2012.11.08.
11:22

Tippek a mai napra: gyorsítsd fel anyagcserédet...vagy mégse!

Folyamatosan azt hallod, pörgesd fel anyagcserédet, hogy minél több kalóriát égess el, és hogy sovány legyél. Ez azonban sokakat teljesen félrevezet, és mindenféle anyagcsere-gyorsító trükköket bevetnek, ami nem is biztos, hogy jó nekünk. Szóval dobd félre a ’’minden három órában enni kell kicsit és sosem jóllakni’’ hókuszpókuszokat, és figyelj a saját testedre!

A feleslegesen, erőszakosan felturbózott anyagcsere önmagában nemhogy nem segít alakod megőrzésében, de még az öregedési folyamatokat is felgyorsítja. Minél gyorsabb a metabolizmus, annál gyorsabban öregszünk. Ezért is lassul le az anyagcsere természetesen egy kor után. Védi szervezetünket.

MC900438742-295x295_1.jpgMinél többet eszel, minél gyakrabban ’’bombázod’’ szervezetedet egy újabb (nem biztos, hogy szükséges) adag étellel, annál több energiát kell, hogy emésztésre, feldolgozásra fordítson. Az emésztés és a tápanyagok felszívódása kb. 10%-nyi energiát is leköt testünkben. Ha megkíméled a szervezeted az esetlegesen felesleges ’’feladatoktól’’, akkor több ideje marad regenerálódni, tisztulni, az energiáit máshova összpontosítani, pihenni és gyógyulni, ami segíthet általános energiaszinted javításában, a test méregtelenítésében, az immunrendszer megerősítésében és mindenféle gyógyulási folyamatban. Testünkben számos olyan folyamat zajlódik le nap, mint nap, ami ’’öngyógyítást’’ igényel, mint például különböző gyulladások, baktériumok, vírusok ’’legyőzése’’, daganatos sejtosztódás időben történő megakadályozása stb. Ezekről nem is tudunk, mert szervezetünk hamarabb ’’legyőzi’’ az ilyesfajta a folyamatokat, minthogy azok láthatóvá, érzékelhetővé válnának. Ha testünk megfelelő mennyiségű energiát tud ’’öngyógyításra’’ fordítani, akkor ezek a potenciálisan veszélyes folyamatok időben elhalnak. Ellenben, ha szervezetünk a folyamatos emésztéssel van elfoglalva, akkor nehezebb dolga van a regenerálódásban és könnyebben úrrá lehetnek rajta a betegségek is.

Egy dolgot azonban nem javaslok, és ez a reggeli kihagyása. A reggel az az időszak, amikor szervezetednek valóban szüksége van tápanyagokra, még akkor is, ha nincs étvágyad, hiszen minimum 8 órája nem ettél már. A reggeli mellőzése akár 40%-kal is lelassíthatja anyagcserédet feleslegesen. Azonban felejtsd el azokat az elméleteket, miszerint ébredés után azonnal le kell gyűrnöd az első falatokat, de maximum fél órán-órán belül, illetve, hogy reggelire kell enned a legtöbbet. Ha nincs étvágyad, ne erőltesd. Reggelizz inkább picit később és legyen az akár csak egy banán vagy joghurt, ha mást tényleg nem kívánsz. Ezen kívül pedig hallgass tested jelzésire, egyél reggelit, ebédet, vacsorát, akkor, amikor valóban éhes vagy és annyit, amennyivel jól is laksz. Persze nem úgy, mint karácsonykor, de elégedetlenül ne állj fel az asztaltól. Annak csak plusz, felesleges nassolás lesz a vége, illetve állandó éhezés és elégedetlenség. Ha 2 étkezés között pedig picit megéhezel, nassolj gyümölcsöt, magvakat, vagy egy kis otthon készített muffint.

Feleslegesen ne turbózd fel metabolizmusodat! Nem leszel tőle egészségesebb, de még csak vékonyabb sem. Hagyj időt testednek a regenerálódásra. Meg fogja köszönni. Egyél akkor, amikor megéheztél, és annyit, amennyivel kellemesen jóllaksz. Reggelizni ne felejts el, de akkor is, egyél csak annyit, amennyi még jól esik és akkor, amikor már megjött az étvágyad ébredés után. Lefeküdni pedig szintén ne indulj el tele hassal. Jobbat fogsz aludni, és testednek is lehetőséget adsz a regenerálódási folyamatok fókuszálására az éjszaka során.

Mindenkinek más ütemű anyagcseréje van! A jelszó tehát: hallgass a saját testedre!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr424896827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása