2012.04.20.
16:26

Hummus

DSC_0208.JPG

A hummus (vagy magyarul hummusz) egy tradícionális közel-keleti, krémes állagú étel. Leggyakrabban előételként lapos pita kenyérrel, olivaolajjal, pirospaprikával, zöldfűszerekkel fogyasztják.

Én legelőször Virginiában, egy arab étteremben találkoztam vele és fogalmam sem volt, mit rendelek, mert a neve nem modott semmit és az étlapon, a leírásban szereplő ”garbanzo beans” olvasásával sem lettem okosabb (a többiek beszéltek rá, hogy ezt rendeljem). Annyi jött le, hogy valami ”bean”, azaz babféle, vagy legalábbis a hüvelyesek csoportjába tartozik. Aztán, amikor kihozták és megkóstoltam sem lett világosabb fogalmam arról, hogy miből is készül ez a dús, krémes, nagyon eredeti, egyedi és összehasonlíthatatlan ízű előétel. Akkor pont nem is érdekelt, mert az evéssel voltam elfoglalva és annyira ízlett az egész , hogy már az appetizer-rel teleettem magam és a főétel java részét meg is hagytam. Majd otthon keztem el kutakodni és rájöttem, a ”garbanzo beans” tulajdonképpen nem is egy babféle, hanem egy borsóféle, hiszen másik, angol nyelven használatos elnevezése a ”chickpeas”, ami csicseriborsót jelent. Szóval a mai napig nem vagyok biztos, hogy bab- vagy borsóféle is tulajdonképpen, de nem is fontos, hiszen anélkül szerelem volt első kóstolásra, hogy sokáig tudtam volna, mit is eszem.

A csicseriborsó alapú krémes előétel másik fő alkotóeleme a tahini, vagyis a szezámmag paszta, ami kikerülhetű szezámmaggal vagy szezámolajjal esetleg. A lényeg, hogy a hummus alapösszetevői a csicseriborsó, szezámmag, fokhagyma, citromlé és víz. Minden más csak opcionális és kedvünkre variálható.

 

Hummus

kb. 4 adag

2/3 csésze száraz csicseriborsó megfözve (kb. kétszeresére nő meg)

5 evőkanál szezámmag VAGY 2 evőkanál szezámolaj  VAGY 2 evőkanál tahini

1-2 gerezd fokhagyma (összepréselve)

1 citrom leve

150 gramm szójajoghurt (egy kis poharas kiszerelés) VAGY szójatej VAGY víz

2 evőkanál szójaszósz (opcionális)

Késhegynyi őrölt kömény (opcionális)

só, bors

 

Lépések:

1. A csicseriborsót bő vízben jó puhára főzd meg, így egyszerűbb lesz vele a turmixolás. Ha találsz csicseriborsót konzervben is, úgy még egyszerűbb.

2. A szezámmagokat esetleg pirítsd meg, vagy sütőpapíron sütőben, vagy olaj nélkül sperepnyőben, de nyersen is jó. 

3. Ha ez megvan, mindent helyezz a turmixgépbe úgy, hogy a folyékony összetevők kerüljenek legalulra és a főtt csicseriborsót pedig utoljára tedd bele. Párszor a ’pulse’ gombbal (ha van a gépeden) vegyítsd össze a gépben lévő alkotóelemeket, majd minimumról elindulva nagyon lassan kapcsolj felfelé. Lehet, hogy többször meg kell állnod majd a turmixolásban és egy fakanállal belekeverni a gépbe, amikor a kés már csak a levegőben forog. Esetleg vízzel hígítsd még, ha szükséges.

4. Addig folytasd a turmixolást, amíg már maximumra is fel tudsz kapcsolni és nagyon krémes, kenhető állagot sikerült elérned, amiben nincsenek darabkák.

5. Ezzel készen is vagyunk. Kóstold meg és sózd még, ha gyengébb sót használtál illetve adj több citromlevet hozzá, ha szerinted még szükséges (citrom és citrom között is van különbség).

Tálaláshoz szórd meg a tetejét pirospaprikával vagy csilivel. Pitával, rozs- vagy tönkölkenyérrel , salátával, zöldségekkel tálald előételként vagy használd a reggeli szendvicsedbe szendvicskrémként. Sokszor csak a tévé előtt csíkokra szeletelt uborkát mártogatva eszem, ekkor is nagyon laktató és így már tuti fogyókúra esténként. Egyik nagy kedvencem!

2 komment

Címkék: reggeli receptek előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr144463246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

libby08 2012.10.01. 22:54:17

Szia! Már kétszer készítettem el a hummusod, elsőre mondhatni tökéletesre sikerült.:) Most másodszor másik turmixgép volt a közelemben és az adag is nagyobb (most a recepttel megegyező, múltkor féladagot csináltam), így most kicsit másképp sikerült, mint az előző, nem lett annyira homogén, krémes. Illetve a kérdésem, hogy a szezámmagoknak nem kéne összeaprítódni? Első alkalommal nem emlékszem, hogy észrevettem volna őket, most meg folyton ráharapok.
De az is lehet, h első alkalommal annyira el voltam ájulva az ízétől, hogy ezért nem tűntek fel a magocskák.:) Annyira nem zavarnak, csak a tökéletesség szempontjából kérdezem.:)

eddmagad 2012.10.05. 10:22:57

Biztos, hogy a turmixgép a különbség oka! Lehet, hogy másodjára gyengébb motorú géppel dolgoztál és azárt nem lett olyan homogén VAGY csak túl sok volt bele a kátszeres mennyiság és ha legkozelebb kát adagban turmixolod, akkor ugyanolyan homogén lesz VAGY a csicseriborsó ezúttal keményebb volt. Ha legközelebb ilyen előfordul, turmixold két adagban és adj hozzá nyugodtan pici vizet még, hogy lágyitson az állagán. A szezámmagot nem minden turmixgép visz sajnos. A legjobb persze, ha tahinit (szezám pasztát) használ az ember vagy pár csepp szezámolajat, de mivel tudom, hogy ezek nehezen elérhető kellékek, igy a szezámmagot is szoktam javasolni az egyszerűség kedvéért. :)
süti beállítások módosítása