2012.11.16.
13:10

Gluténmentesen vagy sem?!

gluten-intolerance.jpgA gluténmentes étkezéssel kapcsolatos kérdések manapság topkérdéseknek számítanak. Ennek fő oka, hogy sokan glutén intoleranciában szenvednek, ezért táplálkozásukban kerülniük kell a gluténtartalmú ételek fogyasztását. A glutén tulajdonképpen a búzában, rozsban, árpában és zabban található fehérje. Habár nincs evidencia arra vonatkozóan, hogy a gluténmentes táplálkozás egészségesebb, illetve hogy a glutén káros lenne a szervezetre egészséges emberek esetében, a gluténérzékenységet komolyan kell venni, amelyre az egyetlen kezelési módszert a glutén étrendből való száműzése jelenti. Tehát, hacsak nem vagy gluténérzékeny, nincsen okod a glutén elkerülésére, illetve annak nincsenek alátámasztott egészségügyi előnyei. Természetesen a túlzott gluténfogyasztás sem ajánlott, mint ahogy a túlzás sehol sem jó.

Ha gluténérzékeny vagy, akkor tényleg semmit sem tudok jobban ajánlani, mint az otthon történő ételkészítést, hiszen így tudod a legjobban kontrollálni az összetevőket, és biztosan elkerülni minden olyan alapanyagot, ami esetlegesen glutént tartalmaz. A gluténmentesség otthoni főzés-sütés esetén nem is olyan nehéz feladat. Egyszerűen csak új praktikákra van szükség. Ha persze a feldolgozott, boltban kapható élelmiszereket részesíted előnyben a hazai, ’’címkézetlen’’ összetevőkből készített ételekkel szemben, akkor az örökös címkeolvasás bizony fejfását okozhat.

Mint észrevettétek már biztosan, én a természetes összetevőkből készített, feldolgozatlan élelmiszereket részesítem előnyben. Ezáltal szinte minden receptem ''gluténmentesíthető'': a gluténtartalmú gabonák közé a rozs, búza, árpa és zab tartoznak. A receptekben ezek leginkább köretek vagy lisztek formájában tűnnek fel. Bármelyik köret könnyen kicserélhető barnarizsre vagy quinoára, illetve bioboltokban, esetleg online már lehet kapni gluténmentes zabpelyhet is. Ha ezt otthon kávédarálóban megőröljük, akkor tökéletes zablisztet kapunk. A gluténmenets zabliszt illetve a barnarisz liszt nagyon jól helyettesíthető az összes sütiben, muffinban és a hálaadás lencse loaf-ban is (itt egyébként a zabliszt és zabpehely helyett kukoricadarát is lehet használni, amellyel egyszerűen glutánmentesítettük a receptet). Tésztás ételek elkészítéséhez pedig szintén lehet kapni barnarizs vagy kukorica tésztát is, amelyek gluténmentesek. Lisztek helyettesítésére tehát a gluténmentes zablisztet vagy barnarizs lisztet ajánlom, köretek esetében a fenti, gluténtartalmú gabonákon kívül bármit, tészta gyanánt pedig barnarizs vagy kukorica tésztát. Bioboltokban, online, esetleg DM üzletekben, illetve hipermarketekben is lehet keresgélni.

A gluténérzékenység gyakran azonban tejtermékek fogyasztására is fokozódhat. Ebben az esetben tehát érdemes lehet elkerülni a tejtermékeket is, és lecserélni a boci tejet valamilyen más, növényi tejre. Az én személyes tapasztalatom ezt a tej-glutén összefüggést teljesen alátámasztja. Régebben kizárólag szénhidrátcsökkentett liszteket fogyasztottam, amelyek tele vannak gluténporral. A tej, tejszín, sajt, túró pedig liter- illetve kilószámra csúszott nap, mint nap, kis túlzással. Az ilyen sütik elfogyasztása után gyakorlatilag mindig tele volt a karom a jellemző vörös foltokkal, illetve gyomorfájást is okoztak az ilyen torták rendesen. Mióta nem fogyasztok tejtermékeket, úgy tapasztaltam, hogy a glutént is jobban tolerálom. Persze az izolált, gluténporos lisztek fogyasztásával is felhagytam és átváltottam a teljesebb lisztekre, ami szintén benne lehet a pakliban. Gluténtartalmú termékeket olykor-olykor tésztaételekben, rozskenyér formájában, illetve az itthon sütött muffinjaimban és süteményeimben fogyasztok, melyek egy részét teljes tönkölyliszttel készítem. Azonban gyakran használok gluténmentes zablisztet, barnarizs lisztet és gluténmentes tésztákat is, tehát túl sok glutént én sem viszek be a szervezetembe, illetve évente egyszer tartok is egy 3 hetes gluténmentes időszakot. A mértékletes gluténfogyasztás nem jár semmilyen negatív következményekkel abban az esetben, ha a gluténérzékenység nem áll fent. Ha viszont igen, akkor remélem adtam pár jó ötletet a glutén elkerülésére illetve a receptek ’’áttranszformálására’’ is.

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr294910061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása