Gondolnád, hogy sütéshez nincs is szükség tojásra? Annyira megszoktuk régi, közismert receptekben a tojás használatát, hogy azt is hisszük, kötelező alapanyag süteményekben, pedig nem is. A tojás általában a ’’kötőanyag’’ szerepét tölti be tésztákban, viszont helyette számos más dolog is képes ezt a szerepet átvenni. Amiért érdemes lehet kerülni a tojás túlzott mértékű felhasználását az részben az, hogy csupán 1 darabban kb. 220 mg koleszterin van, ami a napi 300 mg-ban meghatározott, ajánlott bevitelt máris súrolja. Csak egy darab tojás! Habár a koleszterinszintünket nagyobb mértékben befolyásolhatja a telített zsírok fogyasztása, mint a bevitt koleszterin mértéke, de az biztos, hogy ez sincs jó hatással rá. Ha pedig szeretsz például muffinokat magaddal vinni a táskádban délutáni uzsonna gyanánt, akkor egy tojásmentes süti pláne jól jöhet, hiszen nem kell amiatt aggódni, hogy megromlik és beteg leszel tőle.
Mindezek miatt én nagyon imádom a tojásmentes sütés praktikáit! Ráadásul úgy tapasztalom, hogy a tészták sokkal hidratáltabbak lesznek és nem száradnak ki napok elteltével sem, mint az a tojással készült süteményekre sokszor jellemző.
#1
Almaszósz
¼ pohár almaszósz = 1 tojás
Kelttésztákban, muffinokban, piskótákban működik a legjobban.
#2
Banánpüré
½ banán = 1 tojás
A villával összetört banánpüré tökéletes tojáshelyettesítő kekszekben, muffinkban, palacsintában.
#3
Lenmag
1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás
Melegítsd meg mikróban a keveréket 30 másodpercig és hagy állni pár percre. Tojáshoz nagyon hasonló, zselés állagú masszát fogsz kapni, ami zabpelyhes receptekben, kekszekben működik a legjobban.
#4
Kukoricakeményítő
1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2evőkanál víz = 1 tojás
Kekszekben, piskótákban a legjobb.
Mivel a tojást süteményekben általában nem az íze kedvéért használjuk, hanem ’’kötőanyagként’’, ezért könnyedén helyettesíthetjük anélkül, hogy ízhatásában kevesebbet kapnánk. A kedvenc alternatíváim az almaszósz és a banánpüré, mert olyan hidratálttá tesznek minden sütit, hogy sosem venném észre, hogy olajat vagy margarint sem használtam, ráadásul nagyon egészséges megoldások. Biztos észrevetted, hogy a tojásmentes sütési módszerek nagyban megegyeznek az olaj, vaj és margarin nélküli módszerekkel. Ami jó hír, hiszen az egyik elősegíti a másikat, tehát ha a tojást például almaszósszal vagy banánpürével helyettesíted, akkor ezzel máris elkerülted a hozzáadott zsírokat a receptben, és fordítva.
Sokkal egészségesebb süteményeket tudunk így készíteni, amelyek sokszor még finomabbak, mint a hagyományos változatok, sokkal tovább elállnak a hűtőben, és nem kell aggódnunk, hogy meleg időben megromlanak a magunkkal vitt uzsonnás dobozban. Én sokkal nagyobb élvezettel sütök ezekkel a módszerekkel, mint korábban bármikor.