2012.07.26.
00:38

A protein mítosz

protein_myth.gifA fehérje a makrotápanyagok egyike a zsír és a szénhidrát mellett, amelyre a szervezetnek feltétlenül szüksége van optimális működéséhez. A fehérjék aminosavakból épülnek fel. A szükséges aminosavaknak közel fele úgynevezett esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy ezeket táplálék útján kell bevinnünk a szervezetünkbe, mert az nem képes önkmagától ellőállítani, tehát pótolni kell. Miután tudjuk, hogy miért is fontos a fehérjék táplálkozásban elfoglalt szerepe, jó, ha azt is leszögezzük, hogy manapság a társadalom és te is jóval, de jóval több fehérjét veszel magadhoz, mint amennyire testednek szüksége van és ennek számos negatív következménye lehet. Főleg ha a mostanság nagyon menő „low-carb” diéták egyikét űzod (ahogyan én is csináltam), akkor most figyelj és engedd, hogy segítsek eloszlatni az alábbi téves információkat:

Minél több a fehérje, annál jobb

A fehérjék fontos építőkövei a sejteknek, izmoknak, hajnak, körömnek, bőrnek, inaknak, szalagoknak, belső szerveknek, bizonyos hormonoknak és enzimeknek stb. Az ideális fehérjefogyasztás 0.7 gramm per testtömeg kilogrammot jelentene naponta felnőttek számára; tehát egy átlagos testalkatú nő 42-45, egy átlagos testalkatú férfi pedig kb. 60 gramm fehérjével bőven fedezi szükségleteit. Ezzel szemben a mai társadalomban a nők átlagosan 90-135 gramm, míg a férfiak 125-185 gramm proteint vesznek magukhoz napi szinten. Ez gyakorlatilag háromszorosa a szükségesnek, de még óvatos becsléssel is kb. kétszer annyi fehérjét fogyasztasz, mint kellene. Ennek a többlet fehérje-bevitelnek pedig java része állati fehérjékből ered, ami ilyen mértékben már károsíthatja a veséket, köszvényt, és más krónikus betegségeket eredményezhet mint pl. vastagbélrák, mellrák, prosztatarák stb.

 

Teljes értékű fehérje kizárólag állati eredetű termékekben található

Általános közhiedelem az, hogy csupán állati fehérjékből tudod az összes esszenciális aminosavat pótolni, amire a szervezetednek szüksége van. A szójában (tofu, tempeh, szójatej, szójajoghurt), de még a quinoa-ban (dél-amerikai gabona fajta) is megtalálható az összes szükséges aminosav egy helyen, de a testünk még akkor is képes az aminosavakból teljes értékű fehérjeláncokat képezni, ha azokat nem egy időben kapja meg a táplálékkal, hanem csak „időeltolódással”. Tehát ha reggelire zabot eszel, ebédre lencsét, vacsorára barnarizst és uzsonnára mandulát, a szervezeted akkor is  „megvárja” az új aminosavakat és folytatja az építkezést, ahol kell.

A növényi fehérjék ezért éppen olyan tökéletes fehérjeforrások, mint egy szelet hús, sőt! A növényi proteinek nem terhelik meg a vesédet, az egészséges anyagcsere szempontjából szükséges rostokkal együtt érkeznek emésztőrendszeredbe, nem savasítják a szervezetet, tele vannak antioxidánsokkal, nem tartalmaznak koleszterint és káros telített zsírokat.

 

Fehérje = egy szelet csirkemell

…vagy egy pohár tej, joghurt, túró. Még egy almában is van fehérje. A fehérje ott van mindenben, de ha igazán egészséges fehérjeforrásokat keresel, akkor elsősorban a hülyesek (bab, lencse, borsó) és a gabonák (barnarizs, bulgur búza, árpa, köles, zab stb. ) jussanak eszedbe. A magvak közül pedig a mandula.

 

Sportolóknak több fehérje

A fent említett fehérjemennyiség tökéletesen elég sportolóknak is ahhoz, hogy izmak fejlődését és egészséges működését fent tudják tartani. Egy sportolónak nem a fehérjefogyasztást kell fokozni teljesítménye feljesztésére, hanem kalóriabevitelét, hiszen több energiára van szüksége. A legfontosabb energiaforrást pedig a szénhidrátok jelentik, ezen belül is az egyenletesen felszívódó, komplex szénhidrátok (teljes gabonák, hüvelyesek, gyümölcsök, zöldségek). Ezekből nyerünk energiát és nem a fehérjékből.

 

protein21_3.jpgCsak annyit tegyél, hogy elgondolkozol azon, mennyi fehérjét is veszel magadhoz és ezeket milyen forrásból. Ha reggelire tojás rántottát, sonkás-sajtos szendvicset, ebédre húsokat körettel, vacsorára csirkemellet salival, közöttük pedig joghurtot, túrókrémet és tejes kávét fogyasztasz, akkor inkább próbálj meg ezekkel csínján bánni és kicsit új szemlélettel a fakanál felé nyúlni vagy az étlapról válogatni! Saját magadért!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr414678318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása