2012.08.19.
15:16

Hálaadás leves

DSC_0037.JPGHabár még nincs itt a Hálaadás és itthon nem is nagyon van hagyománya, de nekem mégis ez az egyik kedvenc ünnepem és ez pedig az egyik kedvenc levesem, amit Hálaadás estéjére vagy akár karácsonyra nagyon szívesen elkészítek. Nagyon krémes, illatos, friss és szuperegészséges! A nyári melegben egy bőségesen elegendő vacsora lehet. Tele van minden földi jóval, mint sárgarépa, cukkini, kukorica és édesburgonya, amelyet természetesen helyettesíthetsz normál burgonyával vagy tökkel. A tök és az édesburgonya nagyon hasonlítanak egymáshoz mind ízvilágban, mind textúrájukban, szóval bátran használj tököt, lényegesen olcsóbb is. A levesben lévő zöldségek tele vannak ásványi anyagokkal és vitaminokkal (cink, magnézium, foszfor, kálcium, vas, A-, C-, B-vitaminokkal) és ami nagyon fontos; rostokkal!! Gyakran főzök belőle egy  nagy adaggal és pár napig eszegetem gyors ebédre vagy vacsorára a hűtőből, mikor másra nincs idő.

 

Hálaadás leves

Kb. 6 adag

3 répa (felkarikázva)

1 cukkini (feldarabolva)

1 konzerv kukorica (leve nélkül, megmosva)

1 db édesburgonya v. 2 db normál burgonya v. 2 pohár tök (felkockázva)

Friss bazsalikom (Minél több, annál jobb. Én egy egész bokrot bele szoktam tenni.)

 

2 liter víz

Só, bors

½ tk. őrölt kömény

1 db babérlevél

1 ek. fokhagyma granulátum

1 ek. hagyma granulátum (ha nincs, mehet bele több fokhagyma)

 

3 ek. teljes kiörlésű tönköly v. rozsliszt v. kukoricakeményítő

1 pohár növényi tej

2-3 ek. sűrített paradicsom

2 evőkanál mustár (ha csipős dijoni, akkor abból kevesebb!)

2-3 ek. juharszirup (mézzel, agávé nektárral helyettesíthető)

2-3 ek. ecet (balzsamecet v. almaecet tökéletes)

½ tk. szerecsendió

3-4 ek. darált lenmag (opcionális, de nagyon jól sűriti és krémesíti a levest, plusz a ROSTOK és OMEGA 3!!! – Rossmann-ban, DM-ben kapható)

¼ pohár nemes élesztőpehely (totál opcionális, de ha van rá esélyed, próbáld ki, bioboltokban kapható)    

Lépések:        

1. A felkarikázott répát tedd fel főni a vízzel, babérlevéllel, fokhagyma és hagyma granulátummal, őrölt köménnyel, borssal és 1 evőkanál sóval. (Nem tudom, milyen sót használsz, úgyhogy ezt majd neked kell beállítani. Kezd egy evőkanállal, majd kóstold és sózd még, ha kell!

2. Mikor a répa már majdnem megfőtt, add hozzá a kukoricát, felaprózott cukkinit és burgonyát (ha tököt használsz, akkor a felkockázott nyers tököt).

3. Közben egy keverőtálban keverd össze csomómentesre a lisztet (v. kukoricakeményítőt), a sűrített paradicsomot, a mustárt, a szerecsendiót, a juharszirupot (v. mézet) és a tejet.

4. Ha minden zöldség megpuhult, add hozzá a fenti keveréket és forrald össze a levest.

5. Szórd bele a lenmagot és az élesztőpelyhet (ha használsz) majd add hozzá az ecetet.

6. Sózd most, amennyire még kell!

7. Szórd bele a levesbe az egészben hagyott (ne vágd össze) bazsalikomleveleket. Ezt már nem kell főzni, a hő hatására, épp annyira fonnyad össze, amennyire kell.

8. Kész!

    Remélem, ízleni fog Nektek is!

    Szólj hozzá!

    Címkék: leves amerikai receptek

    A bejegyzés trackback címe:

    https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr104720207

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása