2012.10.12.
11:22

''Olajügyek'' 3: Süssünk olaj, margarin és vaj nélkül!

Fontosnak tartom ismét hangsúlyozni, hogy nem a zsírok ellen vagyok, hanem a hozzáadott zsírok ellen! Zsírokra szükség van természetesen bizonyos vitaminok, ásványi anyagok, fitokemikáliák felszívódásához illetve egyéb élettani funkciókhoz. De az ételekben természetesen előforduló zsírokra, és nem a finomított, kivont növényi olajokra, telitett zsírsavakban és koleszterinben koncentrált vajra, disznózsírra és hidrogénezett (vagy nem) margarinokra van szükségünk! Ezek kifejezetten károsak egészségünkre, szív- és érrendszeri betegségekhez, ereinkben felhalmozódó eltömődésekhez, elhízáshoz, inzulinrezisztenciából következő 2-es típusú cukorbetegségekhez, időskori mentális funkciók beszűküléséhez, magas vérnyomáshoz és koleszterinszinthez vezethetnek, miközben tápanyagoktól megfosztott, izolált, rostokat nem tartalmazó, üres kalóriákról beszélünk. (Ha nem olvastad volna még, akkor itt találod a zsírokkal kapcsolatos posztomat, itt a vitaminok felszívódásának kérdéseit és itt a olajmentes főzés technikáit.)

Ha szeretnénk kiiktatni a hozzáadott zsírokat, olajokat az étrendünkből, az bizony első hallásra, sütésnél elég nehéznek tűnhet. Hiszen mi mással, ha nem vajjal, margarinnal, olajjal gyúrjuk be a tésztát és keverjük be a piskótát? Hát így:

 

#1

Almaszósz

Piskótákban, muffinokban a legjobb! Nem fogsz érezni semmiféle alma ízt! Én is azt hittem, mielőtt kipróbáltam, hogy ezen túl minden vaníliás és csokis sütim almaízű lesz! Nem, sosem érezhető ki!

DSC_0135_1.jpgTalán ez a legkönnyebben alkalmazható módszer, hiszen az almaszósszal tökéletes 1:1 arányban helyettesíthető a receptekben szereplő olaj vagy margarin, és a tojás is kihagyható ez esetben, mert tökéletesen összetartja a tésztát.  

DSC_0065_1_1.JPG

 

 

Én legszívesebben a DM-ben kapható Alnatura almaszószokat használom, habár otthon is elkészíthető könnyedén. Egy meghámozott almát pár evőkanál vízzel össze kell turmixolni turmixgépben vagy botmixerrel jó alaposan. A lényeg, hogy pontosan úgy nézzen ki a végeredmény, mint egy bébiétel. Kiválóan működik ez a megoldás a müzliszeleteknél, illetve a fahéjas csigáknál, és még majd jövök rá jó pár példával!

 

#2

Banánpüré

523143_462692227095032_1450951144_n.jpgTalán a legegyszerűbb megoldás, hiszen banánt mindig mindenhol lehet kapni. Nyers, zöld banánt sose használj, mert ragacsos, gumis állagú lesz a süteményed. Minél érettebb banánt használsz viszont, annál intenzívebben érezhető lesz az aromája. Én a pont megérett, sárga, de még nem pöttyös banánokat szeretem használni a legjobban. Csokis sütikben, muffinokban, kekszekben kiválóan működik, de még a müzliszelet is elkészíthető vele.

 

#3

Bab

DSC_0087_3_1.JPGFurán hangzik, de szuper jó alternatíva. Mondtam már, hogy a fehérbab az új vajam? Már vagy százszor, tudom... :) Még kenyérre is villával összetört, megfűszerezett fehérbabot kenek vaj helyett. Kekszek és browniek elkészítéséhez nagyon alkalmas.

 

#4

Sütőtökpüré

Természetesen ez csakis őszi, karácsonyi, sütőtökös receptekhez passzol, ahol még a sütemények vagy a muffinok színe is szép narancsossá válik! Ilyen esetben automatikusan meg is spóroltuk a tésztában az olajat és tökéletesen puha, hidratált süteményt kapunk.

 

DSC_0008_1.JPGAz almaszószt leszámítva nem mindig 1:1 arányban érdemes a zsírokat egyéb alapanyagokkal helyettesíteni. Ez mindig a recepttől függ. Ha bajban vagy, hogy hogyan is tudnád ’’átalakítani’’ egy kedvenc receptedet ’’olajmentes’’ formába, akkor küldd el nekem üzenetben, és megpróbálok egyedileg segíteni. Ha vállalkozó szellem vagy és szívesen próbálkozol, akkor igazából egyre kell figyelni. Az ’’alternatív’’ módon készült tésztának nyersen nagyon hasonló állagúnak kell lennie, mintha olajjal, margarinnal vagy vajjal készítetted volna. És nem szabad túlkeverni a tésztát! Minél kevesebb mozdulattal, fakanállal keverjük éppen egyenletessé!

Igyekszem jönni további, nagyon egyszerű zsír és tojásmentes muffinnal, süteménnyel, hogy lásd te is, nem is olyan nehéz így sütni, és az eredmények pedig isteni finomak!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr704834503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása