2012.12.06.
15:51

Tippek a mai napra: foggy okosan, ROSTOKKAL!

Ha fogyni, de legalábbis hízni nem szeretnél, akkor fix, hogy már hallottál arról, hogy számolni kell a szénhidrát grammokat, nem szabad zsírosat enni, sok fehérjét kell fogyasztanod, napi 5-ször kell étkezned, este 6 után már kerüld az ételeket és stb. Ha mélyebbről megvizsgálgatnák ezeket mind, akkor természetesen igazságot, értelmet mindegyik szemléletben találunk. Ezek azonban csupán egy-egy szempontot kiragadva próbálják meg a fogyást támogatni, de sajnos eközben talán a legfontosabb dologról felejtkeznek el; a ROSTOKRÓL!

A kulcsszó bizony a ROSTBEVITEL. Kevés rostfogyasztással is lehet ugyan fogyni persze, csak sokkal kínkeservesebben, nehezebben, miközben valószínűleg az eredmény sem lesz olyan tartós. Miért? Mert egyedül a rostok azok, amik képesek megtölteni a gyomrodat és kellő jóllakottság érzetet biztosítani. Ha állandóan éhesnek érzed magad, akkor egy idő után tuti, hogy elfogy a türelmed és nem fogod tartani az adott módszert, nem fog menni a fogyás, esetleg visszahízod, amit leadtál. A hosszú távú, sikeres súlymenedzsment szempontjából a bőséges rostfogyasztás a kulcskérdés. Egyrészt a már említett jóllakottság és megelégedettség érzése szempontjából! Másrészt pedig, bármit is egyél, a mellette/vele elfogyasztott rostok azok, amelyek képesek az étel felszívódását lassítani, ezzel egyenletes és nem ingadozó, éhségrohamokat okozó vércukorszintet eredményezve. A stabil és egyenletes vércukorszint pedig a fogyás illetve súlytartás szempontjából elengedhetetlen.

60868_10151115017461160_1430768990_n.jpgAz elsőtől a harmadik ábráig azt láthatod, hogy mennyire telíti meg a gyomrot adott kalóriaértékű zsír, majd ugyanannyi kalória fehérje, és végül zöldség (és rostos hüvelyes vagy gabona is). Ebből szépen látszik, hogy csakis a rostos ételek képesek igazán telítettségérzést okozni. Amíg szalonnával próbálsz fogyózni, mondván, hogy az zéró szénhidrátot tartalmaz, addig bizony nulla gramm rostot is fogyasztottál el, tehát jóllakni hosszú időre biztosan nem fogsz, maximum émelyegni. Ha a csirkemellre esküszöl, akkor is láthatod, hogy nem fogsz ugyannyi kalória fehérjétől annyira jól lakni és később nem melléenni, mint ugyanannyi kalória zöldségtől, gyümölcstől, gabonától, bab- és lencsefélétől.

Egy aranyszabály van: Az állati eredetű ételek mindegyike zéró rostot tartalmaz! Se tejtermékekben, húsfélékben vagy tojásban nem találsz semmilyen élelmi rostot. Nulla! Ezzel szemben, természetesen változó mértékben, de a növényi eredetű táplálékok mindegyike tartalmaz rostokat! A bab és lencsefélék különösen gazdagok rostokban!

Ha eredményes és tartós fogyást illetve súlytartást szeretnél elérni, akkor fontos, hogy rostosan étkezz! A magas rostbevitel a belépőjegy a helyes testsúly arénájába, és a kilépő az örökös fogyókúrák világából!

2 komment

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr444951250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ratane 2013.01.07. 09:15:13

Imádom, ahogy írsz, mélyen egyetértek a mondanivalóddal is, ezért abszolút jó szándékú kritikaként javaslom, hogy mielőtt kijön egy poszt, futtass át rajta egy helyesírás-ellenőrzőt! :)Kérlek, ne bántódj meg! :)

eddmagad 2013.01.16. 21:37:00

@ratane:
Nem bántódom meg! ;) Köszi az észrevételt. Mióta sikerült a gépemre magyar helyesirás ellenőrzőt telepiteni, átfuttatom, előtte sajnos nem volt ilyenem, igy hibák maradtak biztosan. Hosszú i-m sincs sajna, ha magamtól pötyögök, mint itt se. :)
Köszi!!!
süti beállítások módosítása