Ez az én ’’parmezán sajtom’’. Fele mandulából, fele nemes élesztőpehelyből készült nagyon ’’sajtos’’, apróra őrölt keverék, csak úgy, mint a reszelt parmezán, amivel sok-sok kedvenc ételünket megkoronázzuk. Viszont ebben nincsen koleszterin, tömérdek telített zsír és függőséget okozó kazein (tejfehérje), hanem hasznos zsírsavakat tartalmazó mandula és nemes élesztőpehely van benne tele fehérjével, rosttal, mindenféle B-vitaminnal, folsavval, foszforral, magnéziummal és cinkkel.
Heti egyszer elkészítek egy adaggal és befőttes üvegben tárolom a hűtőszekrényben. Ha olaszos ételeket, tésztát, pizzát csinálok vacsorára, már csak előveszem, és a végén meghintem mandula ’’parmezánnal’’. Számomra tökéletes alternatíva sajt helyett, isteni finom és nagyon egészséges!
Mandula ’’parmezán’’
½ pohár mandula (héj nélküli)
½ pohár nemes élesztőpehely (bioboltokból, lásd Note)
Note: Velem is elő szokott fordulni, hogy olyan helyen vagyok, ahol nem kapok élesztőpelyhet. Ekkor csak a mandulát önmagában összedarálom (nem krémmé, csak morzsássá), fokhagymagranulátummal és pár csepp citromlével ízesítem, és így használom ’’parmezánként’’.
Lépések:
1. Turmixgépben őröld meg a mandulát és az élesztőpelyhet. Morzsás állagot kell elérni, ne turmixold túl.
2. Fedeles dobozkában vagy befőttes üvegben tárold a hűtőben akár egy hétig.