2012.11.28.
12:00

Tippek a mai napra: Tanulj meg címkét olvasni!

...vagy inkább mégse. Illetve a legjobb természetesen az lenne, ha nem lenne címke, amit el kell olvasnod. Egy zacskó száraz babnak, egy csomag egész gabonának (barnarizs, zab, árpa, quinoa, köles stb.), egy darab paradicsomnak, vagy almának nincsenek összetevői, hiszen ezek a természetben előforduló, egész, teljes érétkű ételek.

image10.pngHa az általad elfogyasztott ételek zöme nem ilyen, akkor viszont szükség van arra, hogy apróbetűs összetevőket olvass, és ezek alapján, okosan dönts arról, hogy megveszed-e a terméket, vagy sem. Persze mindannyian vásárolunk felcímkézett alapanyagokat, de az erősen feldolgozott, finomított ételektől tartózkodni kell. A címkeolvasást is egyszer kell jól megtanulni, utána már kisujjból kirázva megy, illetve a legközelebbi bevásárlásnál pontosan tudni fogod, hogy melyek azok a termékek, amelyek átmennek a rostán, és melyek azok, amelyeket meg sem látsz a polcokon.

Ehhez szeretnék ma pár alapszabályként működő tanáccsal szolgálni:

# 1:

5-ujjas szabály: Ha valamilyen terméknek 5-nél több összetevője van, az már kezd gyanús lenni. A hosszasan összetevőket soroló címkék pedig szinte teljesen biztos, hogy nem jók neked. Maradj távol az ilyenektől. Minél kevesebb összetevőből áll egy termék, annál jobb! ''A kevesebb több'' ebben az esetben hatványozottan igaz!

# 2:

A címkén, a tápérték táblázatban található nátrium mennyiség, 100 mg felett már soknak számít, 200 mg felett pedig kerüld el a terméket, amennyire csak tudod.

# 3:

Figyelj a rejtett cukor tartalomra és általában kerüld azokat a termékeket, amelyek a következő összetevőket tartalmazzák:

Dextróz, Fruktóz, Glükóz-fruktóz szirup, Maltodextrin, Gyümölcslé koncentrátum, Galaktóz, Kukoricaszirup, Laktóz (E966), Szukróz, Maltit

# 4:

Kerüld a mesterséges és természetesnek hirdetett, de mesterséges édesitőszereket, melyeket az agy nem tud értelmezni, regisztrálni, ezáltal túlevéshez, metabolikus szindrómához vezetetnek. (Többet itt olvashatsz.)

Szukralóz (E955), Aszpartam (E951), Szacharin (E954), Nátrium-ciklamát (E952), Aceszulfám-K (E950), Szorbitol (E420), Mannitol (E421), Maltitol (E965), Izomalt (E953)

# 5:

Kerülj mindent, amiben izfokozót találsz!!!

A nátrium-glutamát (E621 vagy MSG) egy nagyon gyakran használt ízfokozó feldolgozott élelmiszerekben. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat, tehát az agyra hat és nem az étel ízére. Idegkárosodáshoz, daganatos betegségekhez, elhízáshoz vezet. A felfokozott ízhatás élményére ugyanis sokkal hamarabb leszel éhes ismét és többet is eszel, mint kellene, valamint ugráltatja a vércukorszintedet is. Az ízfokozó gyerekeknél kifejezetten veszélyes, mert náluk ezek a mérgező anyagok sokkal könnyebben jutnak az agyba, mint egy fejlettebb felnőtt esetében. Kerüld a különböző leves porokat, leveskockákat, mártásokkal, szószokat, fűszerkeverékeket (Vegeta Naturella kivétel), virsliket, felvágottakat, üdítőitalokat, burgonya szirmokat, chips-eket, kenőmájasokat, szendvicskrémeket, mert ezek rendre tartalmazzák a gyilkos ízfokozót.

# 6:

Kerüld a színezőanyagokat, melyek E100-199 tartományba eső számokkal vannak ellátva.  

# 7:

Kerülj minden természetes, természetazonos és mesterséges aromát (E 600-asok).

# 8:

Óvakodj a felesleges állományjavító szerektől, lisztkezelő szerektől, sűrítő- és kötőanyagoktól, növényi zsírokat tartalmazó cukrászati készítményektől stb.

# 9:

Végül pedig a legfontosabb szabály, hogy ne rakj a bevásárló kosaradba semmi olyasmit, aminek az összetevői között szerepelnek olyan anyagok, melyeknek a nevét nem tudod kiejteni, nem ismered, idegenül hangzik. Ha ilyeneket találsz, akkor az biztosan valami mesterséges adalékanyagot jelent és nem egy teljes értékű, feldolgozatlan összetevőt.

10-es szabályként pedig azt tanácsolnám, hogy felejts el mindent, amit a cikk közepén összehablatyoltam, és fókuszálj a # 1-es és # 9-es szabályra!

Edd az ételeket a természetben előforduló állapotukhoz lehető legközelebb eső formában és töltsd meg polcaidat és hűtőszekrényedet igazi alapanyagokkal! Élvezd, ahogy ízlelőbimbóid újra kinyílnak és tested meghálálja a gondoskodást. Élvezd az igazi ízek szépségeit és az effajta főzésben rejlő egyszerűséget és gyorsaságot!

4 komment

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr124931426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fekete orchidea 2013.02.20. 13:32:49

szia!a kérdésem az lenne h a maltit most akkor engedélyezett vagy nem? itt azt írod h nem jó, másik cikkben pediga Ritter sport diétás változatát ajánlod ami tartalmaz maltitot.köszi előre is a választ!

eddmagad 2013.02.20. 13:52:27

@fekete orchidea:
Szia! Nagyon jo kerdes es eszrevetel! Koszonjuk! Nos, szemely szerint nem szeretek cukoralkoholokat hasznalni (maltit, szorbitol, xilit stb.) gyomorerzekenyseg es hashajto hatasa miatt, illetve a "termeszetes" kategoriakon belul azert ezek sem azok teljesen, Viszont sok fogyokurazo vagy cukorbeteg keri a hasonlo termekek hasznalatat, ezert neha emiatt alkalmazom a receptekben vagy ajanlokban. Ha valasztani kellene a cukoralkoholok vagy teljesen szintetikus edesitoszerek kozul (aspartam, ciklamat, szacharin stb.), akkor en szemely szerint a cukoralkoholokat valasztanam. Ha valasztani kell a cukoralkoholok vagy meg termeszetesebb edesitok kozott (juharszirup, mez, kokuszcukor, palmacukor, datolya paszta, agave nektar, teljes nyers cukor), akkor en ezeket valasztom, habar ezek nagyobb hatast gyakorolhatnak a vercukorszintre. De ez csak szemelyes preferencia. Betegseg eseten azert orvossal kell megbeszelni, illetve figyelni a mert vercukorertekekre. Az en vercukrom stabil marad a termeszetes edesitok fogyasztasa utan is, habar azt hozza kell tenni, hogy en rengeteg rostot fogyasztok a nap folyaman, ami ebben segithet. Hizni sem hizom toluk, illetve nem fogyok jobban, ha nullkalorias edesitoket hasznalok sem, de itt is fontos megemliteni, h en igen keveset hasznalok barmilyen edesitoszerbol(desszertekben, egyebkent pedig napi kb. 1 evokanal normal esetben). Osszefoglalva, en nem preferalom a maltitot sem, helyette a DM-ben kaphato, Alnatura termekcsalad sotet, tejmentes etcsokoladejat veszem (70%-os), (csokilabor.blogspot.co.at/2012/07/alnatura-feine-bitter-schokolade.html) ami pici teljes nyerscukorral van edesitve. Remelem, tudtam segiteni! :)

fekete orchidea 2013.02.28. 10:51:36

Szuper kielégítő válasz!Közsönöm!Hétfőn találtam a blogodra, azóta majdnem mindent elolvastam!Tetszik az életmódod, próbálom én is követni.Évek óta kb havonta, 2 havonta egyszer eszem húst, mert egyszerűen nem kívánja a szervezetem.Hétfő óta növényi tejjel készítem a kávém, ami egyáltalán nem okoz gondot.Nekem is a latte a gyengém, úgyh ma vettem natur szójatejet, és még jobb habot tudtam belőle csinálni , mint a tehéntejből.Várom recepteket és a számomra is érthető, nagyon érdekes gondolatokat!!!További sok sikert!

eddmagad 2013.02.28. 11:08:39

@fekete orchidea:
:) Nagyon orulok! Ugyes vagy, nagyon jol csinalod. Es milyen finom is a latte szojatejjel...;) Valoban mindenkinek tudja a szervezete, hogy mi esik jol, mi kell neki! Csak igy tovabb!
süti beállítások módosítása