Az otthoni sütés-főzés kulcskérdése gyakran a megfelelő fűszerek használatában rejlik. Főleg, hogy ha zsírszegény vagy esetleg ’’zsírmentes’’ étrendet alkalmazol, akkor lehet nagyon fontos a különböző fűszerek használata, hogy megadja az ételek ízét. Sok fűszer ugyanis zsír hatására intenzívebbé válik, tehát, ha zsírszegény táplálkozást folytatsz, akkor több fűszerre lehet szükség a kívánt ízhatás eléréséhez. A ’’zsírmentes’’ táplálkozás az én ’’szótáramban’’ persze nem azt jelenti, hogy nulla gramm zsírt fogyasztunk, hanem azt, hogy ZÉRÓ hozzáadott zsírt, olajat, margarint használunk. Természetesen a szervezetünknek szüksége van valamennyi zsírra, de közel se annyira, mint az a modern társadalmak étkezési szokásaiban jellemző. Mindenben van elégséges zsír, még egy kelkáposztalevélben is. (Sőt, abban még az aranyat érő Omega 3 is benne van). Az én táplálkozásomban a dió, mandula, egyéb magvak, az ŐRÖLT lenmag, a zsályamag, az olíva bogyó, az avokádó, a tofu stb. jelentik a legjobb zsírforrásokat. De hozzáadott olajat, margarint nem használok! Ezért a fűszerezésre nagy hangsúlyt fektetek. A fűszerek egy egyszerű ételt is átlagosból különlegessé tudnak varázsolni!
Imádom a szárított fűszereket!!! Miért? Mert kényelmes a használata, egész egyszerűen. Nem sokaknak van idejük rendszeresen friss fűszereket vásárolni, és nem mindenkinek nő a kertjében bazsalikom, oregánó, petrezselyem stb. Spájzolj be mindenféle szárított fűszerekből, ezek sokáig elállnak majd a polcodon, és rohanó életmódunkat nagyban megkönnyítik. Ezekkel is ugyanúgy feldobhatod az ételeid ízét, semmivel sem rosszabbak, mint a friss társaik!
Itt van az én 20 kedvenc fűszerem, amelyeket mindig tartok otthon:
1. Fokhagyma granulátum (szárított fokhagyma leőrölve, semmi ’’mű’’ nincs benne. Nem mindig van kedven, energiám, időm friss fokhagymát aprítani, vagy épp a kezem egy egész napra fokhagyma illatúvá varázsolni.)
2. Vöröshagyma granulátum (Ugyanaz, sőt… megkímélem magam a hagymaaprítással együtt járó könnyezéstől is! Plusz szószokban nem mindig akarom, a hagyma- ill. fokhagymadarabokat érezni, de az ízüket viszont igen.)
3. Fahéj
4. Őrölt kardamom
5. Őrölt szerecsendió
6. Őrölt Gyömbér
7. Őrölt kömény
8. Őrölt szegfűszeg
9. Cayenne bors vagy chili
10.Kurkuma
11. Paprika
12. Oregánó
13. Kakukkfű
14. Majoranna
15. Vegeta Naturella Flekken fűszerkeverék (semmi ’’mű’’, ízfokozó, cukor stb. nincsen benne)
16. Kapor
17. Őrölt koriander
18. Babérlevél
19. Rozmaring
20. Só, egész bors
Szerezd be a kedvenc fűszereidet te is! Mindig kéznél lesznek, hálás leszel érte magadnak! Ha nem lett elég ’’ízes’’az étel, legközelebb duplázd a fűszereket! Szórd őket bátran! A szárított fűszerek pedig ugyanolyan jók, mint a frissek, meg fogják könnyíteni a mindennapjaidat!