Ez az étel egy igazi, kiadós, meleg vacsora intenzív ízvilággal, érdekes fűszerekkel megspékelve. Az óriás fehérbab tökéletes fehérje és vasforrás benne, totál bűnözésmentes, laktató ínyencség. Én jellemzően alig tudom letenni a kanalat, mikor az asztalra kerül.
Indiai Gumbo
3-4 adag
¼ pohár teljes liszt (bármilyen)
1 vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 pritaminpaprika
1 pohár fagyasztott zöldborsó
2 konzerv fehérbab (3 ½ - 4 pohár főtt bab)
500 ml passzírozott paradicsomlé (picivel több is lehet, ha szaftosabban szereted)
Fűszerek:
2 babérlevél
1 kisebb egész fahéjrúd
4 egész szegfűszeg
½ - 1 teáskanál kardamom
1 teáskanál koriander
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál köménymag
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál oregánó
Csipet curry (ízlés szerint)
Só, bors, chili (ízlés szerint)
Lépések:
1. Egy serpenyőben pörköld meg a lisztet magas hőmérsékleten, folyamatosan kevergetve, hogy ne égjen meg. Akkor jó, ha már illatos és picit megbarnult. Tedd félre.
2. A felaprózott hagymát párold meg bő vízen. Add hozzá a felaprózott pritaminpaprikát, majd fedő alatt párold össze őket pici vizet hozzáadva.
3. A megpörkölt lisztet keverd egyenletesre a paradicsomlével, majd add a serpenyőbe a hagymához és a paprikához. Add hozzá az összes fűszert. Párold 10-15 percig.
4. Mehet bele a bab, a fagyasztott borsó és az összepréselt fokhagyma. Főzd össze az egészet 5-10 perc alatt. Ízesítsd sóval, borssal, chilivel.
5. Tálald barnarizzsel vagy kuszkusszal!