2012.12.09.
18:31

Interjú Kathy Frestonnal

Egy számomra nagyon fontos személlyel, Kathy Frestonnal sikerült interjút készítenem. Munkássága, személyisége és szemlélete nagyon nagy hatással volt rám tudatos táplálkozásom kialakításában. Kathy végig kísért engem azon az úton, amely elvezetett egy egészséges, teljes értékű, tiszta, természetes és növényi eredetű táplálkozáshoz. Megtanultam közben, hogy az általunk elfogyasztott ételeknek csupán a testünkre gyakorolt fizikai hatásokon kívül sokkal mélyebb és komplexebb, egyéb hatásai is vannak, melyek befolyásolják testi-lelki közérzetünket, gondolkodásunkat, szellemi és mentális egyensúlyunkat.

interview10lf1.jpg

Most szeretném bemutatni nektek egyik példaképemet, Kathy Frestont és a vele készített interjút:

Kathy Freston a New York Times bestseller szerzője, akinek könyvei az egészséges élet és a tudatos táplálkozás témakörét taglalják. Szemléletében a test, szellem és lélek (body-mind-spirit) összefüggéseinek komplexitását hangsúlyozza, és ezt a megközelítést alkalmazza az egészséges és boldogabb élet megtalálása érdekében. Könyveiben közzétett, egészséggel és táplálkozással összefüggő elméletei minden esetben a szakmában elismert, tapasztalt orvosokkal történő konzultációkkal és interjúkkal (Dr. Andrew Weil, Dr. Neal Barnard, Dr. Caldwell B. Esselstyn, Dr. Dean Ornish stb.) alátámasztottak. Kathy többek között a következő konyveket publikálta:

the_lean.jpg

 

The Lean: A Revolutionary (and Simple!) 30-Day Plan for Healthy, Lasting Weight Loss

Veganist: Lose Weight, Get Healthy, Change the World

Quantum Wellness: A Practical and Spiritual Guide to Health and Happiness

The Quantum Wellness Cleanse: The 21 Day Essential Guide to Healing Your Body, Mind, and Spirit

 

És most lássuk a Kathy-vel folytatott beszélgetés részleteit:

 

1. Mit mondanál azoknak, akik úgy gondolják, hogy az állatok emberi fogyasztás céljából léteznek. Hogyan inspirálnád őket arra, hogy táplálkozásuk részeként több növényi eredetű és kevesebb állati eredetű terméket fogyasszanak?

A Physicians’ Committee for Responsible Medicine nonprofit orvosi társasággal együttműködő Dr. Milton Mills “The Comparative Anatomy of Eating” (Az evés összehaonlitó anatómiája) című írását javasolnám a témával kapcsolatosan.

A mondanivalója az, hogy habár évezredekkel korábban a vadászó-gyújtögető életmód részeként a szűkösség miatt alkalmanként szükség volt az állati húsok fogyasztására, ezek az állapotok a ma emberére már nem vonatkoznak. Dr. William C. Roberts, M.D., az ’’American Journal of Cardiology’’ szerkesztője szerint: ’’Habár úgy gondoljuk és úgy is teszünk, mintha így lenne, de az emberi faj természeténél fogva nem ragadozó típus. Az emberi táplálék céljából leölt állatok végső soron bennünket ölnek meg, mivel a koleszterinben és telített zsírokban gazdag állati húsok sosem voltak alkalmasak vagy szükségesek emberi fogyasztásra, hiszen az emberi természeténél fogva növényevő.’’

Mindenesetre ’’az ember természeténél fogva ragadozó’’ elmélet semmiképpen sem igazolja annak szükségességét, hogy állati termékeket vásároljunk hatalmas, mesterséges módszereket alkalmazó állattartásokból, ahol az állatokat súlyosan bántalmazzák. Ha valaki táplálkozása részeként szeretne állati termékeket is fogyasztani, a legjobb megoldást a tanyasi állatokból származó termékek fogyasztása jelenti.

2. A vegánok nem salátákon és zöldségeken élnek kizárólag. Mi a kedvenc ételed, amely akár vegyes táplálkozásúaknak is ízlene.

Imádom azokat az ételeket, amelyeken felnőttem. Egyszerűen csak ezeknek a növényi változatait fogyasztom ma. Szeretem a pizzát növényi sajttal és gabona kolbásszal, vagy a szója burgereket szintén, és babbal töltött burrito-kat és taco- kat fogyasztok csirkés és marhahúsos verziók helyett. Imádom a rizs, mandula vagy szója alapú jégkrémeket, sajtokat és növényi tejféléket.

3. Mit javasolnál azoknak, akik a vegán táplálkozás felé orientálódnak? Hogyan haladjanak és hogyan kerüljék el a leggyakoribb hibákat?

Először is próbálkozzanak csupán heti egy nap alkalmával különböző vegán ételek fogyasztásával. Ezek mindenképpen legyenek rostosak, egészségesek és laktatóak. Ha az első lépés már rutinná válik, jöhet a következő. Kezdjenek el mandula vagy szójatejet használni tehéntej helyett. Apró lépéseket megtéve haladjon mindenki affelé, hogy egyre több növényi és egyre kevesebb állati eredetű ételt fogyasszon. Nem kell a tökéletesség miatt aggódni. Fókuszáljunk a magára folyamatra és ne a kiragadott részletekre.

4. Melyek azok a vegán, növényi eredetű ételek vagy összetevők, amelyek nem definiálhatók egészségesnek?

A magvakat és dióféléket gyakran nem tartják egészségesnek magas zsírtartalmuk miatt. Tanulmányok bizonyítják ugyanakkor, hogy számos pozitív hatással vannak egészségünkre és azok, akik rendszeresen fogyasztják őket, még vékonyabbak is azokkal szemben, akik kihagyják őket étrendjükből.

5. Mik a legfontosabb egészségre és környezetre gyakorolt hatásai egy teljes értékű, növényi eredetű táplálkozásnak?

A statisztikák azt mutatják, hogy a vegánok illetve vegetáriánusok körében a szívbetegségek, kettes típusú cukorbetegség, túlsúly és bizonyos típusú daganatos megbetegedések is sokkal ritkábban fordulnak elő, mint azok körében, akik rendszeresen fogyasztanak húsféléket. És mivel az állattenyésztés, mint iparág a globális felmelegedésért felelős gázok legalább 18%-át bocsájtja ki (amely több mint a közlekedésből – autók, repülőgépek, hajók – származó gázok hatásai világszerte összesen), a legeslegjobb dolog, amit a környezetünkért egyénileg tehetünk, az egy növényi eredetű táplálkozási forma.

6. Szeretnénk tudni, hogy számodra mi ad inspirációt az effajta növényi alapú táplálkozás folytatásához. Hogyan néz ki egy napod?

Mikor ránézek a kutáymra, egyszerűen csak arra gondolok, hogy ő sem más, mint azok az állattenyésztésre tartott állatok, akiket emberi fogyasztás céljából lemészárolunk. Minden állat egyedi személyiséggel rendelkezik, mikor a vágóhídon kívül, saját közegükben léteznek. Így azt tudom mondani, hogy maguk az állatok azok, akik számomra az inspirációt jelentik.

A napomat kora reggel egy nagy tál zabkásával indítom. Ezután sétálok másfél órát a kaliforniai hegyekben. Ebédre általában egy tál lencse- vagy bablevest eszem teljes kiőrlésű gabonákból készített kenyérrel és salátával. A napom nagyrésze írással és interjúkkal telik, majd vacsora előtt meditálni szoktam. Az esti étkezés részeként egy tál tésztaételt, töltött sütőtököt vagy taco-t fogyasztok leggyakrabban attól függően, mit kapok a boltokban illetve mit találok a legegyszerűbbnek. 

7. Mit jelent számodra a tökéletes, teljes értékű, növényi alapú étel, mely minden szükséges tápanyagot tartalmaz az egészségünk érdekében?

Én egy rendkívül egyszerűen étkező egyén vagyok. Egy tökéletes étel számomra egy nagy tál barnarizs fekete babbal és zöldségekkel. Gyors, egyszerű és egészséges.

 8. Milyen típusú mozgásprogramot, edzéstervet követsz?

Imádok a természetben lenni, ezért szinte minden nap sétálok a hegyekben. Hetente háromszor jógázom, és minden másnap súlyemeléseket is végzek. Mint minden másnál is, a tornánál is fontos a fokozatosság és a lépésről lépésre haladás. Amint rutinossá válunk egy szinten, emelhetünk a mennyiségen és a mértéken.

Mindig emlékezzünk, hogy a cél nem a tökéletességben, hanem a folyamatban rejlik. Csak haladjunk a cél felé, ez a fontos!

Egészségetekre!

Kathy_Freston.jpgKöszönjök Kathy-nek az interjút és a sok pozitiv, inspiráló gondolatot. Csak igy tovább!

 

Az eredeti interjút itt olashatjátok:

1. What would you say to people who believe animals are intended for food and human consumption? How would you inspire them to eat less animal-based and more plant-based food?

I can recommend an excellent essay by a doctor named Dr. Milton Mills who works with the Physicians’ Committee for Responsible Medicine, called “The Comparative Anatomy of Eating” (plug the title into Google and you’ll come up with it) for a lot more on this topic.
The point is, thousands of years ago we may have needed a bit of meat in our diets in times of scarcity as hunter-gatherers, but we don’t need it now. Dr. William C. Roberts, M.D., editor of the American Journal of Cardiology, says, “Although we think we are one, and we act as if we are one, human beings are not natural carnivores. When we kill animals to eat them, they end up killing us, because their flesh, which contains cholesterol and saturated fat, was never intended for human beings, who are natural herbivores.”
In any case, the “we are natural carnivores” argument need not justify the continuation of buying bad meat from giant, wholly unnatural factory farms where animals are gravely mistreated. If one wishes to continue to eat meat, the most conscious choice is to limit oneself to grass fed beef.

2. Vegans don't live on vegetables and salads alone. What`s your favorite meals that could be satisfying for non-vegans too?

I love all the traditional foods I grew up loving, but I just have plant-based versions of them! I enjoy pizza with non-dairy cheese and veggie sausage, burgers made from soy, burritos and tacos with black beans instead of beef or chicken. And I love ice cream, milk, and cheeses made from rice, almond, or soy.

3. What would you suggest to people who are transitioning to veganism? How can they lean into it and avoid common mistakes?

You can just take one meal a week, and switch it to something vegan. Just make sure it’s something hearty and tasty so that you feel full and satisfied. When you get comfortable with that, switch out another one. Then start using soy or almond milk instead of cow’s milk. Little by little, lean into eating more plant-based food and less animal foods. Don’t worry about being perfect, just focus on making progress.

4. What are those vegan, plant-based foods or ingredients you don`t think of as a health food option?

You may not think of nuts as a health food option because they are so filling and tasty, but they are actually quite good for you, and studies show that people who regularly eat nuts actually tend to be slimmer.

5. What are the most important health and environmental aspect of a whole-food, plant-based diet?

Statistically, people who are vegan or vegetarian have far less heart disease, type 2 diabetes, obesity, and even some types of cancer than people who regularly eat meat. And since the livestock industry contributes at least 18% of all the global warming gases (more than all the transportation – cars, planes, ships - in the world combined), you’ll be doing the single best thing you can do as an individual for the environment.

6. We would like to know what inspires you to stay plant-strong. Walk us through a day in your life so we can get inspired too!

I just look at my dog and I think she’s not unlike the food animals who are butchered for their meat – all animals have their own individual personalities if we got to see them outside of the slaughterhouse. So it’s the animals themselves who inspire me not to eat them! As for my day, I rise at dawn and eat a big bowl of oatmeal and then hike for an hour and a half in the California Mountains. I might have a hearty lentil or black bean soup with some crusty whole grain bread and a salad for lunch. I write and give talks during the day, and then meditate before dinner. I might have pasta or stuffed squash or tacos for dinner, depending on what’s fresh and easy.  

7. What is your idea of a perfect meal that`s 100% whole-food and plant-based, and also covers all we need for optimal health?

I am actually a very simple eater; a perfect meal for me is a bowl of brown rice with some black beans and sautéed veggies. It’s quick, fulfilling, and healthy!

8. What type of exercise program do you follow?

I love being out in nature, so I hike almost every day. I do yoga about 3 x a week, and lift weights every other day. As with all things, exercise can be approached gradually and you can work up to higher levels at your own comfortable pace. Remember, it’s about progress, not perfection… so just lean into it!
Cheers!

Thanks Kathy for a wonderful interview, you have such a happy, positive spirit -- keep spreading the word and changing lives!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr884956208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása