2012.11.26.
11:15

Tippek a mai napra: legyenek ''SOS'', instant, de egészséges vacsora opcióid!

sos.jpgÍgy hétfő reggel, azt hiszem, nincs is jobb téma, minthogy azt megbeszéljük, hogyan is lehet szuper gyors, gyakorlatilag instant, de mégis tápanyagdús és egészséges vacsorákat készíteni a rohanó hétköznapokon is. Mert bizony, ilyenkor szokott az előfordulni, hogy a ’’semmi sincs otthon’’, ’’késő van’’ és ’’fáradt vagyok’’ kifogások úrrá lesznek rajtad, és igazi ételek helyett, egy fél doboz csokival, üres péksütikkel, feldolgozott, félkész élelmiszerekkel vagy 3 doboz ízesített joghurttal próbálod csillapítani éhségedet, ami valljuk be, nem a legjobb megoldás.

Nálam bevált gyakorlat, hogy a tarsolyomban tartok pár villámgyors opciót ilyen esetekre, az ehhez szükséges alapanyagok pedig mindig kéznél vannak.

Az ilyen alternatíváimat 3 típusba sorolhatóak:

1. Babos, zöldséges, paradicsomos, fűszeres raguk kifőtt gabonával köretként

2. Tészta ételek

3. Tofu rántották

# 1:

Az első alternatívához nem kell más, csak pár darab bab konzerv, darabolt paradicsom konzerv vagy passzírozott paradicsomlé, bármilyen zöldség a fagyasztóból, a szokásos szárított fűszereid a polcról és némi kifőtt barnarizs, szintén a fagyasztóból. A konzervek elállnak a polcon, nincs bennük semmi rossz dolog, csak bab/paradicsom, víz és só. Instant, mégis egészséges alapanyagok, és mindig kéznél lehet tartani őket. A fagyasztódat szintén telepakolhatod a kedvenc zöldségeiddel (borsó, brokkoli, karfiol, bébi répa, kelbimbó stb.), így ezekből is mindig lesz otthon. A szárított fűszereket is hasonló okokból preferálom a frissekkel szemben a zsúfolt hétköznapokon legalábbis. Köretként pedig barnarizst ajánlok, amit ki tudsz főzni heti egyszer és kisebb adagokban lefagyasztani, hogy ezzel se keljen bajlódni. A raguhoz csak dobáld össze a babot a fagyasztott zöldségeket egy serpenyőben, öntsd fel passzírozott paradicsomlével vagy paradicsom konzervvel, fűszerezd kedvedre változatosan, és tálald kiolvasztott barnarizzsel. A quinoa is tökéletes köret lehet időhiány esetén. Ezt nem is kell fagyasztva tartanod, hiszen 15 perc alatt elkészül. A harmadik kedvencem pedig a kuszkusz, amit csak másfélszeres mennyiségű forró vízben kell beáztatnod, lefedned, majd 10 perc múlva tálalnod.

# 2:

A tészta ételek szintén nagyon gyorsan elkészíthetőek. Tarts otthon a kedvenc teljes kiőrlésű, durum vagy gluténmentes tésztáidból. Párolj meg fagyasztott brokkolit, zöldbabot, bébi répát, illetve bármilyen zöldséget, öntsd fel passzírozott paradicsomlével és fűszerezd olaszos fűszerkeverékekkel. A titok pedig abban rejlik, hogy a paradicsomszószhoz 1-2 evőkanál krémes tejet vagy tejszínt kell adni. Ez adja meg a pikantériáját az egésznek. Én szójatejet szoktam használni, mert ennek természeténél fogva magasabb a zsírtartalma, ezért krémesítésre kiváló. A másik kedvenc, pikk-pakk tésztám a mexikói ’’sajtos’’ tészta, amely szintén elkészül 10 perc alatt, viszont az összetevők esetleg nem olyan könnyen beszerezhetőek, mint a klasszikus olasz verziók esetében.

# 3:

A tofu rántotta pedig igazi kedvenc. Tele van fehérjével és vassal, kéznél lévő zöldségekkel, fagyasztott zöldségekkel, konzerv babbal és kukoricával pedig mindig változatosan el lehet készíteni. Egy alap recept ötletet itt találsz, amit bátran variálhatsz saját ízlésed szerint.

 

Ezek az én hipp-hopp összeállítható, instant, hétköznapi variációim, melyekből különböző fűszereket, konzerv illetve fagyasztott zöldségeket használva rengeteg opciót ki lehet hozni, így mindig változatos, finom, de 15 perces ételeket tudunk asztalra varázsolni. Az összetevők pedig szintén kedvezőek, hiszen a száraz gabonák, tészták, konzervek, a fagyasztott zöldségek és a szárított fűszerek, de még a tofu is hosszú ideig eláll a polcon, a fagyasztóban illetve a hűtőben, így a hétköznapi, macerás bevásárlások nélkül mindig tudsz belőlük otthon tartani ’’SOS’’ helyzetekre.

Gondold ki te is a kedvenc, instant vacsora alternatíváidat, melyekhez mindig tudsz kéznél tartani alapanyagokat, és gyakorlatilag csak össze kell mindent dobálni egy serpenyőben, és máris ehető. Gondolkodás nélküli, alaprutinná válik az egész, mellyel megelőzöd a zsúfolt hétköznapokra jellemző ’’melléevéseket’’.

Instant, pár perces, mégis egészséges ételekkel tudod testedet táplálni még akkor is, amikor köt az idő és nincs energiád többre. Próbálj összerakni a fejedben pár ’’életmentő’’ alternatívát te is, és kiegyensúlyozottabban fogsz étezni még a hétköznapokon is!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr244926031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása