A konyhai eszközök világában is a ’’kevesebb több’’ szellemében igyekszem minél kevesebb ’’kacatot’’ megvásárolni. Na néha persze nehezemre esik, nem bedőlni a vadonatúj fejlesztéseknek és reklámoknak. Akárhányszor egy lakberendezési vagy háztartási boltban járok, úgy érzem a fél boltot szeretném elhozni, de aztán mindig eszembe jut, hogy mennyire egyszerű is teljes értékű, növényi alapanyagokkal sütni-főzni, amelyek nem kívánják meg, hogy egy profi konyha a legdrágább és legkülönfélébb eszközökkel legyen felszerelve. Éveken át álmodoztam egy igazi, mindentudó, több funkciós, konyhai robotgépért, hogy tökéletes tojásos piskótás, mascarponés tortacsodákat varázsolhassak. Milyen jó, hogy imáim nem hallgatattak meg és soha senki nem lepett meg vele karácsonyra. Most csak állna a polcon, hiszen az egyszerű, gyors, tojásmentes sütéshez már nincs szükségem rá.
Ha kezdesz beleszeretni a főzésbe és élvezed te is, hogy egy-egy isteni süti, desszert, leves milyen egyszerűen is elkészíthető, de nem igazán van egyelőre jól felszerelve a konyhád, akkor gondolkozz inkább az alábbi eszközök beszerzésén, mielőtt feleslegesen költöd a pénzed.
#1 Turmix gép/Food Processor
Ebből ne vegyél alacsonyabb kategóriás, olcsóbb gépet. Egy jó turmixgépet (min. 750-800 Watt) gyakorlatilag minden nap használni fogsz különböző szendvicskrémek, mártogatósok, desszert krémek, krémlevesek, vitamin turmixok, pudingok elkészítéséhez. Mivel rendesen igénybe fogod venni a gépet, fontos, hogy erős motorja legyen, lehetőleg üvegből készüljön, és minimum 2 éves garancia legyen rajta. Egy jó turmixgépben még zöldségleveket is tudsz készíteni drága, robosztus, nagy helyet elfoglaló gyümölcscentrifugák nélkül. Csak turmixold össze a zöldségeidet és zöld leveleidet!, majd egy babapelenka segítségével szűrd le az egészet. Gyümölcsleveket pedig ne igyál. Ugyanolyan cukorszirup, mint egy pohár Coca Cola (később kitárgyaljuk).
Nagyon előnyös lehet egy food processor beszerzése is. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint a turmixgép, csak szélesebb, laposabb karimával. Pont emiatt célszerű, mert ebben sűrűbb állagú, nagyobb mennyiségű krémeket sokkal egyszerűbb összedolgozni, mint egy magas, de szűk turmixgépben. Ezek gyakran egy masinában megvásárolhatók, esetleg keress ilyneket.
#2 Kávédaráló
Nem szükséges feltétlenül, hiszen mindent, amit ebben megdarálnál, meg tudod turmixgépben is darálni (pl. zabpehelyből zabliszt, magvak stb.) Azonban mi a megfelelő Omega 3 bevitelünk miatt naponta fogyasztunk 2 evőkanál lenmagot, ami csak őrölt formában hasznosítható szervezetünk által. A boltban kapható, őrölt lenmagok gyakran csak nagyon durvára vannak megőrölve, illetve 4 evőkanál lenmagért nem kapcsolom be a nagy turmixgépet. A lenmagot 3 napra érdemes előre ledarálni és a hűtőben tartani, mert máskülönben megromlik. Zablisztet is jobban szeretek kávédarálóban őrölni, mert finomabb állagú lisztet kapok így.
#3 Edények
Legyen egy kicsi, egy közepes és egy nagyméretű rozsdamentes acélból készült, lábas-szetted. Nem kell több százezer forintos beruházást végezni, de olcsó, vékony talpú és oldalú edényeket se vegyél, mert azok nem tartják a hőt, alig fő meg benne az étel és sok hőt, energiát pocsékolunk velük.
Legyen egy tésztafőző rácsod is, amit bele tudsz helyezni az edénybe, amelynek az aljára pici vizet öntve és az egészet lefedve bármit meg tudsz párolni, gőzölni és azonnal megspóroltál egy drága pároló masinát.
#4 Tapadásmentes serpenyő
Szerezz be egy nagy, tapadásmentes serpenyőt, ami kerámia vagy valami biztonságos, nem veszélyes teflonból készült. Ebben palacsintát, egytál ételeket, zöldségeket, ragukat, és gyakorlatilag mindent el tudsz készíteni. Ha lehet, olyat keress, aminek van fedője is, így a párolás is könnyen megy majd vele.
#5 Kerámia sütőtál
Lasagnénak, süteményeknek, pitének, rakott ételeknek tökéletes. IKEA-ban kedvező áron tudsz minden féle formában és méretben vásárolni. Nekem egy viszonylag nagyobb, négyzet alakú, fehér, kerámia sütőtálam van szintén fedővel.
#6 Keverőtálak/Salátás tál
Legyenek nagyobb, ezüst színű keverőtáljaid, amelyekből nem kavarod ki a lisztet a muffin tészta elkészítése közben, illetve ezekben össze tudod rakni a nagy adag salátádat, és még szervírozhatod is bennük, hiszen jól néznek ki.
#7 Lapos fakanalak/Szilikonos sütőkanalak
Ezeket mind főzéshez, mind pedig süteménytészta összeállításához használni fogod. Laposabbal könnyebb dolgozni, mint kisebb, kerekebb formájú kanalakkal. A szilikonos kanalak pedig azért jók, mert így minden csepp tésztát ki tudsz kanalazni a tálból könnyedén, de persze nélkülük is megy tovább az élet. Habverőre nincsen szükség! A tojás és olaj nélkül készített süteményeket tilos habverővel keverni, mert csak gumis állagú lenne tőle. Pár mozdulattal, lapos kanállal, kézzel elkeverve tökéletes eredményt kapunk drága gépek nélkül.
#8 Vágódeszka
Legyen egy vagy két, lehetőleg fa és nem műanyag vágódeszkád, amelyek ételekkel érintkezve veszélyes anyagokat bocsáthatnak ki. Nekem egyetlen egy vágódeszkám van, hiszen csak növényeket fogyasztok, így nem kell a húsokhoz külön vágódeszkát alkalmaznom, de ha te állati termékeket is főzöl otthon, akkor jó, ha van két vágódeszkád és a húsosat, meg a konyha pultot alaposan fertőtleníted. (Vizsgálatok alapján több kórokozó van a konyhapulton és a mosogatóban a húsokról származó állati baktériumok, vírusok és ürülék miatt, mint a toalettben, így erre fontos odafigyelni, főleg, ha gyerekek is vannak a háztartásban.)
#9 Kések
Legyen inkább kevesebb, de jó minőségű késed. Egy nagy és egy kicsi bőven megteszi. Legyenek élesek, hogy könnyen szeletelhess velük friss, ropogós, kemény zöldségeket is illetve húsokat, ha fogyasztasz. Én imádom a kerámia késeket, habár messze nem professzionálisak, de ár-érték arányban megéri, sokáig élesek, nem kell élezni. Ebből se a legolcsóbbat vedd azért, mert előfordulhat, hogy idővel eltörik, lepattan belőle egy darab. Természetesen az élezhető acélkések még jobban. Inkább legyen kevesebb, mint egy egész készlet, de az valóban jó minőségű.
#10 Mérőpohár/Mérőkanál
Vásárolj olyan mérőpoharakat, amelyeken rajta van az amerikai ’’cup ’’, tehát pohárméret. Receptjeimben mindig ezeket alkalmazom, mert nincs konyhai mérlegem, illetve egy pohár bármikor kéznél van. Ha lenne mérlegem, sem lenne türelmem méricskélni, ezért számomra sokkal egyszerűbb és kényelmesebb csak pohármértékekkel dolgozni. Ha nincsen ’’cup’’-ot mutató mérőpoharad, az sem tragédia, akkor csak legyen egy milliliteres poharad, amelyben 1 cup=240 ml. (Receptjeim egyikében sem fontos a nagyon pontos mérés, egy kicsivel kevesebb vagy több még sütésnél sem számít. Van, hogy egy teásbögrét és a szememet használom, ha mondjuk vendégségben sütök valamit.)
A mérőkanalak szintén Amerika egyik legjobb találmányai közé tartoznak. Itthon nem is igazán lehet kapni, de szerencsére nem is fontos konyhai kellék. Egy evőkanalat vagy ¼ teáskanalat normál kanalakkal, szemmértéket alkalmazva is tökéletesen ki lehet mérni, de valahogy nekem mániáim ezek a cuki kis kanalacskák.
#11 Szilikonos sütőformák
Nincs náluk jobb! Csodás muffinok, piték, kenyerek, sütemények készíthetőek bennük zéró olajjal. Nekem többféle formájú muffin sütőformám, egy kenyér formám, egy kuglóf formám, egy kerek és egy négyzet alakú formám van. Imádom őket. Ezek nélkül is tökéletes sütik süthetőek muffin papírok illetve sütőpapír használatával.
#12 Citrusfacsaró
Ok! Na ebből végképp nem szükséges egy elektromos változat, de valahogy ezzel kapcsolatban is kísértésbe estem, de nem bántam meg. Majdnem mindent nyakon öntök egy kis citromlével, hogy elősegítsem a babfélében, zöld levelesekben található vas felszívódását (a C-vitamin fokozza a vas hasznosulását).
Az olajmentes sütésről és főzésről még itt találhatsz olvasnivalót. Vannak felesleges, vannak nélkülözhető és vannak szükséges konyhai eszközök. A feleslegesek közé a párolót, habverőt sorolnám, a szükségesek közé pedig a turmixgépet, sütőpapírt, edényeket, serpenyőt, késeket, fa vágódeszkát és lapos fakanalakat. Ha kezded megszeretni a főzést, akkor ezeket az eszközöket ajánlom segítségül. Nem kell ajtóstó rontani a boltba, szerezd be mindig csak a legfontosabbakat lépésről lépésre. Nekem mindig nagy örömet okoz egy-egy új apróság a konyhában, és mindig felvidítanak főzés közben, illetve kedvre derítenek egy fincsi vacsora vagy új süti recept elkészítéséhez.