hangulatod vagy akár az évszak kérdése. Vehetsz többfélét és összekeverheted több flakonban is, vagy csak keveset keverj be a flakon aljában, hogy gyakran tudd cserélgetni. A koncentrációt is magad határozhatod meg, ahogy tetszik. Az én flakonjaim 450 ml-esek, ezeket töltöttem meg tele vízzel és jó pár csepp illóolajat tettem hozzá, de még így is csak kb. az 1/10-ét használtam el a 10 ml-es illóolaj üvegecskének. Most két fajtát kevertem be: egy citromfüveset és egy levendulásat. A citromfű nagyon passzol a tavasz frissességéhez, a levendula pedig talán a kedvencem. Szuper relaxáló, isteni aromájú illat. Ezt használom a hálóban lefekvés előtt közvetlenül. Alváshoz nagyon jó!


Mivel én eléggé tisztaságmániás vagyok (finoman fogalmazva), nagyon örülök, hogy ezekkel az apró trükkökkel lényegesen tudtam csökkenteni az otthon használatos vegyszerek mennyiségét. Sokszor az ember tüdejét is irritálja egy-egy takarítószer vagy légfrissítő, annyira erősek. Azt senki nem állítja, hogy az ecetnek jó illata van, de irritálni semmiképp sem fog, meg lehet szokni és amint lemosod, azonnal el is illan az egész.

Ha máshoz nem is, de a zöldségeket, gyümölcsöket átmosni nagyon ajánlom a biztonság kedvéért. A vágódeszkákat is érdemes lehet időnként jól átfújni, állni hagyni akár egy órát is, majd lemosni, főleg, ha hústermékeket is vágsz rajtuk és gyerekek is vannak a családban.

Az illóolajos spray-t pedig azonnal próbáld ki. Imádni fogod, ahogyan én! :)

image.jpeg

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr145244664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása