Folsav és folsav között nagy különbség van! Az angol nyelvben jelzik is ezt a különbséget. A B-vitamin csoportba tartozó ’’FOLATE’’ az ételekben természetesen előforduló vitamin, míg a ’’FOLIC ACID’’ a folsav szintetikusan előállított formája, amelyhez vitamin tabletták szedése útján juthatunk.
A természetes folsav az egyik legfontosabb magzatvédő és fejlődést elősegítő vitaminként is ismert, hiszen részt vesz új sejtek képződésében, sejtosztódásában, a vérlemezkék, a vörös és a fehérvérsejtek képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, a DNS szintézisben, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer egészségéhez is. A folsav hiány vérszegénységet is okozhat, sokszor vassal együtt is szokták szedését javasolni illetve, kellő B12-vitamin nélkül felszívódása nem megfelelő. A folsavnak a rák megelőzésében is fontos szerepe lehet, hiszen segít a DNS-ben történő mutációk meggátolásában, amelyek esetleg daganatos sejtek fejlődését okozhatnák.
A terhesség első trimeszterében, illetve már a terhességre való felkészülés alatt magzatvédő hatásai miatt fokozott folsav-bevitel javasolt. A megfelelő folsav-ellátottság segít megelőzni a koraszülést, a velőcső-záródási rendellenességeket (nyitott gerinc) valamint az agyi és szívfejlődési rendellenességeket. Viszont nem mindegy, hogyan és milyen forrásból sajnos!
A folsav terhességvédő előnyeit rengeteg forrás hangoztatja, azonban sokak ezek közül elfelejtik megemlíteni az árnyoldalakat, mint például azt, hogy tíz közül öt-hat ember szervezete a csökkent enzimműködés miatt nem képes teljes mértékben feldolgozni a szintetikus folsavat. Ez esetben a létfontosságú vitamin egy része felhasználatlan marad, tehát a baba az édesanya legjobb szándéka ellenére sem kap megfelelő védelmet. Vannak már ugyan olyan terhességi vitaminkészítmények is, amelyek biológiailag aktív formában tartalmazzák a folsavat, tehát az teljes mértékben hasznosulni tud a szervezetben és nincs szükség átalakításra.
Számos tanulmány igazolta azonban, hogy míg a természetesen előforduló folsav segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását a fenti magzatvédő hatások mellett, addig szintetikus társa viszont fokozza bizonyos daganatos betegségek (emlő-, prosztata-, tüdő-, vastagbélrák stb.) kialakulásának veszélyét, illetve növeli a gyermekkorban kialakuló asztma, légúti fertőzések és autizmus kockázatát. A prosztata rák kockázatát akár 163%-kal, a vastagbélrák kockázatát 35%-kal, a gyermekkori asztma kockázatát 26%-kal, a mellrák kockázatát 20-30%-kal, annak halálozási arányát pedig kétszeresére növelheti.
Ezek a veszélyek nem a fokozott folsav bevitel miatt állhatnak fent, hanem a természetes környezetéből kivont, izolált, koncentrált és szintetikus vitaminkapszulák kacsán jelentkezhetnek!!!
A kutatások igazolják, hogy míg a természetes folsav számos szükséges és előnyös hatással van szervezetünkre (terhesség előtt, alatt és után fokozottan), addig a szintetikus folsav vitaminok veszélyesek és károsak lehetnek!
Egy normál felnőtt esetében a napi folsav-szükséglet 400 mcg, míg terhesség alatt 600 mcg, szoptatás esetén pedig 500 mcg. A természetben előforduló folsav legjobb forrásai a zöld levelesek, lencse, mogyoró, babfélék, spárga, spenót, szója, brokkoli, avokádó, cékla, narancs, banán.
Napi egy-egy pohár zöld leveles zöldséggel, babbal, lencsével máris gondoskodtunk a megfelelő folsav-bevitelről természetes úton, az ételben előforduló komplex egészségmegőrző hatásokkal együtt, de a folsav készítmények esetleges káros hatásai nélkül (rák, szívbetegség és ezeknek halálozási arányai).
Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a folsav egy nagyon fontos vitamin és pótlása létszükség! Az viszont, hogy a folsavat milyen úton és forrásból szerezzük be, már sokkal vitatottabb. A természetes úton, ételekben előforduló folsav egészségmegőrző hatásai leírhatatlanok, azonban a szintetikus folsav készítmények mind férfira, mind nőre, várandós vagy szoptatós édesanyára illetve csecsemőre veszélyesek lehetnek! Meggondolandó, hogy aktualitásától függően az ember esetleg jobban utánajár a témának, kételyeit megpróbálja orvosával megbeszélni még egyszer, illetve inkább lencséért, babért és zöld levelesekért megy el a piacra a gyógyszertár helyett.
Forrás:
Dr. John A. McDougall, M.D.
Julieanna Hever, M.S.
T. Colin Campbell, PhD.
David Smith, PhD