2012.10.04.
15:22

A ''marketing'' tej

milk-myths.jpgEz az egyik legkényesebb téma talán táplálkozás terén szerte a világon. Személy szerint nem sokkal ezelőttig még csak nem is voltam hajlandó egyáltalán megnyitni olyan linkeket, ahol a kedvenc élelmiszeremet, a tejet ’’szidalmazták’’. Egész életünkben azt halljuk szüleinktől, a tv reklámokból, a médiából és még számos orvostól is, hogy a tej élet, erő, egészség, a természet ajándéka és feltétlenül szükséges az erős csontokhoz. Ez a szemlélet egyszerűen belénk van nevelve és rettentő nehéz kinyitni a szemünket illetve hinni azoknak az alátámasztott szakvéleményeknek, ahol bizony felvilágosítanak bennünket arról, hogy mennyire nem igaz az, amit eddig hittünk a tejtermékekről.

Én napi 1,5 liter tejet simán elfogyasztottam, egyszerűen a kedvenc alapélelmiszerem volt és nélküle nem telt el egy napom sem. Ha nekem sikerült megértenem, hogy miért is nem annyira jó a tej a szervezetem számára és sikerült levetkőznöm minden függőségemet iránta, akkor tényleg bárkinek sikerülhet! Én bizony ’’nehéz eset’’ voltam, a legnehezebbek közül való! Ezért is bátorkodom itt most arról írni neked, hogy mik is valójában azok az okok, amelyek miatt érdemes megpróbálni, de legalább fontolóra venni a tejtermékek elhagyását a napi táplálkozásunkból.

 

A TEJTERMÉKEK ERŐS CSONTOKAT ÉPÍTENEK ÉS ELENGEDHETETLENÜL SZÜKSÉGESEK A MEGFELELŐ KALCIUMBEVITEL MIATT

Legnagyobb tévhit!!! A tejtermékek igen, tartalmaznak kalciumot! Eddig helyes! Viszont az a kalcium, ami megtalálható bennük egyszerűen fel sem szívódik szervezetünkben, sőt több kalciumot von ki a csontjainkból, mint amennyi hasznosulhatna. A tejtermékek fogyasztása annyira savas környezetet okoz a testünkben, hogy a szervezetünk kalcium kivonására készteti a csontjainkat, hogy semlegesítse, lúgosítsa ezt a savas hatást. Minél több tejterméket fogyasztasz, annál több kalciumot vesztesz csontjaidból, amely végső soron a vizeletünkkel együtt távozik a szervezetünkből.

A tejtermékek károsítják csontjainkat és ízületeinket.

Ha csontjaid egészsége miatt aggódsz, akkor a legfontosabb lépés, amit megtehetsz érte az a rendszeres testmozgás, mert a sport az, amivel megelőzheted a későbbi csontritkulást és csípőprotéziseket. Főleg a súlyokkal való edzés illetve az izomépítő programok a leghasznosabbak. Napi pár fekvőtámasszal, guggolással, kis súlyemeléssel máris sokat tettél.

Ha a kalciumbevitel miatt aggódsz, akkor fogyassz sok aszalt fügét, szezámmagot, tahinit, tofut, zöld leveleseket!, mandulát, mandulavajat, kelkáposztát, narancsot, lencsét, brokkolit, babféléket, melyek telis tele vannak kalciummal.

A csontok épségéhez a megfelelő D-vitamin ellátottság is nagyon fontos, valamint elégséges D-vitamin nélkül a bevitt kalcium sem tud felszívódni. A D-vitamin segíti illetve fokozza a kalcium hasznosulását a szervezetünkben. A D-vitamin elsődleges forrása a sok napfény (fényvédő nélkül 10-15 perc heti háromszor legalább szabadon hagyott karokkal és smink nélküli arcbőrrel)! Télen pedig hasznos lehet D-vitamin tabletta szedése, mert még a rendszeresen D-vitamint tartalmazó ételeket (tej, sajt stb.) fogyasztók körében is általános a D-vitamin hiány, ugyanis nincs bennük elég, nem beszélve a velük együtt járó, negatív hatásokról.

Forrás:

Case-Control Study of Risk Factors for Hip Fractures in the Elderly, American Journal of Epidemiology. Vol. 139, No. 5, 1994)

Feskanich D, Willett WC, Stampfer MJ, Colditz GA. Milk, dietary calcium, and bone fractures in women: a 12-year prospective study. American Journal of Public Health. 1997

Physicians Committee for Responsible Medicine in Washington, D.C

 

A KAZEIN A LEGAGRESSÍVEBB DAGANATFEJLŐDÉST TÁMOGATÓ ANYAG

A kazein nem más, mint a tejben lévő fehérje egyik típusa, az összes tejfehérje kb. 80%-a. Hosszú éveken tartó klinikai kísérlet eredményeképp a kazeint a legagresszívebb tumorfejlődést promótáló anyagnak találták. A kísérlet patkányokon készült, nem embereken ugyan! (Ha valakinek ez a meggyőződéséhez fontos). A közismerten rákos sejtek szaporodását támogató cukornál is jóval agresszívebben idézte elő a daganatos sejtek osztódását a kazein!

Forrás: Dr. T. Colin Campbell, PhD. – Kínai tanulmány

 

A KAZEIN AZ EGYIK LEGNAGYOBB FÜGGŐSÉGET OKOZÓ VEGYÜLET

A tejtermékekben, sajtokban lévő kazein az agyban kazomorfin termelését idézi elő. Ez az opiát-szerű anyag szervezetünkben eufórikus állapot kialakulását eredményezi. Akár az alkoholizmus! Ha leszoksz, nem fog hiányozni többé, ha fogyasztod, csak többet és többet kívánsz.

 

A TEJTERMÉKEK KONCENTÁLT FORRÁSAI A TELÍTETT ZSÍROKNAK ÉS KOLESZTERINNEK

Táplálkozás útján bevitt koleszterinre nincs szüksége a szervezetünknek, mindet elő tudja maga állítani, ami kell. A bevitt koleszterintöbblet illetve túlzott mértékű telített zsírok csak megemelik a koleszterinszintünket, fokozzák az erek eltömődését mind a szívhez vezető erekben (szívinfarktus), mind az agyban (demencia, Alzheimer-kór), mind egyéb testrészekben (trombózis) fokozva ezzel bizonyos fatális betegségek kockázatát, növelve vérnyomásunkat, roncsolva szervezetünk vérkeringését és oxigénellátottságát.

 

A ZSÍRSZEGÉNY TEJTERMÉKEK JOBBAK

Tévhit! Ugyan kevesebb telített zsírt és koleszterint tartalmaznak, de ezzel automatikusan több tejcukrot (laktózt), ami ugyanolyan egyszerű cukor, mint az asztali cukor. A teljesen zsírmentes tej felér egy pohár coca cola-val. Hirtelen megemelheti a vércukorszintünket, majd ingadozást okozhat. Cukorbetegeknél ezért nem is ajánlott a tejtermékek fogyasztása. Súlymenedzsment szempontjából is fontos kérdés lehet, ugyanis a nem egyenletes, ingadozó vércukorszint nagymértékben felelős az elhízásért, túlevésért és a fogyás meggátolásáért.

 

A TEJ ÉS AZ INTOLERANCIA

70%-a a Föld lakosságának laktózérzékeny, ami azt jelenti, hogy részben vagy teljes egészében nem képes a tejcukor megemésztésére, lebontására. Ez gyomorbántalmakhoz, emésztési rendellenességekhez, metabolikus szindrómához vezethet, és gátolhatja egyéb fontos tápanyagok felszívódását. A laktózérzékenységre nem a laktáz enzimmel dúsított, ’’laktózmentes’’ tejfogyasztás kell, hogy válasz legyen! Ugyan ez esetben az intolerancia jelei megszűnnek, de a tejfogyasztás további negatív hatásai ugyanúgy érvényesek.

 

SZÉNANÁTHA, ALLERGIA, ASZTMA, TEJFOGYASZTÁS

A tejfehérje nagy részét kitevő kazeint a bútorgyártásban illetve az élelmiszeriparban is ragaszóként használják. Mindent képes összeragasztani! A különböző sertésekből származó húscafatokat egy egésszé, sonka formájába tudják vele összepréselni, és az asztalosiparban is nagy hasznát veszik faragasztásnál. Tejfogyasztás estében a légutak nyálkahártyáján ez a ragacsos anyag megtapad, csökkentve annak védekező képességét, így hajlamosítva bennünket a nyári allergiákra vagy asztmára. (Nekem személy szerint idén először nem jött elő az allergiám, de ehhez lehetséges, hogy nem csak a tejtermékek, hanem a többi állati termék elhagyása is hozzájárult, felszabadítva ezzel szervezetemet az ipari állattartásból származó antibiotikumoktól, hormonoktól, mérgektől…hogy teljesen fair legyek!)

 

A KORAI TEJFOGYASZTÁS 1-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGÉG.

A korai életszakaszban, csecsemőkorban, kisgyermekkorban fogyasztott tejalapú tápszerek illetve tejtermékek hozzájárulhatnak az 1-es típusú, autoimmun cukorbetegség kialakulásához. Ezek kapcsolatáról bővebben itt írtam.

 

TEJ, IGF-1 HORMON, RÁK

A tejfogyasztás a tejben lévő természetesen és mesterségesen előforduló növekedési hormonok hatására növeli a vérünkben található növekedési hormonok mennyiségét is. Ez az IGF-1 hormon (Insulin-like growth factor-1) arra jó, hogy segítse a fiatal kisborjúkat abban, hogy alig két hónap alatt megduplázzák súlyukat, ami több mint háromszorosa egy csecsemő fejlődési sebességének. A hormonokban koncentrált tejtermékeken keresztül elfogyasztott illetve felhalmozódott IGF-1 hormonok ezért szervezetünkben mindenféle növekedési folyamatot extrém módon fokoznak, felgyorsítanak. Ennek következményeként támogatják a daganatos sejtek szaporodását is (nemcsak a normál sejtosztódást), elhízáshoz vezethetnek, gyorsítják az öregedési folyamatokat. A tejtermékek fogyasztása ezért szoros összefüggéseket mutat a különböző daganatos megbetegedések kialakulásával illetve fejlődésével, mint például emlőrák, petefészekrák, méhnyakrák, prosztatarák stb.

 

A TEJ NEM TERMÉSZETES

Az ember az egyetlen élőlény a Földön, aki egy másik faj anyatejét fogyasztja. A szoptató tehenek anyatejét a természet tökéletesen megtervezte arra, hogy a kisborjúk extrém gyors növekedési igényeit támogassa, ezért a tej rendkívül koncentrált forrása minden olyan tápanyagnak (zsírok, koleszterin, hormonok, cukor stb.), amire a kisborjúknak fejlődésük kezdeti szakaszában feltétlenül szükségük van. De nem nekünk! Ha tápanyagokban ennyire koncentrált élelmiszereket veszünk magunkhoz, azzal csak a fenti negatív hatásokat támogatjuk, illetve szervezetünk nem képes mit kezdeni ezekkel. Az emberi faj számára az effajta koncentrált, tökéletesen megalkotott élelmiszer az édesanyánk anyateje, de még ez is csak életünk kezdeti szakaszában, amikor gyorsan és rövid idő alatt kell növekednünk. Miért nem fogyasztjuk édesanyánk vagy éppen barátnőink anyatejét inkább? Még az is természetesebb lenne akár felnőtt korban, mint egy másik állat anyatejét fogyasztani! Felnőtt korban a szervezetünknek ezekre a növekedést támogató élelmiszerekre már nincs szüksége! Elfogadnád, ha a saját anyatejemből készített pudinggal kínálnálak téged desszertként? Azt hiszem, nem barátkoznánk többé, de legalábbis vacsorára biztosan nem jönnél át hozzám a jövőben!? Akkor miért is oké egy 700 kg-os állat anyatejét fogyasztani, ha ma sem anyukád tejét, sem az enyémet nem fogadnád el?

 

SZARVASMARHA IMMUNHIÁNY-VÍRUS (BIV), SZARVASMARHA-LEUKÉMIAVÍRUS (BLV)

Világszerte a tejre tartott szarvasmarhák nagyon nagy része szarvasmarha immunhiány-vírussal (bovine AIDS viruses) illetve szarvasmarha-leukémiavírussal (bovine leukemia viruses) van megfertőződve. Kimutatott tény, hogy a rendszeres tejfogyasztók körében magasabb a leukémia előfordulása, mint a tejtermékeket kerülő lakosság körében. Farmerok és állattenyésztéssel foglalkozók körében is magasabb leukémia-arány a jellemző. A BIV-vírus (szarvasmarha immunhiány-vírus) pedig strukturálisan és genetikailag nagyon hasonló az emberi immunhiány vírushoz (HIV, az emberi AIDS-et okozó vírushoz). A pasztörizálás folyamata során számos mikroorganizmus elpusztul ugyan.

Forrás:

Jacobs RM.  Detection of multiple retroviral infections in cattle and cross-reactivity of bovine immunodeficiency-like virus and human immunodeficiency virus type 1 proteins using bovine and human sera in a western blot assay.  Can J Vet Res. 1992 Oct;56(4):353-9.

Hursting SD.  Diet and human leukemia: an analysis of international data.  Prev Med. 1993 May;22(3):409-22.

Howell MA.  Factor analysis of international cancer mortality data and per capita food consumption.  Br J Cancer. 1974 Apr;29(4):328-36.

Kristensen P.  Incidence and risk factors of cancer among men and women in Norwegian agriculture.  Scand J Work Environ Health. 1996 Feb;22(1):14-26.

Reif J.  Cancer risks in New Zealand farmers.  Int J Epidemiol. 1989 Dec;18(4):768-74.                  

Blair A.  Leukemia cell types and agricultural practices in Nebraska.  Arch Environ Health. 1985 Jul-Aug;40(4):211-4.

Donham KJ.  Epidemiologic relationships of the bovine population and human leukemia in Iowa. Am J Epidemiol. 1980 Jul;112(1):80-92.

Johnson J. Molecular biology and pathogenesis of the human T-cell leukaemia/lymphotropic virus Type-1 (HTLV-1). Int J Exp Pathol. 2001 Jun;82(3):135-47.

Ferrer JF.  Milk of dairy cows frequently contains a leukemogenic virus.  Science. 1981 Aug 28;213(4511):1014-6.

 

AKNÉ ÉS A TEJFOGYASZTÁS

A tejfogyasztás ösztönzi a serdülőkori illetve a felnőttkori akné előfordulását. Ezek kívül fokozza a különböző atópiás bőrbetegségek, ekcéma, kiütések, túlzott faggyútermelődés és fejbőr betegségek kialakulását illetve súlyosságát.

 

AZ IDEGRENDSZER ÉS A TEJ

A tejfogyasztás kapcsolatba hozható a különböző idegrendszeri betegségek kockázatával, mint pl. Scierosis multiplex, Parkinson-kór, autizmus, skizofrénia, ingerlékenység, nyugtalanság, hiperaktivitás, fejfájás, letargia, izom fájdalom, depresszió, vizelési kényszer stb.

Forrás:

Department of Nutrition, Harvard School of Public Health, Boston, USA.- Adebamowo CA, Spiegelman D, Berkey CS, Danby FW, Rockett HH, Colditz GA, Willett WC, Holmes MD.  Milk consumption and acne in adolescent girls

www.nlm.nih.gov.

 

Az igazság a tehéntejjel kapcsolatban nem biztos, hogy az, amit életünk során a kulturális berögződések és a média belénk nevelt. (Ex-könyvvizsgálóként volt szerencsém számos gyógyszeripari illetve élelmiszeripari céget auditálni, ezért kicsit könnyebben hiszem el és jobban átlátom a média-egészségügy-élelmiszeripar összefonódását és profitérdekeltségből terjesztett önérdekű információit.)

Még mindig nem hiszed el, hogy a tej nem egészséges, sőt kifejezetten káros lehet emberek számára? Nem hibáztatlak! Ami húsz, harminc, ötven év alatt belénk rögzült, azt nagyon nehezen, vagy lehet, hogy egyáltalán nem is lehet megmásítani!

A teljes igazság az, hogy a kalciumnak számos más, egészségesebb forrása is létezik, az erős csontokért pedig mozognunk kell és napra mennünk, illetve a tejfogyasztásnak a fent említett, számos, alátámasztott, negatív következményei vannak/lehetnek.

Senkinek sem kell lemondani a tejtermékek által nyújtott élvezetekről. Az élet nem a lemondásokról, hanem az élvezetekről kell, hogy szóljon. Egyszerűen csak helyettesítsd a tehéntejet valamilyen más, növényi alapú tejjel, sajt helyett használj mandula ''parmezánt'' vagy nemes élesztőpelyhet, túró helyett próbáld ki a tofu ’’ricottát’’, készíts desszerteket szójatejjel, tejszín helyett szokj rá a kesu ''tejszínre'' és találd meg azt a ’’tejet’’, ami ízlik a reggeli kávédban is.

Én kipróbáltam, nekem bevált, nálam működik!

Szólj hozzá!

Címkék: tej titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr84819891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása