Nemrégiben megkérdeztem tőletek a facebook-on, hogy milyen édesítőszereket preferáltok.
A száraz édesítőszerek közül a xilit (nyírfacukor) került ki győztesen, míg a folyékonyak között a mézet és agávé nektárt emlegettétek. Ez utóbbi csoportból nekem a juharszirup a kedvencem, habár tudom, hogy ez a legdrágább és nem is mindenhol szerezhető be. De se baj, mert szerencsére mézzel illetve agávé sziruppal könnyen helyettesíthető. Ezekből ízlés szerint egy picivel több szükséges, mert a méz a legédesebb közülük. Így mikor én juharszirupot írok fel egy receptben, akkor bátran használd helyette bármelyik másik szirupos társát is.
A száraz édesítőszerek közül a kókuszcukrot kedvelem a legjobban 35-ös glikémiás indexe és isteni aromája (semmi kókusz íz) miatt. Habár ez magasabb, mint a xilit 7-11 közé eső glikémiás indexe, de ezt családom több tagjánál is erősen jelentkező hashajtó hatása miatt én nem igazán használom. Viszont a receptekben a kedvetekért továbbra is ezzel fogok kalkulálni.
Mindenkinek megvannak az egyéni preferenciái az édesítők világában (csak finomított cukrot és szintetikus édesítőszereket ne használj, kérlek), így a döntést is rád szeretném bízni azzal kapcsolatban, hogy egy-egy receptben tőlem eltérően milyen édesítőszert alkalmazol. Ezért összeállítottam egy táblázatot, melynek segítségével esetleg könnyebb lehet a variálgatás, helyettesítgetés.
1 pohár cukornak megfelelő mennyiség |
Plusz változtatások |
1 ½ pohár xilit |
- |
3/4 pohár agávé nektár |
A receptben a folyadékot csökkentsd 1/3 pohárral |
1/2 pohár méz |
A receptben a folyadékot csökkentsd ¼ pohárral és adj hozzá ¼ tk. Szódabikarbónát |
1/2 – 2/3 juharszirup (attól függően, hogy ’C’ vagy ’A’ besorolású) |
A receptben a folyadékot csökkentsd ¼ pohárral és adj hozzá ¼ tk. Szódabikarbónát |
3/4 pohár kókuszcukor |
- |
1/8 pohár tiszta stevia |
- |
Ok! A táblázat csak szemléltetés erejű, egyáltalán nem szükséges ennyire pontosan átszámítgatni mindent. A lényeg a következő:
1. Xilitből mindig igen sokat kell használnod, mert kevésbé édes, mint a cukor vagy a szirupos édesítők. Ha egy receptbe xilitet teszel az általam használt juharszirup/méz/agávé helyett, akkor növeld picit a folyadék vagy a banánszósz mennyiségét a receptben.
2. A szirupos édesítők között a méz a legédesebb, ha tehát juharszirup vagy agávé helyett alkalmazod, használj picit kevesebbet.
3. Ha a szilárd (xilit, stivia, kókuszcukor) édesítőket valamilyen szirupos (méz, juharszirup, agávé nektár) édesítőre cseréled, akkor azt kell szimplán szem előtt tartanod, hogy több folyadékot viszel a receptbe, tehát azt valahol csökkentened kell, vagy esetleg picivel több lisztet adj a recepthez.
Számolgatni, szabályokat betartani nem fontos, pár sütés és cserebere után érezni fogod te is.
Az édesítőszerekről bővebben itt írtam, illetve egyet fontos megjegyezned: akármilyet is használj, használd azt minél ritkábban, hiszen mindegyiknek van előnye, de hátránya is. Egyél inkább igazi gyümölcsöket, és tartogasd a recepteket hétvégékre, alkalmakra!