Sokszor feledésbe merül és kimarad a mindennapi táplálkozásból a hüvelyesek, és főleg a babfélék fogyasztása.
A vörös húsok tökéletes, teljes értékű fehérjeforrások és vasban is gazdagok, ám rengeteg ereket tömítő, érfalakat károsító telített zsírt és koleszterint tartalmaznak, valamint a nagyüzemi állattartás eredményeképp antibiotikumokban, szteroidokban is gazdagok lehetnek. Ahhoz viszont, hogy bőséges fehérjéhez és vashoz juttasd szervezetedet, nem kell feltétlenül minden nap vörös húst tenned az asztalra.
Fogyassz babféléket! A bab olyan, mint egy csoda étel. Gazdag lassan felszívódó, komplex szénhidrátokban, melyekből rengeteg energiát nyerünk. Kimagaslóan sok rostot tartalmaz, ezáltal egyenletesen tartja a vércukorszintet, így hosszú órákra jóllakottságot biztosít. A rostok segítik a helyes emésztést és a méreganyagok eltávolítását szervezetünkből, illetve fogyókúra szempontjából kiemelten fontos a magas rostbevitel. A babok szintén rendkívül gazdagok fehérjékben és vasban, valamint a vörös bab béta karotinban is. Továbbá tartalmaznak még olyan hasznos tápanyagokat, mint a mangán, magnézium, folsav, kalcium, cink, B-vitaminok, C-vitamin és foszfor.
Tanulmányok bizonyítják, hogy a rendszeres babfogyasztás segít a helyes vércukorszint, koleszterinszint és vérnyomás beállításában és jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Használd a babot szendvicskrémek (babkrém, hummus), raguk, mexikói ételek, saláták, levesek, tészták, de akár desszertek (kekszek, brownie-k) elkészítésében is. Fogyaszd őket mindig valamilyen C-vitamin tartalmú étel kíséretében (citromlé, paradicsom, paprika), hogy elősegítsd ezzel is a vas felszívódását. Ha száraz babot használsz, jó sokáig áztasd, majd alaposan mosd ki a vízből, és úgy főzd meg ezzel csökkentve a puffadás tüneteit. A konzerv babot szintén jól mosd le. A puffadás annak is jele, hogy nem elegendő rostot fogyasztasz a mindennapokban, és emésztőrendszered nincs hozzászokva a magas rosttartalmú ételekhez. Ennek megoldása ne a bab mellőzése legyen, hanem a folyamatos hozzászokás. Először kisebb adagokat fogyassz, amíg a szervezeted megszokja és alkalmazkodik.
A babfélék olcsóak, nagyon egészségesek, támogatják a fogyókúrádat és számos civilizációs betegségtől megóvhatnak. Vigyázz magadra, fogyassz többet belőlük!