2013.01.04.
22:22

''Cukorátváltó''

Nemrégiben megkérdeztem tőletek a facebook-on, hogy milyen édesítőszereket preferáltok.

398528_501453173218937_583964975_n.jpgA száraz édesítőszerek közül a xilit (nyírfacukor) került ki győztesen, míg a folyékonyak között a mézet és agávé nektárt emlegettétek. Ez utóbbi csoportból nekem a juharszirup a kedvencem, habár tudom, hogy ez a legdrágább és nem is mindenhol szerezhető be. De se baj, mert szerencsére mézzel illetve agávé sziruppal könnyen helyettesíthető. Ezekből ízlés szerint egy picivel több szükséges, mert a méz a legédesebb közülük. Így mikor én juharszirupot írok fel egy receptben, akkor bátran használd helyette bármelyik másik szirupos társát is.

A száraz édesítőszerek közül a kókuszcukrot kedvelem a legjobban 35-ös glikémiás indexe és isteni aromája (semmi kókusz íz) miatt. Habár ez magasabb, mint a xilit 7-11 közé eső glikémiás indexe, de ezt családom több tagjánál is erősen jelentkező hashajtó hatása miatt én nem igazán használom. Viszont a receptekben a kedvetekért továbbra is ezzel fogok kalkulálni.

Mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái az édesítők világában (csak finomított cukrot és szintetikus édesítőszereket ne használj, kérlek), így a döntést is rád szeretném bízni azzal kapcsolatban, hogy egy-egy receptben tőlem eltérően milyen édesítőszert alkalmazol. Ezért összeállítottam egy táblázatot, melynek segítségével esetleg könnyebb lehet a variálgatás, helyettesítgetés.

1 pohár cukornak megfelelő mennyiség

Plusz változtatások

1 ½ pohár xilit

-           

3/4 pohár agávé nektár

A receptben a folyadékot csökkentsd 1/3 pohárral

1/2 pohár méz

A receptben a folyadékot csökkentsd ¼ pohárral és adj hozzá ¼ tk. Szódabikarbónát

1/2 – 2/3 juharszirup (attól függően, hogy  ’C’ vagy ’A’ besorolású)

A receptben a folyadékot csökkentsd ¼ pohárral és adj hozzá ¼ tk. Szódabikarbónát

3/4 pohár kókuszcukor

-           

1/8 pohár tiszta stevia

-           

 

Ok! A táblázat csak szemléltetés erejű, egyáltalán nem szükséges ennyire pontosan átszámítgatni mindent. A lényeg a következő:

1. Xilitből mindig igen sokat kell használnod, mert kevésbé édes, mint a cukor vagy a szirupos édesítők. Ha egy receptbe xilitet teszel az általam használt juharszirup/méz/agávé helyett, akkor növeld picit a folyadék vagy a banánszósz mennyiségét a receptben.

2. A szirupos édesítők között a méz a legédesebb, ha tehát juharszirup vagy agávé helyett alkalmazod, használj picit kevesebbet.

3. Ha a szilárd (xilit, stivia, kókuszcukor) édesítőket valamilyen szirupos (méz, juharszirup, agávé nektár) édesítőre cseréled, akkor azt kell szimplán szem előtt tartanod, hogy több folyadékot viszel a receptbe, tehát azt valahol csökkentened kell, vagy esetleg picivel több lisztet adj a recepthez.

Számolgatni, szabályokat betartani nem fontos, pár sütés és cserebere után érezni fogod te is.

Az édesítőszerekről bővebben itt írtam, illetve egyet fontos megjegyezned: akármilyet is használj, használd azt minél ritkábban, hiszen mindegyiknek van előnye, de hátránya is. Egyél inkább igazi gyümölcsöket, és tartogasd a recepteket hétvégékre, alkalmakra!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr494998815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása