2012.09.12.
13:54

Az étel és az én történetem

IMG120920121325074.jpgSokszor akartam már arról írni részletesebben, hogy én pontosan milyen elveket is követek életmódommal, táplálkozásommal kapcsolatban, miért követem ezeket, hogyan jutottam idáig és mindezt hogyan teszem. (Hangsúlyozni szeretném, hogy ez a cikk rólam szól, az én életmódomról és senkit sem szeretnék rávenni semmire, meggyőzni semmiről és még véletlenül sem megbántani!)

Sokaknak már feltűnhetett a receptek olvasása során, sokaknak talán nem is, de a lényeg, hogy én egy olyan teljes értékű, növényi alapú (whole-food, plant-based diet) táplálkozást folytatok, ahol az ételeket a természetes állapotukhoz legözelebbi formájukban fogyasztom és kerülöm az állati eredetű termékeket. Ez azt jelenti, hogy semmit sem fogyasztok, ami állatból származik. Sem húst, sem tejtermékeket, sem tojást. Első hallásra, meghökkentően hangzik, tudom! Másodikra pedig az fordul meg a legtöbbek fejében (és az enyémben is, mikor először hallottam erről), hogy akkor mit is eszem egyáltalán, ha állati termékeket nem, és biztos, hogy szegény lány meghal tíz éven belül valami hiánybetegségben. Csak azért, mert valami technikailag vega, tehát nem tartalmaz állati eredetű terméket, mint például az olajban áztatott sült krumpli vagy a hófehér cukormáz, attól azt még azt nem eszem meg, mert ezek nem teljes értékű, egészséges táplálékok, hanem nagymértékben feldolgozott, vitaminoktól és ásványi anyagoktól megfosztott, értéktelen ételek.

Táplálkozásomban a fő elv tehát, az, hogy minél kevésbé feldolgozott, egészséges, növényi eredetű, komplex szénhidrátokban gazdag, növényi fehérjékre koncentráló, zsírszegény, rostokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli ételeket fogyasszak változatosan minden nap, és kerüljem a telített zsírokkal, koleszterinnel teli, rostoktól mentes, ereket, vesét megterhelő állati termékeket.

Erre a szemléletre sok-sok olvasás után jutottam el, amikor is tapasztalt, elismert, 30-40 éve a táplálkozással és az abból eredő betegségek (szív- és érrendszeri betegségek, bizonyos daganatos betegségek, diabétesz, magas vérnyomás, idős kori mentális betegségek, Alzheimer-kór, csontritkulás, epe-és májbetegségek, vesebajok, ciszták, sclerosis multiplex, túlsúly, impotencia stb.)  kezeléseivel (megelőzésével és visszafordításával!) foglalkozó, tömegeket meggyógyító, a halál széléről megmentő orvosok, biokémikusok és diadetikusok könyveit kezembe vettem és a tudomány meggyőzött. (Hangsúlyozom, ENGEM meggyőzött és saját magamon tapasztalom is a pozitív hatásokat.)

Az tény, hogy sokszor konfrontálódom fenti nézeteim miatt sajnos. De ami az irónia az egészben, hogy sosem egy fitt, egészséges, tudatosan táplálkozni próbáló ember kérdőjelezi meg ezeket az elveket, hanem az, aki maga is túlsúlyos, gyógyszereket szed a fenti betegségek egyikére, dohányzik vagy alkoholizál és a sportpályát csak a tv-ből ismeri (és ez nagyon rosszul esik!). Aki bármilyen elvi síkon is, de törekszik a tudatos táplálkozásra (legyen az bármilyen nézet is), az érdeklődően és tartalmas kérdéseket feltéve próbálja megérteni azt, hogy én ezt az egészet miért is csinálom. Természetesen ahány ember, annyi vélemény! Bizony sokszor érzékenyen érint a téma, főleg egy-egy cinizmussal megspékelt, információ hiányában tett megjegyzés, de ennek az az oka, hogy én tényleg tudom azt, hogy egy évvel ezelőtt milyen laboreredményeim voltak és ma milyenek, és nekem nagyon fontossá vált az egészségem! Pont egy éve azt mondta az orvos, hogy nagyon magas a koleszterinszintem és a veseértékeimből következően pedig a fehérjefogyasztás mérséklésére ösztönöz. A vércukorszintem reggeli éhgyomorra pedig már 17 évesen is problémákat jelzett, mindenféle bőrproblémákkal küszködtem, az allergia is előjött rajtam pár évvel ezelőtt és átestem már egy epehólyag-műtéten is. (Ami azt hiszem, huszonévesen nagyon nincs rendben!) Ma azt mondja az orvos, hogy teljesen rendben vannak a koleszterin és a triglicerid értékek, jó a vesém, jó a vércukrom, tökéletes a kalcium és vas értékem, nem vagyok anémiás és minden érték szuper. És idén az allergiám sem jött elő!

Egy dolog biztos! Én nem hiszem magam okosabbnak, mint az orvosok, pont ezért tájékozódom tőlük! Tanulási periódusom során sok hülyeséget is elolvastam természetesen, ami azt hiszem pont arra volt jó, hogy ma már jobban különbséget tudok tenni forrás és forrás között. Arra törekszem, hogy olyan szakértők tanácsait kövessem, akik maguk nem árulnak termékeket, nincsenek részvényeik és kapcsolataik valamelyik nagy élelmiszeripari céggel, nem hajtják őket közvetlen anyagi érdekek véleményeik megformálásában, maguk is úgy élnek, ahogy prédikálják és nagyon beteg emberek tömegeinek sikerült velük gyógyulni és krónikus betegségeket visszafordítani, tehát az eredmény és a bizonyíték ott az asztalon.

A fentiek után úgy érzem, beszélnem kell az előnyökről, hátrányokról, buktatókról és főbb szempontokról.

 

Koleszterin, telített zsír és értömítő társaik

Nincs ebben semmi meglepő. A táplálkozáson keresztül elfogyasztott koleszterin és telített zsír mennyisége kapcsolatban áll szervezetünk koleszterinszintjével, triglicerid értékével, szívünk működésével és ereink állapotával. Ezek kisebb-nagyobb lerakódásokat építenek fel a szívhez vezető artériákban, amelyek eltömődés esetén szívinfarktust okozhatnak, ahol az oxigénhiányos állapotban a szívizom egy része károsodhat. Ugyanilyen lerakódások az agyban agyvérzéshez, egyéb testrészekben pedig trombózishoz vezethetnek egyszerű szavakkal kifejezve.

Aranyszabály: Kizárólag állati eredetű táplálékok tartalmaznak koleszterint és mind tartalmaz (hús, hal, tejtermékek, tojás) illetve minden növényi eredetű élelmiszer koleszterintől mentes! Az állati eredetű termékek nagyon koncentráltak telített zsírokban is. Habár a növényi eredetű táplálékok is tartalmaznak telített zsírokat, viszont a kókusz- és a pálmazsír kivételével egytől egyig nagyon szegények telített zsírokban!

Szívbetegségek, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, agyvérzés, trombózis és kognitív funkciók beszűkülése, demencia és impotencia szempontjából ezek nagyon fontos tényezők.

Mindezekből kifolyólag én a tanyasi, bio húst sem enném meg, de a boltban vásárolt, üzemi tartásból származó állati termékek pedig biztosan tele vannak antibiotikumokkal és hormonokkal, amelyeket végképp nem fogyasztanék.

(Én ugyan nem voltam szívbeteg MÉG, de a koleszterinszintem és triglicerid értékem igen magas volt huszonéves koromra, így váltottam. A fenti diétával, gyógyszerek nélkül sikerült egészséges értékre lecsökkentenem ezeket. Szeretném megelőzni a jóléti táplálkozásból eredő szívbetegségeket és megőrizni szellemi frissességemet idős koromra is!)

Rostok

A modern társadalmakban a rostszegény táplálkozás a jellemző. Az élelmi rostok fogyasztása nagyon fontos az egészséges bélrendszer működéséhez, a túlsúly és elhízás megelőzéséhez és koleszterinszintünk menedzseléséhez.

Az állati termékek egyike sem tartalmaz semmilyen rostot, ellenben a növényi táplálékok mindegyike tartalmaz élelmi rostokat!

Tejtermékek

A tej a zsírok és koleszterin egyik legkoncentráltabb forrása. És ez így is van jól, hiszen a tehéntejet a természet tökéletesen megtervezte a kis borjúk táplálására, akiknek rövid időn belül jó nagyra kell nőniük, csontjaikat, izomzatukat megerősítve. Nekünk erre nincs szükségünk, hacsak nem ez a célunk. Nem véletlen nem isszuk édesanyánk anyatejét sem egy idő után. Nyilván azért, mert erre a tápanyagokban nagyon koncentrált forrásra csak csecsemőkorban van szükség, amikor mindenünk ki kell, hogy fejlődjön. Illetve az ember az egyetlen élőlény, aki egy másik faj anyatejét fogyasztja, ami számomra, belegondolva nem helyes és nem természetes. A tehéntej tökéletes táplálék az újszülött borjúknak, de nem nekünk. Továbbá a tejben lévő fehérjék kb. 80 %-a az úgynevezett kazein, ami a légcsőre tapadva (az asztalos iparban ragasztóként használják) fokozza az allergiás betegségek kockázatát vagy állapotát és állatkísérletekben (patkányok) a legagresszívabb daganatfejlődést támogató anyagnak bizonyult (China Study – T. Colin Campbell). A sajtok pedig rendkívül magas zsírtartalommal (akár 80%) rendelkeznek, szintén tele kazeinnel.

(Nekem idén elmúlt az allergiám, kitisztultak a tinédzserkori aknés bőrproblémáim, és engem elriasztanak a fenti információk.)

 

Az új 4+1-es táplálékcsoportom

Állati termékek híján a táplálkozásomat a következő négy főcsoport és egy kisebb alkotja és minden, ami ezekből elkészíthető, előállítható: zöldségek, gyümölcsök, teljes gabonák, hüvelyesek és magvak.

Zöldségek: répa, burgonya, uborka, paradicsom, brokkoli, kelbimbó, karfiol, cukkini, padlizsán, káposztafélék, retek, hagymafélék, zeller, zellerszár, spárga, articsóka, leveles saláták, avokádó, olivabogyó, paprika, tökfélék, sóska, spenót, édesgyökér, cékla, fűszernövények stb. Ezeket változatosan eszem napi szinten.

Gyümölcsök: alma, banán, narancs, citrom, lime, grapefruit, szőlő, szilva, eper, málna, áfonya, szeder, körte, dinnye, barack, kivi, ananász, mangó stb. Alma és banán biztos, hogy mindig van otthon. Minden nap megeszem egy almát, és minden nap fogyasztok mellé más gyümölcsöket is változatosan, szezontól függően. Nem kell tartani a fagyasztott zöldségek és gyümölcsök fogyasztásától sem, ezeket pár órával betakarítás után lefagyasztják, így azok megőrzik a bennük lévő vitaminokat.

Teljes gabonák: barnarizs, árpa, zab, zabpehely, köles, rozs, quinoa, kukorica, amaranth, bulgur búza, kamut stb. Ezek közül sok mindent meg lehet vásárolni szupermarketekben, hipermarketekben, dm üzletekben, néha Rossmann-ban, bioboltokban, esetleg online.

Hüvelyesek: bab minden színben, lencse minden színben, szójatermékek (ld. bővebben később), borsófélék, zöldbab, csicseriborsó, feles borsó stb. Dm-ben, bioboltokban mindent, egy részüket pedig szupermarketekben, hipermarketekben is be tudod szerezni.

Magvak: mandula, dió, őrölt lenmag, napraforgómag, kesudió, fenyőmag, zsályamag stb. Nincs rá szüksége a szervezetnek nagymértékben, de fél marokkal délutáni uzsonnaként tökéletes lehet.

 

Napjaim a következőképpen néznek ki:

Reggelire:

- Zabkása hidegen, melegen, nyersen, főzve, éjszakára beáztatva, fahéjjal, madulával, gyümölccsel megszórva, növényi tejjel leöntve.

- Ugyanez különböző, előre kifőzött gabonákkal, mint barnarizs, quinoa, kuszkusz, bulgur búza

- Tofu joghurt (recept a facebook-on)

- Szendvics, teljes rozskenyér (Rossmann-ból, dm-ből a csomagolt fajta) babkrémmel, hummus-szal zöldségekkel, avokádóval, vagy banánkarikákkal, mandulavajjal, mogyoróvajjal, juharsziruppal leöntve. 

Ebédre:

- Teljes kiőrlésű tészta (dm-ből) vagy durumtészta fűszeres paradicsomszósszal, padlizsánnal, cukkinivel, brokkolival, hagymával stb. Tetejére nemes élesztőpehely sajt gyanánt (bioboltokban lehet megtalálni) és magokkal (mandula, dió, őrölt lenmag) megszórva

- Chilis bab (hús nélkül)

- Mexikói babos-rizses, fűszeres ételek, salsa

- Pizza paradicsomszósszal, grill zöldségekkel sajt nélkül

- Nagy tál zöldséges lencseleves rozskenyérrel, krémlevesek, zöldséges ragulevesek zabbal, árpával

- Egy nagy tál saláta ezek mellé

Vacsorára:

- Ragus ételek babokból, lencsékből, teljes gabonákkal köretként, zöldségekkel, fűszerekkel, szószosra elkészítve hol arabosan, hol indiaisan, hol mexikóiasan, hol olaszosan ízesítve.

- Kuszkusz-saláta

- Tabuli (közel-keleti bulgur búza saláta)

- Indiai lencse (recept a blogon)

- Saláta

- Pácolt tofu, tofu ''rántotta'' zöldségekkel, burgonyával, babfasírttal

Desszertre:

- Leggyakrabban egy gyümölcs, vagy bánán puding, brownie, butter cookies, muffinok, poharas krémek.

Uzsonnára:

- gyümölcs, magvak, zöldségek fűszeres krémekbe mártogatva, saláta stb.

 

Hiánybetegségekről, téves információkról, féreértésekről

B12-vitamin

Egy jól megtervezett, változatos, tejes értékű, növényi alapú étrend nem hiányos semmiben, kizárólag B12-vitaminban. Ez a vitamin se nem növényi, se nem állati eredetű, hanem egy földben élő baktériumból származik. Az állati termékek azért nem hiányosak B12 vitaminban, mert a földből legelés során például magukhoz veszik a vitamint és bélrendszerükben tárolják. Mi is képesek vagyunk a B12 vitamin tárolására a legóvatosabb becslések szerint is minimum 3 évre, kivétel a terhesség és szoptatás állapotát, vagy esetleg idős korban. Illetve, ha megbízható, organikus földben termett répát, gyökeret például mosatlanul ennénk, akkor is hozzájuthatunk némi B12-höz. A napi B12 bevitel 2,4 microgramm. Ha valaki kizárólag növényi eredetű diétát tart már 3 éve, terhes, szoptat, idős korba lépett, akkor célszerű B12-vitamint szedni napi 5-10 mcg kapszula formájában. Azért többet, mert így nem olyan jó a felszívódása. Én ezt az egyetlen vitamint szedem rendszeresen.

D-vitamin

A D vitamint akár egy hormonnak is nevezhetnénk, hiszen a bőrünk termeli ultraibolya sugárzás hatására. A legegészségesebb forrása a D-vitaminnak a napsütés, heti 4-5 alkalommal 15-30 percre fényvédő krém nélkül (mert az megszűri az UV-sugarakat) bőrtípustól függően, bőrpír és leégést mellőzve. Mivel az év legnagyobb részében napozásra nincs lehetőség, így más forrásból kell a D-vitamint pótolni. Ez lehet a táplálék akár. Kizárólag állati eredetű táplálékokból lehet D-vitamint szerezni, növényiből nem. Viszont mérések igazolják, – és ebben a legtöbb belgyógyász és gyermekorvos is egyetért – hogy sajnos még a tejből, sajtból, húsból, tojásból sem lehet elegendő D-vitamint pótolni, ezért a lakosság nagy része D-vitamin hiányos és téli időszakban ajánlott lehet a D-vitamin tabletta szedése. Abból kifolyólag, hogy az állati termékek tele vannak koleszterinnel, telített zsírral stb. és még ezek által sem valószínű a kellő D-vitamin szint elérése, én ősztől tavaszig szedem a D-vitamint. Beszélj a háziorvosoddal és írasd fel, ha egyetért!

Ez a két kérdéskör nagyon sarkalatos pontjai az én étrendemnek. Azonban általában nem ezzekkel kapcsolatban kapom a legtöbb kérdést. A növényi alapú táplálkozást a következő téves információkat övezik:

Nem kapok elég fehérjét és biztosan aminosav-hiánnyal végzem

Erről írtam már egy cikket A protein mítosz címmel. A lényeg, hogy mindenben van fehérje, még egy almában is. Természetesen ez még nem tette az almát egy fehérjedús élelmiszerré, viszont a babfélék, lencsefélék, hüvelyesek, gabonák, magvak teli vannak fehérjékkel. Az aminosavak miatt pedig nem kell aggódni. A szervezetünk olyan okos, hogy mindenféle kombináció nélkül képes a más-más aminosavakat tartalmazó növényi táplálékokból érkező aminosavakat megvárni és időben fehérjeláncokká alakítani egészen addig, amíg a 4+1 táplálékcsoportot rendszeresen, napi szinten, változatosan fogyasztod. De ha ennek ellenére még mindig aggódsz, akkor fordulj a tofu, szójatej és quinoa fogyasztásához, mert ezek az állati termékekhez hasonlóan teljes értékű, komplett fehérjék. Ha Mike Thyson-nak sikerül a hosszú évek óta folytatott növényi diétájával pótolni a kellő fehérjemennyiséget, akkor azt hiszem nekünk is sikerülhet.

A szójától meghalok hormonbajokban és rákban

Ha a szója nem génkezelt, puffasztott, izolált szójaproteineket tartalmazó készítmény akkor férfire, nőre nincsen semmilyen káros hatása.  A lényeg, hogy ne legyen génkezelt, azaz legyen bio! Keresd a fermentált szójatermékeket, mint tofu, miso, szójaszósz, szójatej, tempeh és kerüld az izolált, erősen, feldolgozott, kivont, puffasztott húspótló szójakészítményeket, mert azok nem teljes értékű ételek és nem egészségesek! Egyébként meg tény, hogy a génkezelt szója- és kukoricaállományokat legnagyobb mértékben állati takarmányként használják fel, úgyhogy az, aki esetleg ilyen forrásból beszerzett húst és egyebeket fogyaszt, sokkal inkább ki van téve a génkezelt termékek esetleges káros hatásainak, mint én, aki heti 1-2 alkalommal bio szójaterméket fogyasztok. A kínai és más ázsiai népek évezredeken keresztül alaptáplálékként fogyasztották a szójababot és nem volt semmi bajuk. Gyakorlatilag ismeretlen volt a szívbetegségek és bizonyos daganatos betegségek (emlőrák, prosztatarák stb.) előfordulása egészen a 70-es évekig, amíg a nyugati éttermek, franchise hálózatok meg nem jelentek a génkezelt ételeikkel és napi háromszorivá vált a steak-ek, sajtok, tejtermékek, cukros készítmények fogyasztása és feledésbe merült a rizsen, zöldségeken és szóján alapuló, tradicionális, kínai étkezés.

Nem tudom pótolni a szükséges zsírokat

Olyan koncentrált telített zsír forrásra, ami állatokból ered (még a sovány csirkemell összkalóriáinak is 23%-a zsírból ered), aligha van szüksége a szervezetünknek, különösen azért, mert ezek a zsírok azok, amelyek lerakódásokat építenek ereinkben és szívbetegségekhez, trombózishoz, agyvérzéshez, mentális képességeink romlásához, Alzheimer-kórhoz vezethetnek. Testünknek sokkal inkább az esszenciális Omega 6 és Omega 3 zsírsavakra és hasznos egyszeresen illetve többszörösen telítetlen zsírokra van szüksége. Koleszterinre pedig egy cseppre sem, ezt a szervezet mind maga elő tudja állítani a kellő mennyiségben. A hasznos zsírokat pedig erőlködés nélkül pótolni tudjuk magvakkal, avokádóval, olivabogyóval, szójatermékekkel (szójatej, tofu, tempeh). Az Omega 3 érdemel picivel több említést. Napi 2 evőkanál ŐRÖLT lenmag (Rossmannból, DM-ből) már fedezi a napi Omega 3-szükségletet. Szórd a reggeli müzlidbe, levesbe, raguba, tésztára, turmixba és észre sem veszed, máris rutinná válik. A dió és a szójatermékek, zsályamag, valamint a kelkáposzta is jó forrás Omega 3 zsírsavakra. Nem hiszem, hogy a szalonna, tejszín vagy sajtok elhagyásával zsírhiányt szenvednék vagy, hogy az a megoldás a kellő zsírszükséglet kielégítésére!

Kalciumhiányos csontritkulásban fogok szenvedni

Először is attól függetlenül, hogy a tejtermékek, sajtok tartalmaznak kalciumot, még nem biztos, hogy az is a legmegfelelőbb forrás ennek kielégítésére. Egyrészt az ezekkel együtt járó, fenti negatív hatások miatt, másrészt pedig mert máshonnan is könnyedén beszerezhető a kellő kalcium, harmadrészt pedig számos mérés és tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeresen tejterméket fogyasztók körében magasabb a csontritkulás kockázata. Ennek oka, hogy a bennük lévő kalcium nem jól hasznosul a szervezetben. Fogyasztásuk egy olyan savas környezetet teremt a testünkben, ami ennek semlegesítésére több kalciumot von el a csontokból, mint amennyit tartalmaz, vagy mint amennyi fel tudna szívódni. A kalciumot nagyon szépen lehet pótolni növényekből is. Legjobb források: tofu, aszalt füge, szójatej, szezámmag, babfélék, lencsefélék, káposztafélék, narancs, tök, brokkoli, mandula.

Anémiás vérszegény leszek, mert kellő vas csak a vörös húsban és májban van

Röviden (később erről többet) csak annyit, hogy a növényi táplálkozást folytatók között nem gyakoribb az anémia, mint a vegyes táplálkozást folytatók körében. Számos egyéb forrás van a kellő vas bevitelére, mint például, tofu, babfélék, zöld levelesek, kelkáposzta, cékla, spenót, aszalt szilva, csicseriborsó, lencsefélék, mazsola, sárgabarack, árpa, kelbimbó, tök, fekete csokoládé stb. Fontos szempont, hogy a C-vitamin segíti a vas felszívódásátígy a fentieket én mindig citromlével, paradicsomszósszal vagy paprikával eszem együtt.

Mi a helyzet a cukorral?

A finomított cukrot mindenkinek kerülni kellene. Értéktelen, minden rosttól, vitamintól, ásványi anyagtól megfosztott, üres kalóriáról van szó, ami növeli a vér triglicerid értékét, ezáltal támogatja a fent említett szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Az én teljes értékű, étrendembe nem fér bele a mesterséges, kémiai édesítőszerek használata sem, ezért én a desszertek fogyasztását tényleg hétvégékre tartogatom, és nem tömöm magamba a cukormentes, diétás pudingokat hét közben.  Édesítésre kismértékben juharszirupot, datolyaszirupot, agávé nektárt, mézet és nyírfacukrot használok és édesség iránti vágyamat leggyakrabban egy gyümölcssalátával próbálom kielégíteni.

Mi a helyzet az olajjal?

Nem használok olajat. Extra szűz olivaolajat sem, mert a cukorhoz hasonlóan az is egy erősen feldolgozott, természetes környezetéből kivont, megfosztott, értéktelen, üres kalória. Olivabogyót kell enni és nem kivont olivaolajat! Bevallom, ezt volt a legnehezebb elhagyni, de rengeteg módja van annak, hogyan főzzünk-süssünk nélküle (később többet). Első és nagyon egyszerű lépés, hogy vízen kell megdinsztelni a hagymát. Sütőpapírt kell használni és rutinná válik. Az olajokról, zsírokról bővebben itt írtam.

 

Célom nem az, hogy bárkit is meggyőzzek a fentiekről, hanem az, hogy információt adjak. És információ birtokában már ott a tudatosság, akkor is ha szalonnát eszel! Nem bánt, ha mások húst esznek előttem, együtt étkezem a családommal, akik bár nem követik elveimet, de kivétel nélkül támogatnak abban, amit én csinálok. A számomra legfontosabb két ember pedig velem tart, és EGYELŐRE ezzel beérem! Ez nem egy vega blog, mert nem kell ahhoz vegának lenned, hogy szeress egy vegán ételt. Inkább egészséges alapanyagokból készített recepteket szeretnék veletek megosztani, de bárki használhat tofu helyett húst és növényi tej helyett tehéntejet.

 

A szomorú az, hogy ha az effajta ’’szokatlan’’ táplálkozást valaki kellő információ hiányában, ész nélkül csinálja és valami hiánybetegségben végzi, azt egyből kiemeli a média és egy-egy ilyen hír hallatán megtéveszti az átlag felhasználót. Természetesen, mikor nap mint nap halnak meg emberek a hiánybetegségekkel ellentétben a ’’túltápláltságból’’ eredő betegségekben, mint szívinfarktus, agyvérzés, bizonyos rákos megbetegedések, akkor az rendben van és nem csinálunk belőle országos hírt.

A fentieket figyelembe véve, kellő tájékozottsággal úgy alakítom ki étkezésemet, hogy a 4 főcsoportból napi szinten fogyasszak, de ezen túl semmilyen számolást, kombinációt nem alkalmazok. Figyelek a sokszínűségre és változatosságra, vitaminok, antioxidánsok, fitokemikáliák, rostok, komplex szénhidrátok, növényi fehérjék, esszenciális zsírok teljes tárházát viszem be a szervezetembe. Rengeteg vizet iszom, napi egyszer-kétszer kávézom. Minden nap minimum 10 percet mozgok, legyen az egy 10 perces youtube-on fellelhető fitness gyakorlat, gyaloglás, bicajozás, yoga, erősítés stb. Igyekszem eleget aludni és figyelni a testem jelzéseire. Rendszeresen járok vérvételre, hogy meggyőződjek arról, minden rendben van-e, semmiből sincs többletem, hiányom. Ha valami rendellenesség előfordulna, megpróbálnám elsősorban a táplálkozással korrigálni és csak másodsorban nyúlnék szintetikus, izolált vitamin tablettákhoz.

Számomra az effajta életmódra történő váltás egészségügyi okokból ered és bevált! Laboreredményeim és közérzetem bizonyítja. Ezen túlmenően viszont számos pozitív hatása is van egy ilyen étrendnek, mint például állatvédelem, környezetvédelem és az éhező népek segítése. Nem lettem megrögzött állatvédő aktivista, de mint pozitív ’’mellékhatás’’ nagyon jót tesz a lelkemnek. Nem hiszem, hogy én fogom megváltani a világot és megállítani az üvegházhatást, de az állattartásból eredő metángázok a globális felmelegedésért felelős faktorok majd 30%-át teszik ki, - többet, mint az energiaipar összesen - és jó érzés, hogy én ehhez nem járulok hozzá, ha már nem mosószódával mosok, nem szódabikarbónával takarítok, parfümözöm magam és rúzsozom a szám. Sajnos, hogy a Földön élő kb. 1 milliárd éhező azért éhezik, mert az ott főtáplálékként számító gabonákat a Nyugat elhozza, hogy takarmányként használja és jó nagy, hízott állatokat neveljen nekünk a modern, jóléti társadalmaknak, ahol azért halunk meg, mert túlesszük magunkat, míg az éhezőek alultápláltságban halnak meg.  Sajnos nem hiszem, hogy kevesebben halnak Afrikában miattam, de miattam egy embernek sem kell meghalnia, és ez jó érzés.

Számomra ez a fajta életmód jó egészséget, lelki békét és tudatos választást jelent. Olyan fokú harmóniát teremtett meg, amilyet talán még sosem éreztem magamban. Fizikailag érzem pozitív, egészségügyi hatásait, szellemileg informáltnak, tudatos fogyasztónak gondolom magam és béke van a lelkemben. Napról-napra újabb és újabb ételeket fedezek fel, érdekességeket próbálok ki, sokkal változatosabb az étkezésem, mint korábban, isteni finomakat eszem és imádok bemenni a konyhába.

Hiszem, hogy ez a fajta életmód sokaknak segíthet, sok problémát megoldhat, mint például diabétesz, szívbetegségek, rák stb. és a leghatékonyabb diéta a helyes testsúly elérése érdekében is. Nem gondolom, hogy mindenkinek nádszál karcsúnak kell lennie. Van egy ideális testsúlyúnk, amivel egészségesnek, arányosnak, fittnek nézünk ki és erre kell törekedni. Az efféle rostokkal teli, cukor- és zsírszegény, feldolgozatlan, természetes táplálékokkal teli étrenddel általánosságban képtelenség elhízni. A fenti betegségekről természetesen csakis a táplálkozással összefüggésben beszéltem, és mindegyiknek lehetnek ettől eltérő, speciális okai is, habár ezek ma már életmóddal összefüggő népbetegségeknek számítanak.

A fent leírtakkal kapcsolatban már csak azért sem várom mások egyetértését, mert még a szakmán belül is sok a vita a táplálkozással kapcsolatos kérdések körül. Azt is megértem, ha valaki esetleg egyetért, mégsem képes lemondani a kedvenc rántott szeletéről, pulykasültjéről vagy pacalpörköltjéről! Egyedül azt viselem nehezen, mikor ebédek, vacsorák alkalmával én vagyok a középpontban és a körülöttem ülők mást sem látnak bennem, mint egy ''válogatós, már semmit meg nem eszik'' személyt. Én sosem kérek senkit arra, hogy főzzön nekem és szolgáljon ki a speciális igényeimhez igazodva. Mindent megcsinálok magamnak, elmegyek bevásárolni egyedül. Habár a kezdetekben próbáltam a szeretteimet meggyőzni, de mára már erről is lemondtam. Én nem veszem el az étvágyát egy velem szemben ülő túlsúlyos, cukorbeteg, szívbeteg, dohányzó stb. embernek azzal, hogy ecsetelni kezdeném a kezében lévő sült oldalas vagy szalonna káros hatásait. Tájékozottságot, toleranciát és érdeklődő kérdésekkel teli közös beszélgetéseket várok!


Engem a tudomány meggyőzött és bavált a tapasztalatban is! SZÁMOMRA a teljes értékű, növényi alapú táplálkozás jelenti azt a lehető legtisztább, a szervezetem által legkönnyebben megemészthető, feldolgozható és hasznosítható táplálkozási formát, amellyel számos népbetegség megelőzhető és akár visszafordítható, jót tesz az egészségemnek, közérzetemnek, a lelkemnek, belső harmóniámnak, a környezetnek, embertársaimnak és az állatoknak!

És végül soha nem gondoltam volna, hogy egyszer hasonló életmódra jutok. Én kipróbáltam már a híres low-carb diétákat is, ahol húst hússal ettem és a zsír a barátunk volt, illetve világ életemben azt hittem, hogy macska vagyok, hiszen napi 1-1,5 liter tejet biztosan elfogyasztottam. Mégis ma jobban érzem magam, mint valaha fizikailag, lelkileg, mentálisan, spirituálisan, megtaláltam a harmóniát és boldog vagyok minden nap!

 


(A cikkben szereplő bármilyen témával vagy recepttel kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolok bővebben is facebook üzenetben.)

 

Források:

Dr. Caldwell B. Esselstyin, Jr., M.D. – 30 éve teljes értékű, növényi diétán élő általános sebész, szívspeialista, aki ma 80 éves, fejen áll, Marathont fut és biciklizik és teljes szellemi frissességben praktizál. Táplálkozással többszörös szívinfarktusban szenvedőket, bypass műtéteken átesett, agyvérzést elszenvedett pácienseket gyógyított akkor, amikor máshol már 1 évet jósoltak nekik. Gyógyulásukat 27 éven keresztül végigkísérte. 4 gyermeke és 8 unokája követi elveit.

Dr. Neal Barnard, M.D. – diabétesz specialista, végtag amputációs műtétre beütemezett, kettes típusú cukorbetegeket gyógyít sikerrel növényi alapú diétával, gyógyszerek fokozatos elhagyásával.

Dr. T. Colin Campbell, M.D.  – biokémikus, tápanyagok betegségekre gyakorolt hatásainak 30 évet étölelő kutatási eredményeit prezentálta. 78 éves, ma is aktív.

Dr. John A. McDougall, M.D.  – 20 éves programjával degeneratív betegségekben szenvedő betegeket gyógyít táplálkozási nézeteivel, 40 éve követi az effajta táplálkozást. 65 éves, ma is praktizál, 3 gyermeke, 4 unokája követi elveit. 

Dr. Joel Fuhrmann, M.D. – allergia, akné, autoimmun betegségek, asztma, diabétesz, krónikus migrén esetekre specializálódott belgyógyász, kutatóorvos. 59 éves.

Dr. Drean Ornish, M.D. – 33 évet átölelő kutatásaival szív- és érrendszeri betegségeket gyógyít. 59 éves.

Julieanna Hever, M.S., R.D., C.P.T. – teljes értékű, növényi alapú étrendre specializálódott diadetikus, táplálkozási szakértő, két vega kisgyermek édesanyja.

2 komment

Címkék: én titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr194770392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzabadkaiAttila 2012.09.12. 19:52:43

Kimerítő összefoglaló, jó volt így egyben látni az egész rendszert! Szinte minden részével egyet is értek, és igyekszem is követni, de én azért rendszeresen kiegészítem tojással, és alkalmanként csirkemellel vagy marhahússal.

A lencsés fiú :D

eddmagad 2012.09.13. 18:00:41

@SzabadkaiAttila: Kaja téren mindig is nagy volt közöttünk az egyetértés, lencsés fiú! :)
Üdv, Kollegina :D
süti beállítások módosítása