2012.04.25.
14:12

Chilis bab

DSC_0182.JPG

A mexikói ételek és köztük a chilis bab (chili con carne) mindig is nagy kedvenceim voltak. Első élményem a chilivel az, amikor a baráti társaság fiú tagjai készítették el ezt az ételt jó erős, izmos, férfias adag chilivel benne, mikor gimnazista koromban hétvégente összegyűltünk tekilázni...aucchhhhhh, most megtudták a szülők is...ok, természetesen csak a már egyetemista korban lévő csapattagok tekiláztak, a többiek meg limonádét szürcsölgettek...na meg persze egy liter tejet fejenként, hogy valamivel semlegesítsük a langoló chili érzését a szánkban...amit pedig jó pár szelet kenyérrel együtt fogyasztottunk, de hát kenyér, tej ide vagy oda, semmi sem segített. Maradtak a papírzsebkendők és az izzadó homlokok.

Habár én meglehetősen csípősen szeretem a mexikói ételeket, azért normál hétköznapi vacsorára kicsit visszább fogom az erős paprikát. Mindenki használjon annyit, amennyit még kellemesen elvisel. Egyébként meg ez a recept inkább átfordult indiaivá a mexikóiból a használt fűszereknek köszönhetően, de egy cseppet sem lett rosszabb vele.

Plusz az én verzióm szejtánnal (búzahússal) készült, amelynek darált formájával pontosan ugyanazt a “darált húsos“ hatást értem el, mintha fele marha-fele sertés darált hús keveréket használtam volna, csak lényegesen kevesebb tetején uszó zsírral egy sokkal egészségesebb formában. Természetesen a választás lehetősége itt is nyitott, bárki elkészítheti ugyanezt a receptet a kedvenc darált hús keverékével, illetve én nagyon gyakran mind szejtán, mind darált hús nélkül, csak “üresen“ készítem el, és így is egy tökéletes ízű, teljes értékű egytálételt kapok. Szinte mindig magában eszem, de ha neked hiányozna mellé valami, akkor válassz valami jó minőségű tönköly- vagy rozskenyeret illetve rizzsel is tálalhatod.

A rostos, fehérjedús vörösbab kiváló választás fogyókurázóknak, a csili pedig még egy extra löketet is ad az anyagcserédnek és az emésztésednek. Cukorbetegeknek is nagyon előnyos étel, már ha a szejtános (búzahúsos) vagy az üres verzióról van szó. A zsíros, vöröshúsos változat pont a zsír miatt viszont kifejezetten előnytelen. Igen! A cukorbetegek nagy ellensége nem csak a sok finomított szénhidrát, hanem a rengeteg állati fehérje, ami cukorbetegség esetén a már károsodott vagy a károsodás veszélyének fokozottan kitett vesét nagyon megterheli, plusz a sok zsír és olaj (mindenféle), ami az izomsejtekben raktározódva csökkenti az inzulinrezisztenciát, tehát a sejteknek a cukorfelvevő képességét a vérből. Ennek pedig az a követlezménye, hogy nő a vércukorszint, mivel a vérben több glükóz (cukor) marad, hiszen az nem tud megfelelő mennyiségben átjutni a sejtfalon. Ez a vérben felhalmozósott glükóz többlet pedig roncsolja az erek falát (szem, vese, szív), ugyanúgy mint a magas koleszterinszint. Másik fontos következmény pedig az, hogy a kisebb felvevő képesség miatt kevesebb glükóz képes bejutni a sejtekbe, ami ott ezért kevesebb energiává tud átalakulni, csökkentve és rontva ezzel szervezetünk és sejtjeink energia ellátottságát (Neal Barnard, MD. - Physicians Committee for Responsible Medicine; Dr. Urich Elemér). Ok, akkor mit egyenek a cukorbetegek, ha már minden rossz nekik? Nem minden...az egészséges, zsírszegény növényi fehérjékből (hüvelyesek, tofu, szejtán stb.) és komplex, összetett, lassan felszívódó szénhidrátokból (barnarizs, árpa, zab, köles, bulgur búza, rozs stb.) álló, rostokban, nyers zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, tejtermékektől és sajtoktól mentes, a zsírokat és feldolgozott olajokat a minimumra szorító táplálkozási forma az, amellyel világszerte a legnagyobb és legtartósabb sikereket érték el a kettes típusú cukorbetegség gyógyításában. A semmi szénhidrát (még komlex sem), rengeteg fehérje (húst hússal) és zsírdús (sajtok, tejtermékek, húsok) diéták gyakran a visszájára fordulhatnak egy idő után sajnos!

Ezért azt javaslom, hogy ha nincs semmid otthon, készítsd el az “üres”verziót, és ha kicsit fency-zni akarod, akkor használj darált szejtánt. A boltban vásárolt egész szejtán turmixgépben történő felaprításával egyszerűen darált szejtánt kapsz, vagy a búzasikérből (búzaglutén, búzafehérje), fűszerekből és vízből otthon elkészített szejtán szintén turmixgépben ledarált formájából ugyanilyen eredményt érsz el (búzasikért nagyon olcsón rengeteg szupermarketben lehet már kapni, még a túrkevei Coop-ban is, és általában a zacskók hátoldalán még receptleírást is találsz).

Ez az étel tényleg istnien sikerült. Imádom benne a bab puha és a kukorica roppanós textúráját együtt, a pritaminpaprika és répa darabok pedig igazi telt ízt kölcsönöznek, a fűszerekről már ne is beszéljünk. És ami a legnagyobb fogás az egészben, az a kakaópor, ami egy nagyon dús, krémes töltetet ad az egésznek és kiemeli az összes többi ízt is.  

 

Chilis bab

kb. 3 adag

1 nagy fej vöröshagyma

1 póréhagyma

1 répa

1 zöld pritamin paprika (más színű is lehet)

2 konzerv vörösbab

1 konzerv kukorica

500 gramm passzírozott paradicsom (sűrű paradicsomlé)

250 gramm szejtán v. darált hús (nélkülük is tökéletes a recept)

1-2 gerezd fokhagyma (összepréselve)

 

1/2 teáskanál őrölt gyömbér

Só, bors, chili

2 babérlevél

1 rúd fahéj v. 1/4 teáskanál őrölt fahéj

1/2 teáskanál őrölt kömény

(A fő fűszerek: só, bors, csili és gyömbér, az összes többi elhagyható)

 

Kb. ½ - 1 pohár víz

2 teáskanál vörösborecet v. balzsamecet

1 evőkanál agávé nektár v. méz

1 evőkanál 100%-os kakaópor

 

 

Szejtános változat

A bolti vagy az otthon készített szejtánt turmixgépben daráld olyan apróra, ami gyakorlatilag pont úgy néz ki, mint a darált hús. Ha a gépeden van ’pulse’ gomb, azzal a legjobb, ha nincs akkor se folyamatosan turmixolj, hanem szakaszosan, hogy lásd közben az eredményt, és meg tudj állni időben, mielőtt krémet csinálnál a szejtánból. Tedd fére.

Egy nagy lábasban a vöröshagymát és a póréhagymát dinszteld meg. Majd a nagyon apróra felkockázott répát, pritamin paprikát és a babérleveleket add hozzá, sózd meg, öntsd fel pici vízzel és fedő alatt párold kb. 10-15 percig alacsony fokozaton. Ezután tedd bele a darált szejtánt és fedő alatt párold még az egészet kb. 10 percig. Addj hozzá pici vizet apránként, ha szükséges.

Öntsd hozzá a passzírozott paradicsomot. Addj hozzá minden fűszert és a préselt fokhagymát. Kb. újabb 15 percig főzd az egészet. Önts bele még vizet, ha túl sűrű a szósz. Kóstold, hogy elég sós-e, és sózd még, ha szükséges.

Végül mehet bele a lecsepegtetett, megmosott kukorica és bab. Ezeket 5-10 percig kell már csak főzni. Legvégül pedig add hozzá a kakaóport, az agávé nektárt (vagy mézet) és a vörösborecetet.

 

"Üres" változat

Mindent ugyanígy, kivéve a szejtán lépést.

 

Húsos változat

A hagymát és a póréhagymát dinszteld meg, majd add hozzá a darált húst. Jól sózd és borsozd meg. Öntsd fel annyi vízzel, hogy majdnem elfedje az egészet. Fedő alatt jó sokáig (függ a hús típusától) főzd az egészet. Öntögesd fel folyamatosan vízzel, ha már elpárolgott alóla.

Amikor már majdnem puha a hús, add hozzá a felkockázott répát, paprikát és a babérlevelet. Fedő alatt párold tovább.

Ha ezek is megpuhultak, öntsd fel az egészet a passszírozott paradicsommal, add hozzá a fokhagymát és a fűszereket. Főzd még 10-15 percig. Kóstold meg, hogy elég sós-e az egész.

Végül mehet bele a lecsöpögtetett bab és a kukorica. Főzd további 5-10 percig. Add hozzá a kakóport, az agévé nektárt (vagy mézet) és a vörösborecetet.

 

DSC_0202.JPG

7 komment

Címkék: receptek vacsora főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr304472761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blogollol · http://hasznoslinkek.blogspot.com/ 2012.04.26. 10:15:19

A csilis bab nekem is egyik kedvencem, köszi a recepteket. Bár manapság az árra is érdemes odafigyelni. Sok embernek fontos, hogy olcsó is legyen.
Ha érdekel, hogy mennyiből tudod kihozni az ételeket, látogass el a www.recepttunder.info oldalra, ott találsz recepteket árakkal!

eddmagad 2012.04.26. 18:26:30

Köszönöm szépen! Igen, igaz az, hogy néha kissé költségessé válhat egy-egy recept elkészítése, sajnos az egészséges táplálkozás nem mindig olcsó, habár az egészségtelen táplálkozás következményeként adódó gyógyszerszedés sem. Köszi a weblap címet, alkalmazni fogom :)és majd igyekszem gazdaságosabb receptekkel is előállni, habár bevallom, nálam elsődleges prioritást élvez a táplálkozás :)

SzabadkaiAttila 2012.08.19. 15:40:42

Gyömbér, agáve, faféj, kakaópor - huh, elsőre meredeknek tűnik, de ki fogom próbálni!

És ne felejtsük el, hogy bab helyet lehet lencsével is készíteni, ha puffaszt a bab! :)

eddmagad 2012.08.20. 16:54:07

Próbáld csak, Ati! És bizony, lencsével is szuper, sőt! A kissé indiaiba átcsapó fűszerezéshez még talán jobban is passzol. Jó tanács, ha puffaszt a bab: jó alaposan le kell mosni, ha konzerv, ha száraz, akkor a vizet leönteni róla, amiben ázott és friss vizben főzni jó alaposan. Először kisebb mennyiségben babot fogyasztani, majd növelni, max 3 hónap és alkalmazkodik az emésztőrendszer! :)

kicsihod 2012.10.09. 20:48:46

Hany grammos vörösbab konzervet hasznaltal a receptnel? En szaraz babbal fogom csinalni, csak abbol nem tudom mennyi kellene :) Koszi!

eddmagad 2012.10.10. 11:15:05

@kicsihod: 285 grammos konzervet használtam. Az kb. 2 pohár bab. A bab áztatás és főzés után kb. kétszeresére nő, ugyhugy én minden 1 konzerv helyett 1 pohár száraz babot használnék! :)

kicsihod 2012.10.10. 11:51:33

Oke, nagyon koszonom a valaszt! :-)
süti beállítások módosítása