2012.11.27.
19:20

Tippek a mai napra: Tedd félre a fritőzt, és élvezd a sültburgonyát olaj nélkül!

Lehet páran zokon veszitek a következő kijelentést tőlem, de azért kizárólag jó szándéktól vezérelve megpróbálkozom vele: Szóval remélem, hogy nincs otthon fritőzöd! Ha mégis lett volna valaha, akkor remélem, már leselejtezted, vagy legalábbis jól eldugtad a szekrény mélyére. Olajban sütni, rántani életveszélyesen egészségtelen és nagyon hizlal is. Plusz az egész lakás átveszi a szagokat, zsíros lesz a bőröd tőle és literszám kell elpocsékolnod rá az olajat. Kinek jó ez? De ha ez még nem lenne elég, akkor azt is tudnod kell, hogy a bő olajban, fritőzben történő sütés és rántás során nem csak a McDonald’s-ban, hanem saját konyhádban is rákkeltő szabadgyökök illetve szívre, érrendszerre, immun- és idegrendszerre káros transzzsírok keletkeznek. Erről biztosan hallottál már, de ugyanakkor meg is nyugtattak téged azzal, hogy ezek a transzzsírok elkerülhetőek, ha rendszeresen, minden sütés után lecseréled az olajad. Hát sajnos ez csalás-ámítás! Ezek bizony a legeslegelső sütésnél a legfrissebb olajokból is felszabadulnak, szóval az egyetlen ellenszer ellene, ha nem használsz olajat, főleg bő olajat.

KetchupFries_570x299.jpgÁm ki ne szeretné a sült burgonyát, akár szalmaburgonya, akár egyéb formában. De az, hogy ezt kizárólag bő olajban kisütve lehet elkészíteni, nem igaz! Semmi más nem kell hozzá csak egy tepsi, egy sütőpapír és 200 fok, na meg légkeverés és grillezés.

A folyamat egyszerű, és egészséges, nem hizlaló sültkrumplit eredményez káros mellékhatások és extra odor nélkül az egész lakásban.

1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses funkciót alkalmazva. (Ha nincs, akkor anélkül. Így nem lesz ugyan olyan ropogós, de ekkor is tökéletesen elkészül.)

2. Szeleteld fel a burgonyádat a kívánt formára. Lehet hosszúkás, szalma, ’’mekis’’ forma, de akár apró kockákra is feldarabolhatod.

3. Ezután jön a fűszerezés. Ha a klasszik verziót szeretnéd, akkor csak sózd meg egyenletesen. Ezt azonban néha érdekesebbé teheted hangulatodtól és a mellé fogyasztott étel típusától függően. Szórhatsz rá Vegeta Naturella Flekken fűszerkeveréket, vagy színesítheted fokhagyma-vöröshagyma granulátum-pirospaprika fűszerkombinációval is. Az én kedvencem a só-fokhagyma granulátum-oregánó ízorgia.

4. Helyezd rá a megsózott, megfűszerezett burgonyát egy sütőpapírral kibélelt tepsire mindenféle olaj és fólia nélkül. (Minél kevésbé érnek egymáshoz a szeletek, annál jobb.)

5. Tedd be az egészet a sütőbe, és süsd addig, amíg szépen megpirulnak a szeletek (Kb. 15-25 perc). Az utolsó 5 percre akár grill funkciót is használhatsz, ha van.

A művelet ugyanilyen jól működik édes burgonyával és tofuval is.

Ropogós, de olajtól nem csöpögő sültburgonyát kapsz! Természetesen nem lesz olyan, mintha bő olajban sütötted volna. De megéri! Ráadásul egyszerűbb és olcsóbb is elkészíteni! Nem fogod magad extra káros szabadgyökökkel és transzzsírokkal mérgezni, nem lesz lelkiismeret-furdalás, émelygő olajszag, patis arcbőr, növekvő nadrágméret, hanem csakis ízletes, ropogós, egészséges sült krumpli élmény lesz!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr24930355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása