Brownie! Ok, mindenki imádja, viszont többségük cukros, olvasztott csokoládéból és egy tucat tojásból készül. De mi nem akarunk sem elhízni a cukortól és sem kóros koleszterin szintet látni a legközelebbi vérvételnél a sok tojástól. Szóval ebben a brownie-ban egyik sincsen, helyettük csakis kizárólag feldologozatlan alapanyagokat használunk vigyázva egészségünkre. A sütik tojás helyett banánnal készülnek, ezért egy kicsit érezhető lesz a végén a banán ’’beütés’’, de csak az első falatnál. Aztán eltűnik. Plusz ez a brownie annyira krémes, puha, hidratált állagú, hogy az enyhe banán íz abszolút nem fog zavarni, hidd el. A másik ’’fura’’ összetevő a fehérbab, de ezt meg végképp nem fogod érezni, ígérem! Mondtam már, hogy a fehérbab univerzális felhasználhatósága zsír, vaj, margarin helyett az új sláger nálam a konyhában!? Hihetetlen, hogy pár összetevőből ilyen finomat lehet készíteni, de igaz! Ez a recept még a legkritikusabbaknál is hatamlas sikert aratott!
Super Brownies
kb. 9 szelet
1 konzerv fehérbab (leve nélkül, lemosva)
2 banán (érett, de nem túl barna, mert annál jobban érzed a végén a banán hatást, viszont zöld banánokkal se próbáld meg véletlenül sem, mert akkor szörnyű, ragacsos állagú lesz)
1/3 pohár méz vagy agávé nektár vagy juharszirup (függ attól is, mennyire voltak édesek a banánok, kóstold meg a tésztát)
¼ - ½ pohár 100%-os kakaópor (ki milyen csokisra szereti)
1 teáskanál fahéj (nem fogod érezni, de kontrollálja a vércukorszintet)
1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
1/3 pohár kisszemű zabpehely
Note 1: Használhatsz édesítésnek kb. ½ pohár nyírfacukrot (xilit) is, de mivel az egész tészta gyakorlatilag turmixgépben áll össze, így pici vizet kell majd beleraknod még a gépbe, hogy valami folyékony segítse a motort járni (az agávé/méz/juharszirup híján).
Note 2: Ez a mennyiség egy viszonylag kisebb sütőformába elegendő. Szorozhatod a receptet kettővel, de akkor is két adagban turmixold, mert egyben túl sok lenne a turmixgépben.
Lépések:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. A kezeddel kisebb darabokra összetördelt banánt, a lemosott babot, a kakaóport, a mézet (vagy agávé nektárt vagy juharszirupot), a fahéjat és vanília kivonatot tedd bele egy turmixgépbe és lassú fokozatról indulva turmixold össze az egészet teljesen homogénné. Ha xilitet használsz édesítésként, akkor tegyél annyi vizet a gépbe, amennyivel már jár a motor, de vigyázz, ne legyen túl híg. Egy igen sűrű, krémes masszát kell kapnod.
3. Ezután keverd össze a masszát a zabpehellyel egy fakanállal. Ezt már nem kell turmixolni! (Ha szoroztad a recepted kettővel, akkor a külön turmixolt masszákat keverd előbb egybe és azután keverd bele a zabpelyhet.)
4. Az egész mehet egy sütőformába és be a sütőbe. Én nagyon szeretem a fehér, kerámia sütőtálakat, mert ezeket ki sem kell olajozni. (Ikea-ban nagyon kedvező áron bármilyen méretben és formában lehet kapni.)
5. Süsd kb. 30 percig, ha a fenti mennyiséget használod. Ha szoroztad a receptet kettővel, akkor tovább kell sütni. Ellenőrizd egy fogpiszkáló pálcikával. Ne süsd túl! Akkor jó a brownie, ha jó krémes, hidratált.
6. Jól lehűtve, hidegen, hűtőből, másnaposan a legfinomabb!
Azért nevezem super brownie-nak, mert alig pár összetevőből elkészíthető, csakis teljes értékű, feldolgozatlan alapanyagokat tartalmaz. Zéró koleszterin, gyakorlatilag fat-free, nagyon egészséges, hamar, könnyedén megvan és isteni finom!