2012.08.25.
12:14

Super Brownies

DSC_0087_3.JPGBrownie! Ok, mindenki imádja, viszont többségük cukros, olvasztott csokoládéból és egy tucat tojásból készül. De mi nem akarunk sem elhízni a cukortól és sem kóros koleszterin szintet látni a legközelebbi vérvételnél a sok tojástól. Szóval ebben a  brownie-ban egyik sincsen, helyettük csakis kizárólag feldologozatlan alapanyagokat használunk vigyázva egészségünkre. A sütik tojás helyett banánnal készülnek, ezért egy kicsit érezhető lesz a végén a banán ’’beütés’’, de csak az első falatnál. Aztán eltűnik. Plusz ez a brownie annyira krémes, puha, hidratált állagú, hogy az enyhe banán íz abszolút nem fog zavarni, hidd el. A másik ’’fura’’ összetevő a fehérbab, de ezt meg végképp nem fogod érezni, ígérem! Mondtam már, hogy a fehérbab univerzális felhasználhatósága zsír, vaj, margarin helyett az új sláger nálam a konyhában!? Hihetetlen, hogy pár összetevőből ilyen finomat lehet készíteni, de igaz! Ez a recept még a legkritikusabbaknál is hatamlas sikert aratott!

 

Super Brownies

kb. 9 szelet

 

1 konzerv fehérbab (leve nélkül, lemosva)

2 banán (érett, de nem túl barna, mert annál jobban érzed a végén a banán hatást, viszont zöld banánokkal se próbáld meg véletlenül sem, mert akkor szörnyű, ragacsos állagú lesz)

1/3 pohár méz vagy agávé nektár vagy juharszirup (függ attól is, mennyire voltak édesek a banánok, kóstold meg a tésztát)

¼ - ½ pohár 100%-os kakaópor (ki milyen csokisra szereti)

1 teáskanál fahéj (nem fogod érezni, de kontrollálja a vércukorszintet)

1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)

1/3 pohár kisszemű zabpehely

 

Note 1: Használhatsz édesítésnek kb. ½ pohár nyírfacukrot (xilit) is, de mivel az egész tészta gyakorlatilag turmixgépben áll össze, így pici vizet kell majd beleraknod még a gépbe, hogy valami folyékony segítse a motort járni (az agávé/méz/juharszirup híján).

Note 2: Ez a mennyiség egy viszonylag kisebb sütőformába elegendő. Szorozhatod a receptet kettővel, de akkor is két adagban turmixold, mert egyben túl sok lenne a turmixgépben.

 

Lépések:

 

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. A kezeddel kisebb darabokra összetördelt banánt, a lemosott babot, a kakaóport, a mézet (vagy agávé nektárt vagy juharszirupot), a fahéjat és vanília kivonatot tedd bele egy turmixgépbe és lassú fokozatról indulva turmixold össze az egészet teljesen homogénné. Ha xilitet használsz édesítésként, akkor tegyél annyi vizet a gépbe, amennyivel már jár a motor, de vigyázz, ne legyen túl híg. Egy igen sűrű, krémes masszát kell kapnod. 

3. Ezután keverd össze a masszát a zabpehellyel egy fakanállal. Ezt már nem kell turmixolni! (Ha szoroztad a recepted kettővel, akkor a külön turmixolt masszákat keverd előbb egybe és azután keverd bele a zabpelyhet.)

4. Az egész mehet egy sütőformába és be a sütőbe. Én nagyon szeretem a fehér, kerámia sütőtálakat, mert ezeket ki sem kell olajozni. (Ikea-ban nagyon kedvező áron bármilyen méretben és formában lehet kapni.)

DSC_0024.JPG

5. Süsd kb. 30 percig, ha a fenti mennyiséget használod. Ha szoroztad a receptet kettővel, akkor tovább kell sütni. Ellenőrizd egy fogpiszkáló pálcikával. Ne süsd túl! Akkor jó a brownie, ha jó krémes, hidratált.

6. Jól lehűtve, hidegen, hűtőből, másnaposan a legfinomabb!

 

DSC_0032.JPG

Azért nevezem super brownie-nak, mert alig pár összetevőből elkészíthető, csakis teljes értékű, feldolgozatlan alapanyagokat tartalmaz. Zéró koleszterin, gyakorlatilag fat-free, nagyon egészséges, hamar, könnyedén megvan és isteni finom!

4 komment

Címkék: amerikai receptek édesség bab desszert zabpehely

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr364731032

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsihod 2012.10.07. 17:04:46

Nagyon finom a süti Berta, ma kipróbáltam! :-) Tényleg isteni, a férjemnek is nagyon ízlett :). Nekem egyébként talán egy picit túl édes is volt, legközelebb picit kevesebb mézzel csinálom, és a legközelebb szerintem pár nap múlva lesz :-DD

kicsihod 2012.10.07. 22:52:51

Csak meg egy megjegyzes. Meg veletlenul se csinaljon senki dupla adagot, mert veszelyes lehet!!! A vegen meg felfaljatok egyben az egeszet! :-DD

eddmagad 2012.10.08. 13:27:41

@kicsihod: Bizony, mind elfogy se perc alatt! :)
süti beállítások módosítása