2012.10.15.
10:59

Hogyan süssünk tojás nélkül?

Gondolnád, hogy sütéshez nincs is szükség tojásra? Annyira megszoktuk régi, közismert receptekben a tojás használatát, hogy azt is hisszük, kötelező alapanyag süteményekben, pedig nem is. A tojás általában a ’’kötőanyag’’ szerepét tölti be tésztákban, viszont helyette számos más dolog is képes ezt a szerepet átvenni. Amiért érdemes lehet kerülni a tojás túlzott mértékű felhasználását az részben az, hogy csupán 1 darabban kb. 220 mg koleszterin van, ami a napi 300 mg-ban meghatározott, ajánlott bevitelt máris súrolja. Csak egy darab tojás! Habár a koleszterinszintünket nagyobb mértékben befolyásolhatja a telített zsírok fogyasztása, mint a bevitt koleszterin mértéke, de az biztos, hogy ez sincs jó hatással rá. Ha pedig szeretsz például muffinokat magaddal vinni a táskádban délutáni uzsonna gyanánt, akkor egy tojásmentes süti pláne jól jöhet, hiszen nem kell amiatt aggódni, hogy megromlik és beteg leszel tőle.

Mindezek miatt én nagyon imádom a tojásmentes sütés praktikáit! Ráadásul úgy tapasztalom, hogy a tészták sokkal hidratáltabbak lesznek és nem száradnak ki napok elteltével sem, mint az a tojással készült süteményekre sokszor jellemző.

 

#1

Almaszósz

¼ pohár almaszósz = 1 tojás

Kelttésztákban, muffinokban, piskótákban működik a legjobban.

 

#2

Banánpüré

½ banán = 1 tojás

A villával összetört banánpüré tökéletes tojáshelyettesítő kekszekben, muffinkban, palacsintában.

 

#3

Lenmag

1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz = 1 tojás

Melegítsd meg mikróban a keveréket 30 másodpercig és hagy állni pár percre. Tojáshoz nagyon hasonló, zselés állagú masszát fogsz kapni, ami zabpelyhes receptekben, kekszekben működik a legjobban.

 

#4

Kukoricakeményítő

1 evőkanál kukoricakeményítő + 1-2evőkanál víz = 1 tojás

Kekszekben, piskótákban a legjobb.

 

DSC_0032_1.JPGMivel a tojást süteményekben általában nem az íze kedvéért használjuk, hanem ’’kötőanyagként’’, ezért könnyedén helyettesíthetjük anélkül, hogy ízhatásában kevesebbet kapnánk. A kedvenc alternatíváim az almaszósz és a banánpüré, mert olyan hidratálttá tesznek minden sütit, hogy sosem venném észre, hogy olajat vagy margarint sem használtam, ráadásul nagyon egészséges megoldások. Biztos észrevetted, hogy a tojásmentes sütési módszerek nagyban megegyeznek az olaj, vaj és margarin nélküli módszerekkel. Ami jó hír, hiszen az egyik elősegíti a másikat, tehát ha a tojást például almaszósszal vagy banánpürével helyettesíted, akkor ezzel máris elkerülted a hozzáadott zsírokat a receptben, és fordítva.

Sokkal egészségesebb süteményeket tudunk így készíteni, amelyek sokszor még finomabbak, mint a hagyományos változatok, sokkal tovább elállnak a hűtőben, és nem kell aggódnunk, hogy meleg időben megromlanak a magunkkal vitt uzsonnás dobozban. Én sokkal nagyobb élvezettel sütök ezekkel a módszerekkel, mint korábban bármikor.

9 komment

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr464849317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heyjude 2012.10.15. 12:02:06

Éljen :)
Nincs véletlenül bevált pite recepted? Nagy pités népek vagyunk, de még nem találtam megfelelő receptet.

eddmagad 2012.10.15. 18:00:22

Ok. Kicsit bajban szoktam lenni a pite szoval kapcsolatban :). Szoval olyan almas lepeny, meg amerikai "pie" receptre gondolsz vagy arra a hagyomanyos suru palacsinta tesztas, klasszikus magyar recepre? :)

heyjude 2012.10.16. 11:46:23

Ok, most esik le, hogy az előző poszt is egy pite :) Alapból a hagyományos alul-felül tészta, középen jó sok gyümölcs pitére gondoltam, de ezt a sütőtököset is ki kell próbálnom, biztos nagyon finom!

eddmagad 2012.10.16. 12:23:57

@heyjude:
Ok, van olyan receptem is! Elkészitem hamarosan! :)

heyjude 2012.10.16. 13:35:58

Nagyon szuper vagy :)

Balboadream 2012.11.25. 12:21:53

Szia! Nemrég kiderült, hogy fruktóz malabszorpció miatt semmit nem ehetek, aminek köze van a gyümölcscukorhoz, legyen az maga a fruktóz a gyümölcsben, v fruktán (búzában), polyol(pl xillit) és sajnos még a rostok nagyrészét is kerülöm kell. Maradt a rozs és szerencsére úgytűnik a mandulaliszttől sem vagyok rosszul, kismértékben a zab is mehet. Ami biztosan nem vált ki tünetet az lenne a rizs, abból is csak az átkos fehér, ugyanígy a fehér rizsliszt, némi burgonya és minden keményítő. Nos ez az amit mindenképp el szerettem volna eddig is kerülni. Olvasgatva a blogod, nagyon sok életmentő receptet találtam - nem sok minden maradt az étlapomon ugyanis - de pl a tojás helyettesítésére a kelt tésztáknál nálam egyik sem alkalmazható. Már egy kis mennyiségű alma is napokig tartó rosszullétet eredményez. Nincs valami ötleted kötőanyagként, ami nem gyümölcs alapú, illetve ami rozsliszthez keverve kelttésztákba is jó lehet? (A lenmagot erre nem ajánlottad.) Másik kérdésem egy bejegyzésed kapcsán, hogy a rozsliszthez - pl 25 dkg - mennyi sikér kell, hogy a kelés meginduljon? Mivel ez az egy egészségesebb alternatívám maradt, megpróbálom a helyettesítést, de mindenhol csak rosszat olvasok a sütési tulajdonságairól.
Amúgy gratulálok az oldaladhoz, nagyon sok információt ad és nyújt segítséget, még az ilyen speciális esetekben is mint az enyém :-). Üdv: Eszter

eddmagad 2012.11.28. 06:43:42

@Balboadream:
Sajnálattal hallom a problémát, de azért megpróbálok segíteni, habár ezen a téren nincs sok gyakorlati tapasztalatom.
A rozsliszt, mandulaliszt, vagy akar fehér rizsliszt szerencsére használható mindenben és nagyon hasonló eredményt ad, mint a tönkölylisztek. A fehér rizsliszttel és keményítőkkel nincs probléma, nincsen bennünk semmi káros, csak épp a legtöbb tápanyagtól vannak megfosztva a rostok letakarítása által, de ilyen intolerancia esetén ez a döntő, illetve lehet ezeket a többi ételen keresztül pótolni.
A tojás helyettesítésére szerencsére van még pár más módszer is, amelyek neked is alkalmasak lehetnek:
1. 1 evőkanál, kávédarálóban megőrölt lenmag 3 evőkanál vízzel 30 másodpercre megmikrózva = 1 tojás (Ez persze a rostok miatt, nem biztos, hogy alkalmazható)
2. ¼ pohár tofu a recept bármely egyéb folyékony összetevőjével összeturmixolva 1 tojás erejének megfelelő kötőanyagként funkcionál.
3. 1 teáskanál sütőpor + ½ teáskanál szódabikarbóna + 2 evőkanál rizsliszt vagy szójaliszt +3 evőkanál víz elkeverve = 1 tojás
4. 1 evőkanál szójaliszt + 2-3 evőkanál víz = 1 tojás
5. 2 evőkanál kukoricakeményítő + 2 evőkanál víz = 1 tojás

25 dkg rozsliszthez kb. 2 evőkanál búzasikért tennék lágyításra. A lényeg, hogy a sikértartalmon felmehet kb. 10-15 %-ra, tehát 250 gramm liszthez 25 gramm sikér passzol még. Kelt tésztákban a 3-as, 4-es és 5-ös opciókat ajánlom, piskótákban, muffinokban pedig az 1-es és 2-es variációkat.
Habár minden étel intolerancia kezelése nehéznek tűnik az elején, de egy kis idővel biztosan beleszoksz es automatikussá válik minden! Szurkolok nagyon!

sz...marika 2013.11.10. 12:54:54

...és akkor megint én..
Igazából zsíradékot helyettesítő "anyagot" kerestem a sütikbe, pitékbe, kekszekbe, és így találtam az almaszószra, aztán erre a blogra, amit most tanulmányozok alaposan:-)

Nem tudom jól gondolom-e, hogy azt a "jó" kis margarint, olajat le lehet cserélni almaszószra?

..és igen, én is gratulálok, sok hasznos információt tartalmaz a blog. Köszönöm!

sz...marika 2013.11.10. 12:54:57

@Balboadream:
Üdv! Engem az almaszósz "hozott" ide, és közben beleolvastam a kommentekbe.
A kelt tészták kiválóan működnek tojás nélkül. Sőt, szerintem jobban, mint tojással.

Nem igazán értem, hogy nagyanyáink miért ragaszkodtak hozzá,( a sok tojáshoz) gondolom csak a színe miatt.Tapasztalatom szerint a tojással készültek másnap, vagy hidegen sokkal kevésbé jó állagúak, mint a tojás nélküliek.
süti beállítások módosítása