2012.10.31.
08:33

Nem vagyok vegán!

Hát akkor mi? Legpontosabban úgy mondanám, hogy teljes értékű, növényi táplálkozást követek, és eközött illetve a veganizmus között gyakran nagyon nagy különbség van.

Bárki megkérdezi egy társaságban, miért nem eszek a sült csirkéből vagy a tejszínes sütiből, nem azt mondom, hogy azért, mert vegán vagyok, hanem azt, hogy azért nem, mert én csak növényeket eszem.

Miért is kell ezt így körbecicomázni? Hát azért, mert rengeteg olyan vegán eredetű étel van, ami csak azért, mert tisztán növényi, még nem jelenti azt, hogy egészséges is. Itt jönnek a szénhidrátszegény diétát promótálók ellenérveikkel, miszerint vegánnak lenni kifejezetten egészségtelen, legtöbb közöttük a kettes típusú cukorbeteg, hiszen mást sem esznek, csak fehér kenyeret, fehér tésztát és fehér rizst.

20121026_161036.jpgNa ezért nem vagyok vegán! A fehércukor, az agyonfinomitott, rostoktól lepucolt fehérliszt, a hidrogénezett növényi zsírok, izolált, kivont növényi olajok mind-mind vegán táplálékok, mégsem fogyasztom ezeket az üres, egészségtelen ételeket. Ezek nagymértékben feldolgozott, finomított termékek, amik messze vannak már a természetben eredetileg fellelhető állapotuktól. A cukor a cukorrépa vagy cukornád több tucatnyi lépésben feldolgozott, üres kalóriákat tartalmazó végterméke, a hidrogénezett növényi margarinok veszélyes transzzsírokat tartalmazó ''műanyagok'', a finomított lisztek a gabona minden értékes alkotórészétől megfosztott fehér porok, és az izolált növényi olajok pedig szintén minden rosttól, értékes tápanyagtól megtisztított üres, ereket károsító zsírok. Továbbá tele vannak a vega vagy bioboltok polcai mindenféle vegán műhúsokkal, burgerekkel, kolbászokkal stb., amelyek mást sem tartalmaznak csak izolált növényi proteineket és olajokat némi ízesítéssel.

Ezeket mind kihagyom táplálkozásomból és fogyasztom azt, amit a természet adott nekünk. Egészséges, egész, növényi ételeket, amelyek tele vannak rostokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fitokemikáliákkal, antioxidánsokkal, és az állati termékekkel szemben nagyon szegények értömitő telített zsírokban, zéró koleszterint tartalmaznak, mentesek a természetesen és mesterségesen előforduló hormonoktól és különböző antibiotikumoktól. Védik egészségünket, számos civilizációs betegségtől megóvnak bennünket, mint például cukrobetegség, szív- és érrendszeri betegségek, rák, mentális betegségek, demencia, MS, vese- és epebetegségek, ciszták, csontritkulás, elhízás, magas vérnyomás illetve koleszterinszint stb. A teljes értékű, növényi ételek mindent tartalmaznak, amire a szervezetnek szüksége van, illetve nincsen olyan tápanyag, ami nem pótolható növényekkel biztonságosabban és egészségesebben, mint állati termékekkel. (A D-vitamint a napfény által magunknak termeljük, télen pedig vitamin szedek inkább, minthogy a negatív hatásokkal együtt járó állati eredetű ételekből szerezzem be. B12-vitamin pedig a földben található, és nem az állatok termelik, tehát kellően organikus földben termett, mosatlan sárgarépát nyalogatva is be tudnánk vinni, de persze lehet vitamint is szedni ehelyett.)

A veganizmis továbbá egy életszemléletet is jelent, ahol semmilyen állati eredetű termék használata nem megengedett, tehát sem selyem, sem gyapjú, sem méz, sem bőr, sem viasz stb. Idővel ugyan kialakult bennem egy erősebb szeretet és tisztelet az állatok iránt, ami szintén motivál a növényi eredetű táplálkozásomban. A nagyüzemi állattartás szörnyűségeit látván kizártnak tartom, hogy saját lelki egyensúlyom és egészségem érdekében ilyen beteg, szörnyűséges körülmények között tartott, rettenetes fájdalmakat átélő állatokat egyek. De nálam még mindig az ételek egészségre gyakorolt hatásán van a hangsúly, és döntéseim nagy részét erre alapozom. Éppen ezért a több éve vásárolt bőrcipőimet nem fogom kidobni és divat stylist húgomról sem ráncigálom le az extra divatos bőrdzsekijét, habár nála az állatvédelem még nagyobb szerepet kapott. Igyekszem nem állatokon tesztelt és csak növényi eredetű alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat illetve tisztítószereket vásárolni, de nem hívom fel egyesével az összes gyártót és csekkolom le minden molekula eredetét az adott termékben, így biztos előfordulnak mellélövések. Igyekszem sertés zselatin és laktóz nélkül készült vitaminokat (csak és kizárólag B12 és D) és orvosságokat szedni (utóbbira szinte soha sincs szükség), de nyilván nem tartottam mélyre ható értekezéseket a keresztszalag-potlást végző ortopéd sebészemmel a műtét alatt és után kapott orvosságok alkotóelemeiről.

Nálam a hangsúly az ételeken van, amelyek tisztán növényi eredetűek és minél kevésbé feldolgozottak. Ami ebbe beletartozik, az a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák, fűszerek és magvak, valamint minden, ami ezekből előállítható, és ez egy végtelenül széles világ...csak meg kell ismerni.

Bármilyen nézeteket is vallasz életmódoddal kapcsolatban, ezen az oldalon mindig szívesen üdvözöllek, hacsak egy fincsi recept vagy figyelmedet felkeltő írás kapcsán is. Ez nem egy szélsőséges csoport itt, hanem egy nyitott, befogadó, táplálkozás iránt érdeklődő, egészségét valahogyan megőrizni vágyó közösség, ahol bárkit szívesen látunk!  

2 komment

Címkék: én titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr454880276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tuzko 2012.11.21. 09:05:17

De jól megfogalmaztad! Szinte magamra ismertem benne. :-)

eddmagad 2012.11.21. 10:38:45

:) Egy cipoben jarunk! ;)
süti beállítások módosítása