2012.07.31.
14:24

Vaj vs. Margarin

butter_versus_margarine.jpgEbben a témában mai napig nagyon nagy a félreértés és rendre keringenek a téves információk. Egyszer lelkesen veszed a margarint, mert azt hiszed, az a jobb, majd átváltasz vajra, mert azt hallottad, hogy a margarin még rosszabb. De te magad sem érted, hogy mi miért van, és hogy mi áll a hallot információk hátterében.

 

Hát én most segítek! Szóval most akkor a vaj a jó vagy a margarin?

Egyik sem!!! Ilyen egyszerű, de azért két rossz alternatíva közül is létezik a kevésbé rossz. Ahhoz azonban, hogy alaposan megértsd a problémát, nem is kettő, hanem három alternatívát kell itt górcső alá venni: Vaj, hidrogénezett margarin, nem hidrogénezett margarin. Ha sorrendbe kellene ezeket állítani az egészségre gyakorolt káros hatásuk szempontjából, akkor az a következő lenne: Hidrogénezett margarin > vaj > nem hidrogénezett margarin (legrosszabtól a kevésbé rossz felé haladva). Tehát leszögezhetjük, hogy a hidrogénezett növényi olajokkal ártunk legjobban az egészségünknek és a nem hidrogénezettel pedig legkevésbé, míg a vaj a kettő között foglal helyett. A baj az, hogy amikor meghalljuk azt a szót, hogy margarin, akkor gyakorlatilag mindenki automatikusan a hidrogénezett margarinokra asszociál és sajnos pont innen erednek a félreértések. Amikor azt hallod, hogy a vaj a természetes, az az egészséges és ezerszer jobb, mint a margarin, az csak akkor igaz, hogy ha a hidrogénezett margarinokról beszélünk. Attól, hogy egy margarinra rá van írva, hogy szívbarát és koleszterincsökkentő, az még sajnos nem jelenti azt, hogy az nem hidrogénezett. Ma azonban már nem hidrogánezett margarinok is léteznek a piacon (pl. Bords Eve, Provamel bio margarin), de való igaz, hogy a 80-as évek élelmiszeripari forradalma elkezdte tömegesen és olcsón sorra gyártani a hidrogénezett ”mérgeket” mondván, hogy a növényi olajok kevésbé megterhelőek a szív-és érrendszerre, mint az állati zsírok. Ez igaz is, azonban a hidrogénezés veszélyei csak évekkel később derültek ki és mára itt a nagy ”vaj vs. margarin” vita és senki sem tudja, hogy akkor most melyiket is válassza és miért. Vegyük akkor sorra az opciókat a legrosszabbtól a legkevésbé rosszig:

1.       Hidrogénezett margarin

Ezek tele vannak úgynevezett transz-zsírokkal, amelyek a hidrogénezés folyamata közben keletkeznek. A hidrogénezett margarinokat ugyanis úgy állítják elő, hogy veszik a legrosszabb minőségű, legolcsóbb, melléktermékként megmaradó növényi olajokat és ”felfújják” őket hidrogénnel. Ettől lesz a folyékony olaj fehér és szilárd (tehát a telítetlen zsírok telítetté válnak) és ezért is van az, hogy ha ezeket megolvasztod, akkor soha többé nem szilárdulnak vissza, mint pl. a vaj. A transz-zsírok rettenetesen károsak az egészségre, főleg a szív- és érrendszerre, ugyanis nem csak, hogy növelik a ”rossz” (LDL) koleszterinedet, hanem még a ”jó”, ” védő” (HDL) koleszterinszintet is csökkentik.  Továbbá az emberi lipáz enzim nem képes a transz-zsírok feldolgozárása. Ez a vízben oldódó enzim felelős ugyanis a táplálékból eredő lipidek, zsírok és olajok megemésztéséért, szállításáért és feldolgozásáért. A transz-zsírok még a többszörösen telítetlen, ”jó” zsírok szervezetben történő hasznosulását is gátolhatják.  A transz-zsírok fogyasztása szívkoszorúér-betegségekhez, Alzheimer kórhoz, kettes típusú cukorbetegséghez, májkárosodáshoz, ovulációs meddőséghez, daganatos betegségekhez (prosztata-, emlőrák), elhízáshoz és depresszióhoz vezethet!

 2.       Vaj

Mi a baj a vajjal, hiszen az olyan természetes? Az, hogy nem más, mint egy tömb telített zsír!!! Az a afajta, ami eltömíti az ereidet növelve ezzel a szívbetegségek, sztrók, trombózis kockázatát. A hidrogénezett margarinnal szemben egy  "jó tulajdonsága" azonban van. Szintén növeli a ”rossz” (LDL) koleszterinedet, de ezzel egyetemben legalább növeli hozzá a ”jó”, ” védő” (HDL) koleszterint is. Ne nyugodj meg, ez nem azt jelenti, hogy máris jó élelmiszer lett belőle. Egyet jegyezz meg: ha valami növeli a ”rossz” (LDL) koleszterinedet, az rossz neked! Egyszerű! Egy evőkanál vaj 7 gramm telített zsírt tartalmaz, miközben a napi maximum 10-15 gramm lehet! 1 evőkanál vaj 33 mg koleszterint is tartalmaz továbbá. Táplálékkal történő koleszterin-bevitelre egészséges ember esetében pedig semmi szükség. A tested maga előállítja az összes koleszterint, ami neki szükséges az egészséges működéséhez, még akkor is ha egy csepp koleszterint sem eszel. A bevitt szénhidrátok, egyéb zsírsavak és fehérjék lebomlása során ugyanis szén szabadul fel, amely a májban koleszterinné alakul. Az emberi test csodálatosan képes önmagát szabályozni egészen addig, amíg ebbe a folyamatba a rengeteg bevitt zsírral és koleszterinnel bele nem szólunk, így a többletet a test valahol kénytelen eltárolni és ez bizony az úszógumidban, combodon illetve egyéb testtájakon és sajnos az ereidben rakódik le rontva vérkeringésedet. Koleszterint csak és csak állati eredetű ételekkel tudsz bevinni a szervezetedbe és minden állati eredetű étel tartalmaz koleszterint!!! Aranyszabály! Növényekben nincs koleszterin! A sok low-carb diéta itt is összezavarhat téged, mivel ezek nagyon pártolják a zsírok, de még a disznózsír fogyasztását is, hiszen ezek glikámiás indexe rendre nulla. Ez igaz is, azonban ez még nem teszi ezeket az élelmiszereket egészségessé. Sőt, megnyugodhatsz, hogy az a sok zsír is végső soron valahol elraktáozódik, ezáltal hízlal. A low-carb diéták ugyanakkor azt is mondják, hogy egészen addig, amíg a zsírral együtt nem viszel be mellé kellő mennyiségű szénhidrátot, addig az nem hízal. Ez is így van! De még mindig szörnyen egészségtelen az, amiről beszélünk. Én azt mondom, hogy a zsír kanalazgatása helyett inkább azt hagyd el és egyél sok-sok összetett, lassan, egyenletesen felszívodó szénhidrátot, mert ebből jön az energiád, ez az, ami nem terheli meg a vesédet, májadat és az ereidet! Jó tudni, hogy egy gramm zsírban 9 kalória van, egy gramm szénhidrátban és fehérjében pedig 4 kalória!

3.       Nem hidrogénezett margarin

Na akkor jöjjön a legkevésbé rossz. A nem hidrogénezett margarinok olyan növényi olajok és zsírok keverékei, amelyek előállítására nem használtak fel hidrogént. Akkor hogyan lehet szilárd halmazállapotú, kenhető és fehér ? Azt kell tudni, hogy az állati eredetű zsírok nagyrészben telített zsírsavakból állnak. Ezek közös tulajdonsága az, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotúak. A növényi zsírok és olajok ezzel szemben javarészt telítetlen (egyszeresen és többszörösen) zsírok, amelyekre jellemző, hogy szobahőmérsékleten folyékonyak. De még a növényi eredetű zsírok között is előfordul kettő olyan, ami természetesen gazdag telített zsírokban, azaz kemény halmazállapotú; ez a kettő pedig nem más mint a kókuszzsír és a pálmazsír. Azonban annak ellenére, hogy telített zsírokban gazdagok, még ezek sem tartalmaznak koleszterint egy grammot sem, hisz növényi eredetűek! Tudod...aranyszabály?! Tehát a kókuzszsír és a pálmazsír azok, amelyeket telítetlen zsírsavakban gazag növényi  olajokkal összedolgoznak és hidrogénezés nélkül kenhető, szilárd margarint kapunk. Az ekkor keletkező végeredmény egy olyan margarin, ami nem tartalmaz transz-zsírokat a hidrogénezett margarinokkal szemben, telítettlen zsírsavakban gazdag, míg telített, káros zsírokban pedig szegény a vajjal szemben, valamint nem tartalmaz koleszterint! Ez a legjobb megoldás, ha muszáj használni! Azonban ez sem jó! Ez is egy zsírokban nagyon koncentrált termék. Emlékezz: egy grammban 9 kalória a 4 helyett! Az ilyen koncentrált, természetes közegéből kivont, feldolgozott élelmiszerekre a szervezetnek semmi szüksége, de ne feledd, még mindig ezzel teszed a legkevesebb kárt!

 

Azt javaslom, hogy próbáld kitörölni a margarin és a vaj használatát mindennapjaidból és tartogasd meg a nem hidrogénezett margarint (Bords Eve, Provamel bio) ünnepnapokra, amikor a szülinapi tortába kénytelen vagy tenni belőle. Reggeli szendvicseidre használj inkább babkrémet vagy hummus-t (recept az oldalon), de még sütéshez is helyettesítheted a receptben szereplő zsírokat almaszósszal (piskótában, muffinokban), banánpürével (muffinokban, kekszekben), összeturmixolt babbal (browni-ban, kekszekben) szójajoghurttal  stb. A szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális zsírsavakat pedig biztos lehetsz benne, hogy nem a vajból vagy disznózsírból nyered, de még csak a margarinból vagy extra szűz olivaolajból sem, hanem az egész, teljes értékű táplálékokból, mint a dió, őrölt lenmag, olivabogyó (és nem az olaj), avokádó stb. Ezekben minden megvan, ami kell, és a szükséges zsírokat nem a természetes közegükből kiemelve, rostoktól, vitaminoktól megfosztva, finomított formában fogyasztod, hanem ezekkel együtt élvezve azoknak minden egészségmegörző hatását, miközben elkerülöd a sok koleszterint, a koncentrált mennyiségű telített zsírok fogyasztását és a halom üres kalóriát!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr464688643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása