2012.12.07.
12:52

Tippek a mai napra: gondold át a ''diet'' és ''light'' termékek fogyasztását!

A fogyókúrás termékek általában 2 szempont alapján nevezhetik magukat ’’light’’ vagy ’’diet’’ termékeknek. Egyik oldalról a cukortartalmat csökkentik, másik oldalról pedig a zsírtartalmat. Ez egy VAGY-VAGY játék, amivel az a probléma, hogy egyik a másik rovására megy. Ha kevesebb a cukor valamiben, akkor több benne a zsír, és ha kevesebb a zsír, akkor automatikusan több benne a cukor. Ez pontosan ugyanolyan kérdés, mint a zsírszegény vs. zsíros tej. Ha a tejben kevesebb a zsír, akkor automatikusan magasabb a laktóz, azaz a tejcukor-tartalma. Ha viszont kevesebb cukrot szeretnénk benne, azt csakis a zsírtartalom növelésével érhetem el.

Tehát egy fogyókúrás termék választásakor el kell döntened, hogy mi a fontosabb neked. Kevesebb cukor, emellett több zsír, vagy ennek a fordítottja. Számomra egyik sem jelent jó döntést. Szerintem nem csak a cukor hizlal, hanem hizlal a zsír is szánhidrát-tartalomtól függetlenül. Plusz a zsírmennyiség megemelése a cukortartalom csökkentése kedvéért kifejezetten egészségtelen lehet.

dees Food Chemicals Image.jpgA másik ellenérvem a ’’diet’’ és ’’light’’ termékekkel szemben, hogy csak azért mert valamiben nincsen cukor vagy kevesebb benne a zsír, még nem jelenti automatikusan, hogy az adott termék olyan szuper egészséges is lenne. Olvasatlanul is megmondhatjuk, hogy a cukormentes termékek zöme biztosan valamilyen mesterséges édesítőszerrel van édesítve. Legtöbbször aszpartammal, ami idegkárosodáshoz, metabolikus szindrómákhoz stb. vezethet. Vannak termékek, amelyekben cukor helyett nátrium-ciklamátot vagy nátrium-szacharint használnak édesítésre. Ez is a laboratóriumban készül el. A ’’legjobb’’ pedig a ma nagyon divatosan, természetesnek hirdetett mesterséges édesítőszer; a szukralóz, más néven ’’klórcukor’’. Igen, jól olvastad! Az ok, amiért „természetes” néven fut és futhat egyelőre a piacokon a szukralóz az az, hogy közönséges asztali cukorból kémiai átalakításával, klórvegyületek segítségével állítják elő. (Innen jön, hogy ’’természetes’’.) El tudjuk képzelni, hogy mennyire jó nekünk az ilyen fajta ’’klórozás’’. És végül pedig, ha elolvasod egy bármilyen diétás termék összetevőit, garantáltan egy alkotóelemeket hosszasan soroló, adalékanyagokban, ilyen-olyan cukrászati zsírokban, porokban és egyebekben teli listát találsz, ami gyakran még hidrogénezett zsírokat is tartalmaz.

Példakánt itt van egy tipikus diétás puding összetevőinek listája:

Nátrium-szacharin, nátrium-ciklamát,  módosított keményítő, stabilizátor, guarliszt, zselatin, emulgeálószerek, zsírsavak mono- és digliceridjei és tejsavészterei, zsírsavak mono- és digliceridjei, aroma és savófehérje-koncentrátum.

Na igen! Csak azért, mert egy termék cukormentes, vagy diétás, még nem lett egészséges is. Sőt!

Megint csak arra jutottam, hogy azt javasoljam, hogy a teljes-értékű, természetben megtalálható, vagy akár címke nélküli élelmiszereket keresd, és hagyj fel az ilyesféle feldolgozott, finomított termékek fogyasztásával, még akkor is, ha az diétás!

Helyette turmixolj össze egy kis friss vagy fagyasztott gyümölcsöt fűszerekkel (fahéj, szerecsendió, kardamom, gyömbér, mézeskalács fűszer stb.), pici növényi tejjel, akár kókusztejjel, illetve kakaóporral, és máris szuper egészséges, 3 perces, igazi, és bizony diétás puddingot kaptál!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr584952854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása