2013.03.12.
10:27

Olajmentes salátaöntetek

Azt már tudjátok, hogy nem vagyok egy olajpárti. Szerintem nincsen olyan, hogy egészséges olaj vagy jó olaj vagy szívbarát olaj! (Dr. Caldwell B. Esselstyn – Prevent and Reverse Heart Disease).

Zsírokra persze szüksége van a szervezetnek, de ez nem azt jelenti, hogy ezeket finomított, izolált olajok formájában kellene vagy lehetne csak bevinni (még a hidegen sajtolt, extra szűz olaj is egy természetes közegéből kivont, izolált élelmiszer). Minden tápláléknak van gyakorlatilag valamennyi zsírtartalma, még egy darab almának is. De vannak persze zsírban kifejezetten gazdag, természetes élelmiszerek, mint a magvak, diófélék, olivabogyó (és nem az olaj!), avokádó, mogyoróvaj, mandulavaj, tahini, csokoládé, őrölt lenmag (minden nap 2 evőkanál fedezi az Omega 3-szükségletet), kakaópor, szójatej stb. Én ezeket részesítem előnyben, ezeket fogyasztom, és ezekből fedezem a testem zsírszükségletét.

Persze itt jön képbe, hogy akkor hogyan is lehet salátaönteteket készíteni, mikor mindegyik ott kezdődik, hogy a salátánkat nyakon locsoljuk olivaolajjal.

10158-smoked-tofu_0006.jpgSzerintem minden nap egy nagy tál salátát jó, ha valami mellé megeszünk. Ne csak unalmas, világoszöld levelekre gondolj pici uborkával és paradicsommal meghintve. Engedd el a fantáziádat! Használj bele bátran gyümölcsöket (ananász, narancs, alma, barack, eper, szilva, áfonya, kivi, mangó, dinnye stb.). Zöldségek közül alkalmazz meghökkentőbbeket is, mint pl. nyers cukkini, gomba, reszelt sérgarépa stb. Tegyél hozzá babféléket (csicseriborsó, fehérbab, vörösbab), olivabogyót, avokádót. Tarkíthatod kifőtt gabonákkal is (barnarizs, quinoa, kuszkusz, bulgur búza). Minél színesebb és gazdagabb, annál izgalmasabb. Válassz inkább sötétzöld salátaleveleket a világosakkal szemben, mert azok tápanyagban sokkal gazdagabbak (bébi spenót, rukkola, római saláta, madáraláta stb.).

Öntetnek pedig itt vannak az én kedvenceim. Ezeket variálva mindig finom salátákat kapok olaj nélkül:

- 1 narancs leve + mustár/ sűrített paradicsom + fűszerek

- 1 citrom leve + mustár/ sűrített paradicsom + fűszerek

- Balzsamecet/Vörösborecet + mustár + méz (juharszirup/agávé)

- Almaecet/Fehérborecet + mustár + oregénó + fokhagyma granulátum + méz (juharszirup/agávé)

- Mustár + sűrített paradicsom + növényi tej + citromlé

- Víz + fehérbab + mustár + juharszirup (méz) + citromlé + szójaszósz/só + nemes élesztőpehely (opcionális) + tahini/mogyoróvaj (opcionális) – ezeket mind turmixold össze az általad kívánt sűrűségű szósszá

- Mustár + szójaszósz+ citromlé + víz + juharszirup (méz/agávé) (+ esetleg nemes élesztőpehely)

- Almaszósz + mustár + fokhagyma granulátum + citromlé

- Szójaszósz + nemes élesztőpehely + juharszirup (méz/agávé) + vörösborecet

 Remélem, kipróbálod őket és lesz közöttük olyan, ami ízleni fog! 

2 komment

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr895129279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ratane 2013.04.02. 14:32:41

Ó, te jó ég, Berta. Ez a sűrített paradicsom mekkora ötlet. Ismételten köszönöm. :D

eddmagad 2013.04.02. 14:33:19

@ratane:
De rulok, hogy izlik! :)
süti beállítások módosítása