Ez az én abszolút kedvenc banánkenyér receptem. Jó sok kísérletezgetés előzte meg a végeredményt, az biztos. De végre sikerült eltalálni az arányokat hozzáadott zsír és olaj nélkül. Ha hozzám hasonlóan, nem szereted a túlérett banánokat és bajban vagy azzal, hogy mihez is használd fel őket, akkor ez az egyszerű recept mindig jól fog jönni, és pár napra való, ínycsiklandó reggelit is biztosítasz vele magadnak.
Banánkenyér
2 pohár teljes liszt (tönkölyt használtam)
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál őrölt szerecsendió
2 evőkanál juharszirup vagy méz
kb. ¾ pohár xilit (kóstold meg a tésztát, hogy elég édes-e neked)
1 evőkanál vanília kivonat
¼ pohár növényi tej + 1 evőkanál citromlé (összekeverve – ez lesz a ’’kefir’’ a receptben)
5 érett közepes banán (vagy 4 nagy)
Lépések:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a szerecsendióval. Tedd félre.
3. Törd össze villával a banánokat banánpüré formájára. Add hozzá a mézet vagy juharszirupot, a xilitet, a vanília kivonatot, valamint a növényi tej és citromlé keverékét. Keverd össze fakanállal.
4. Add a nedves keveréket a száraz összetevőkhöz és dolgozd őket össze fakanállal.
5. Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt vagy szilikonos kenyérformába. Süsd 180 fokon kb. 50-60 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló már tisztán kijön a közepéből. (Ha nincsen kenyérformád, használhatsz bármilyen másfélét is helyette természetesen.)
6. Ha megsült hagyd kihűlni rácson, majd szépen szeletelhető lesz. Tartasd a hűtőben alufólia alatt, így sok-sok napig friss marad. Fogyaszd reggelire vagy délutáni nasira mandulavajjal, friss gyümölcsökkel vagy akár önmagában egy forró csoki vagy latte társaságában.