2012.04.22.
16:38

Insalata Mista

DSC_0213.JPG

Salátát enni mindig jó! Előételként vagy egy késői, nagyon könnyű vacsorára telitalálat, főleg, mert pár percig tart az elkészítése.

Az emberek többsége sajnos nem fordít elég figyelmet a megfelelő mennyiségű nyers ételek fogyasztására. Gyakran a reggeli sajtos-sonkás szendvicsünkből is már kimarad a nyers zöldség, ebédre és vacsorára pedig a sok finom főtt étellel kényeztetjük magunkat. Sajnos alig vannak azok, akik napi szinten elegendő nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, pedig nem nagy dolgog a táskádban magaddal vinni egy almát, banánt, narancsot, répát illetve pár uborkaszeletet.

A minél több friss, nyers zöldség és gyümölcs fogyasztásának rengeteg előnye van, a nem fogyasztásnak meg hátrányai.

A nyers, teljes értélű ételek azok, amelyek tartalmazzák azokat a hasznos és fontos enzimeket, amelyek a legjobb emésztést teszik lehetővé. Ezek az enzimek főzés és sütés közben gyakran eltávoznak az ételből. Ilyenkor az emberi testnek magának kell előállítani az ételből már hiányzó enzimeket ahhoz, hogy meg tudja azt emészteni. Azonban szervezetünk sem képes arra, hogy az összes enzimet szükséges mennyiségben előállítsa, és ilyenkor van az, hogy mindenféle toxinok, savak keletkeznek testünkben. Igen, így lehet az, hogy folyamatos puffadásod van, nem szép a bőrőd, a hajad, a körmöd, fog- és ínyproblémáid vannak, örökös hasfájással küszködsz, alig van energiád stb.

Épp a legjobb emésztés elérése által élvezheted a fogyás örömeit is egyébként,  ha elég nyers ételt eszel. Az egészséges anyagcsere által biztos lehetsz benne, hogy az étel akkor és ott hasznosul, amikor és ahol annak kell, nem fog zsírtartalékokban raktározódni, illetve a felgyülemlett mérgek és savak sem fognak a fogyás gátjává válni.

A teljes értékű, friss zöldségek és gyümölcsök rengeteg energiát fognak neked adni, nem beszélve arról, hogy tápértékük és vitamintartalmuk is nyersen a legmagasabb.

Szóval, ha ezeket az előnyöket szeretnéd a jövőben élevezni és a hátrányokat meg magad mögött hagyni, akkor holnap azonnal bevásárolsz a zöldségesben, a piacon, a szupermarketben mindenféle zöldségből és gyömölcsből, és rendszeresen fogsz tartani a táskádban legalább egy almát és banánt, illetve gondolj úgy az összes étkezésedre, hogy annyit amennyit csak lehet kezdj egy nagy tál salátával előételként. Ezzel felturbózod ellustult anyagcserédet, gondoskodsz a rost- és vitaminbevitelről, plusz valószínűleg kevesebbet is fogsz enni utána.

Most itt egy igazi, vitaminbomba vegyes saláta egy isteni joghurtos (szójajoghurt) öntettel. Hogy őszinte legyek, a Vapiano-ban inspirálódtam ezzel a recepttel, de az ott rukkolás-mustárosnak nevezett “jó isten tudja mi van benne” öntetet ízlelőbimbóimra hagyatkozva “átköltöttem” a saját nyelvemre és egészséges hozzávalókból egy nagyon hasonlót kreáltam itthon.  

A saláta érdekessége az, hogy nyers gomba is van benne. Én sem tudtam egészen az egyik hétköznapi “sisters meet-up” ebédemig, amit az egyetemről rohanó húgommal töltöttem el a Vapiano-ban. Mivel én nem voltam igazán éhes, csak egy salátát rendeltem, amiben volt nyers gomba is nagy meglepetésemre…bárcsak tudtam volna már hamarabb, hogy a gomba nyersen is jó! De a mi “mindent agyonfőzve szeretünk” nemzeti kultúránkhoz hűen én is csak főzve ettem eddig a gombát, de be kell valljam, nyersen talán még jobba ízlik. Nagyon bársonyos, lágy íze van, azóta is rendszeresen használom saláták összetevőjeként.

A másik nagy melepetés a nyers cukkini lehet! Ez is nagyon jó ízű nyersen, bátran fogyaszd!

 

Insalata Mista

 

 

Saláta

1 adag

2-3 marék kevert saláta

3 db gomba (cikkekre szeletelve)

6 db koktélparadicsom (félbevágva)

2-3 db retek (felkarikázva)

1/3 répa (vékony csíkokra szeletelve)

1/3 cukkini (felkarikázva, félbevágva)

¼ sárga pritamin paprika (felkockázva)

½ újhagyma (felkarikázva)

2-3 evőkanál kukorica

Bazsalikom (felaprítva)

 

Öntet

2 adag

Szűk marék rukkola

2/3 csésze szójajoghurt

½ teáskanál dijoni mustár

4 evőkanál nemes élesztőpehely

1 teáskanál agávé nektár

1 teáskanál tamari v. szójaszósz

¼ - ½ teáskanál só

Bors

 

A saláta alaphoz csak aprítsd fel a zöldségeket és tedd őket egy tálba. Az öntet két adag salátára elég, a saláta pedig csak egy adag, úgyhogy ha ketten esztek, akkor szorozd a salátához szükséges összetevőket kettővel. Ha csak egyedül, akkor pedig másnap szintén megismételheted ezt a salátát, de persze más típusú salátákra is nyugodtan ráöntheted.

Az öntetet úgy készítsd el, hogy mindent tegyél bele egy turmixgépbe úgy, hogy a rukkola kerükjön bele legutoljára. Jó alaposan turmixold össze, öntsd vele nyakon a salátát, forgasd össze az egészet, és már kész is a mai vitaminbomba!

 

DSC_0221.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: saláta receptek előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr504466717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása