Gyakran hajlamosak vagyunk félvállról legyinteni erre az ’egészséges táplálkozás’ témára. Gondoljuk, hogy inkább rövidebb ideig élünk, de ezt az egy életet igenis élvezni akarjuk. Ezért megengedünk magunknak bármit, ami finom, még akkor is, ha tudjuk, hogy káros a szervezetünkre. Na igen…ha ez így lenne, szép is lenne, és valószínűleg senki sem foglalkozna ezzel az ’’egészséges táplálkozás mizériával’’. De sajnos, ez a valóságban nem ilyen egyszerűen történik. Az élet nem úgy ér véget leggyakrabban, hogy habzsolunk, élvezünk mindent, majd hirtelen meghalunk. Ezt az esetek legnagyobb részében betegségek (táplálkozásból, életmódból adódó) előzik meg, amelyek kínokkal, fájdalmakkal, szenvedésekkel járnak.
Mivel a helytelen táplálkozásból eredő betegségek viszonylag hosszú távon, csak később jelentkeznek, így gyakran fejben nem is kapcsoljuk össze az okokat a következményekkel.
Előfordulhat persze, hogy valaki éveken keresztül élvezi a szalonna és a zsíros húsok ínycsiklandó ízeit, majd az erekben közben felgyülemlett lerakódások hirtelen eltömődésekhez, szívinfarktushoz vezetnek, amelybe az adott egyén azonnal belehal. Sokszor nem így történik vsizont. A hasonló szív- és érrendszeri betegségek sok-sok gyógyszerrel, kezelésekkel, műtétekkel, mellkasi fájdalmakkal, légzési nehézségekkel, alvászavarokkal és nagyfokú stresszel járnak. És sajnos a sok beavatkozás csak a tüneteket kezeli, de az okot nem szünteti meg, tehát a probléma, a fájdalom visszatér (már ha valaha is sikerült teljesen elmulasztani a kezeléseknek köszönhetően). Egy hasonló éreltömődés szintén okozhat hirtelen halált agyvérzés esetében is. Azonban, sokszor a páciens túléli, és marad a teljes- vagy részleges mozgásképtelenség, limitált agyi funkciók, beszédképtelenség stb., amiből nagyon nehéz, vagy nem is lehetséges a teljes felépülés. A sok zsír, olaj és finomított szénhidrátok fogyasztása következtében kialakult diabétesz is később üti fel a fejét, amely látászavarokhoz, szédüléshez, gyenge közérzethez, fejfájáshoz, veseproblémákhoz, vaksághoz, végtag-amputációkhoz illetve érrendszeri betegségekhez vezet. A táplálkozással összefüggő daganatos betegségek (vastagbélrák, végbélrák, mellrák, prosztatarák stb.) fájdalmairól, agresszív kezeléseiről és ezek mellékhatásairól szintén elfeledkeznek azok, akik rövidebb ideig akarnak ugyan élni, de azt a rövidebb életet maximálisan élvezni!!!
Az életet nem lehet büntetlenül élvezni! A betegségek kialakulhatnak, és ki is fognak alakulni, amelyek biztosan fájdalmakkal, szenvedésekkel, korlátozott életlehetőségekkel és sok-sok mellékhatással járnak együtt.
Amikor a mérleg két oldalára helyezem a ’’rövidebb, de maximális élvezettel járó életet’’ (mint látható, az élvezet sajnos nem maximális!) és a ’’hosszabb, de lemondásokkal járó életet’’ (kevés vagy akár zéró lemondás a valóságban, hiszen mindenre lehet egy egészségesebb alternatívát találni), akkor egy hosszú pro-kontra lista gördül le. Nálam ez a lista egyértelműen segített abban, hogy meghozzam a döntést és ahhoz folyamatosan tartsam is magam.
Ha a ’’mindent szabad, élvezzük az életet’’ elmélet előnyeit és hátrányait kell felsorakoztatnom, akkor nálam a lista így néz ki:
ELŐNYÖK:
Nincsenek korlátozások, bármit szabad bárhol és bármikor.
Lehet élvezni a finomságokat.
Könnyű bármilyen társaságban közösen együtt enni és élvezni.
Egyszerű és kényelmes.
Nem kell előre tervezni, nem kell gondolkozni.
HÁTRÁNYOK:
Az egészségtelen ételek elveszik az energiámat, fáradtnak, erőtlennek érzem magam.
Gyakran fáj a fejem, migrénben szenvedek.
Bőrproblémákat okoznak (akné, narancsbőr, ekcéma, kiütések, szürkés bőrszín stb.).
Puffadást okoznak, ’’nagy pocak szindróma’’
Emésztési nehézségek, hasfájás.
Az esélyek jelentősen növekszenek szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák, ízületi problémák, vese-, epe-, májbetegségek, agyvérzés, kognitív funkciók romlása, Alzheimer-kór és trombózis stb. irányába.
Gyógyszerek drágák és mindnek van mellékhatása.
Súlyproblémák, magabiztosság hiánya.
Levert közérzet, hangulatingadozások.
Éhségrohamok.
Gyengébb immunrendszer, gyakoribb betegségek.
Számomra a lista alapján teljesen egyértelmű a választás. Én az egészséges táplálkozásban és ezek leírhatatlanul pozitív hatásaiban hiszek, na és persze az amerikai demokráciában, ahol mindent szabad, de mindennek meg is van a következménye (helytelen táplálkozás).
Nálam a fókusz nem azon van, hogy mit nem szabad, hogy ez milyen sok macerával jár, hogy mi mindenről kell lemondanom, mindezzel milyen sok tervezést beépítve az életembe.
Én egyszer eldöntöttem és vissza sosem néztem. Tudom, mit miért csinálok, és ez adja a kitartást és motivációt (na meg persze a változtatásnak köszönhető pozitív hatások, mint szép, tiszta arcbőr, jó laboreredmények, jó közérzet, lapos has, könnyű súlykontroll stb.)
Nyitott szemmel járom a szupermarketeket, bioboltokat és olyan újdonságokat fedezek fel, amelyeket korábban sosem fogyasztottam. A konyhámban egy új fűszervilág nyílt, bátran használok mindenféle fűszert az ízek ’’felturbózása’’ kedvéért. Továbbra is eszem édességeket, csak cukor vagy mesterséges édesítők helyett természetesebb alternatívákhoz nyúlok. Az ezzel együtt járó tervezés kis gyakorlással az életem részévé vált, olyan rutinná, hogy már észre sem veszem és nem jelent nyűgöt, akadályt.
Ha te is változtatásokon töröd az agyad, akkor azt tudnám tanácsolni, hogy hozz meg egy döntést és ahhoz ragaszkodj! Tedd a mérlegre a pro-kontrákat. Legyél nyitott, koncentrálj az újdonságokra és ne a lemondásokra. Próbálj mindenre egy egészségesebb alternatívát találni (mindenre van!) és mindig a pozitívumokat és az előnyöket tartsd szem előtt!
Forrás: Dr. Caldwell B. Esselstyn, Dr. John A. McDougall, Julieanna Hever MS.