A tegnapi Thanksgiving vacsi egyik rizikója volt ez a ''Répatorta'' Cupcake nekem. A muffin alaptól nem is féltem igazán. Annyi muffint sütöttem már, hogy érzésre tudom, mik a fő arányok. A ’’topping’’ volt inkább problémás, hisz normál esetben ugye mascarpone krémsajtból készülne, amit helyettesíthettem volna valamilyen vegán krémsajttal. Na de az sem sokkal jobb azért, egy tömb finomított zsír az egész. Annyi előnye van a mascarponéval szemben, hogy nulla koleszterin van benne és lényegesen kevesebb telített zsír. Na de ettől még nem lett volna ez egy ’’whole-food’’ desszert. Számomra pedig igen fontos szempont, hogy minél kevésbé finomított alapanyagokkal süssek-főzzek. Viszont ez a cupcake ’’mindenevő’’ vendégeknek is készült, tehát szuper finomnak is kellett lennie. Ekkor jutott eszembe a kókusztej használata. Nem lett rossz az eredmény, sőt! Még a stake-imádó barátok is 10 pontosra értékelték!
''Répatorta'' Cupcake
12 db
Muffin:
1 ½ pohár teljes liszt (én tönkölyt használtam)
1 teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
Fűszerek:
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál kardamom
¼ teáskanál gyömbér
kb. ½ pohár xilit (vagy ¼ pohár kókuszcukor)
1 ½ pohár banánpüré (villával összetört banán) vagy almaszósz
1 teáskanál vanília kivonat
1 nagy répa (lereszelve)
Tipp: Tehetsz a tésztába mazsolát vagy apróra szeletelt diót. A krémet pedig le is hagyhatod, ha csak fűszeres, répás muffinokra vágysz reggelire, uzsira.
Topping:
¼ pohár kukoricakeményítő (szűken mérve)
¾ pohár kókusztej
1 ¼ pohár növényi tej (szójatejet használtam)
Csipet só
Xilit (izlés szerint)
Lépések:
1. Melegitsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A lisztet keverd össze a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és a fűszerekkel.
3. Add hozzá a xilitet, majd a vanília kivonatot, a banánpürét vagy almaszószt és a lereszelt sárgarépát.
4. Keverd össze az egészet egy fakanállal. Adagold muffin papírral kibélelt vagy szilikonos muffin formákba. Süsd addig, amíg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön a közepéből.
5. A krémhez keverd össze a kukoricakeményítőt a kókusz- és szójatejjel, majd főzd addig, amíg pudingszerűvé be nem sűrűsödik. Adj hozzá egy csipet sót és édesítsd ízlés szerint. Jó sűrű lesz, de ez itt most pont jó. Ha már langyosra kihűlt, tölts meg egy tortakrém díszítő, nyomó masinát, vagy egy krémnyomó-zsákot (fogalmam sincs, hogy hívják ezeket :)), majd a kihűlt muffinok tetejét halmozd meg a krémmel. Tedd a hűtőbe a cupcake-ket és tálald extra fahéjjal vagy darált dióval meghintve.