...vagy inkább mégse. Illetve a legjobb természetesen az lenne, ha nem lenne címke, amit el kell olvasnod. Egy zacskó száraz babnak, egy csomag egész gabonának (barnarizs, zab, árpa, quinoa, köles stb.), egy darab paradicsomnak, vagy almának nincsenek összetevői, hiszen ezek a természetben előforduló, egész, teljes érétkű ételek.
Ha az általad elfogyasztott ételek zöme nem ilyen, akkor viszont szükség van arra, hogy apróbetűs összetevőket olvass, és ezek alapján, okosan dönts arról, hogy megveszed-e a terméket, vagy sem. Persze mindannyian vásárolunk felcímkézett alapanyagokat, de az erősen feldolgozott, finomított ételektől tartózkodni kell. A címkeolvasást is egyszer kell jól megtanulni, utána már kisujjból kirázva megy, illetve a legközelebbi bevásárlásnál pontosan tudni fogod, hogy melyek azok a termékek, amelyek átmennek a rostán, és melyek azok, amelyeket meg sem látsz a polcokon.
Ehhez szeretnék ma pár alapszabályként működő tanáccsal szolgálni:
# 1:
5-ujjas szabály: Ha valamilyen terméknek 5-nél több összetevője van, az már kezd gyanús lenni. A hosszasan összetevőket soroló címkék pedig szinte teljesen biztos, hogy nem jók neked. Maradj távol az ilyenektől. Minél kevesebb összetevőből áll egy termék, annál jobb! ''A kevesebb több'' ebben az esetben hatványozottan igaz!
# 2:
A címkén, a tápérték táblázatban található nátrium mennyiség, 100 mg felett már soknak számít, 200 mg felett pedig kerüld el a terméket, amennyire csak tudod.
# 3:
Figyelj a rejtett cukor tartalomra és általában kerüld azokat a termékeket, amelyek a következő összetevőket tartalmazzák:
Dextróz, Fruktóz, Glükóz-fruktóz szirup, Maltodextrin, Gyümölcslé koncentrátum, Galaktóz, Kukoricaszirup, Laktóz (E966), Szukróz, Maltit
# 4:
Kerüld a mesterséges és természetesnek hirdetett, de mesterséges édesitőszereket, melyeket az agy nem tud értelmezni, regisztrálni, ezáltal túlevéshez, metabolikus szindrómához vezetetnek. (Többet itt olvashatsz.)
Szukralóz (E955), Aszpartam (E951), Szacharin (E954), Nátrium-ciklamát (E952), Aceszulfám-K (E950), Szorbitol (E420), Mannitol (E421), Maltitol (E965), Izomalt (E953)
# 5:
Kerülj mindent, amiben izfokozót találsz!!!
A nátrium-glutamát (E621 vagy MSG) egy nagyon gyakran használt ízfokozó feldolgozott élelmiszerekben. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat, tehát az agyra hat és nem az étel ízére. Idegkárosodáshoz, daganatos betegségekhez, elhízáshoz vezet. A felfokozott ízhatás élményére ugyanis sokkal hamarabb leszel éhes ismét és többet is eszel, mint kellene, valamint ugráltatja a vércukorszintedet is. Az ízfokozó gyerekeknél kifejezetten veszélyes, mert náluk ezek a mérgező anyagok sokkal könnyebben jutnak az agyba, mint egy fejlettebb felnőtt esetében. Kerüld a különböző leves porokat, leveskockákat, mártásokkal, szószokat, fűszerkeverékeket (Vegeta Naturella kivétel), virsliket, felvágottakat, üdítőitalokat, burgonya szirmokat, chips-eket, kenőmájasokat, szendvicskrémeket, mert ezek rendre tartalmazzák a gyilkos ízfokozót.
# 6:
Kerüld a színezőanyagokat, melyek E100-199 tartományba eső számokkal vannak ellátva.
# 7:
Kerülj minden természetes, természetazonos és mesterséges aromát (E 600-asok).
# 8:
Óvakodj a felesleges állományjavító szerektől, lisztkezelő szerektől, sűrítő- és kötőanyagoktól, növényi zsírokat tartalmazó cukrászati készítményektől stb.
# 9:
Végül pedig a legfontosabb szabály, hogy ne rakj a bevásárló kosaradba semmi olyasmit, aminek az összetevői között szerepelnek olyan anyagok, melyeknek a nevét nem tudod kiejteni, nem ismered, idegenül hangzik. Ha ilyeneket találsz, akkor az biztosan valami mesterséges adalékanyagot jelent és nem egy teljes értékű, feldolgozatlan összetevőt.
10-es szabályként pedig azt tanácsolnám, hogy felejts el mindent, amit a cikk közepén összehablatyoltam, és fókuszálj a # 1-es és # 9-es szabályra!
Edd az ételeket a természetben előforduló állapotukhoz lehető legközelebb eső formában és töltsd meg polcaidat és hűtőszekrényedet igazi alapanyagokkal! Élvezd, ahogy ízlelőbimbóid újra kinyílnak és tested meghálálja a gondoskodást. Élvezd az igazi ízek szépségeit és az effajta főzésben rejlő egyszerűséget és gyorsaságot!