2012.04.20.
11:38

Aszalt paradicsomos, spenótos penne kesu pestoval

DSC_0206_1.JPG

Ez a tésztaétel annyira istenire sikerült, hogy valószínűleg még a nagy olasz konyha és tészta szakértő Martucco barátnőm is megdicsérné, és alig várom, hogy egyszer elkészíthessem neki saját kezűleg!

Az asztalt paradicsom fanyar, pikáns, intenzív és a spenótlevelek lágyabb, édeskésebb íze nagyon jól kiegészíti egymást. A fokhagyma pedig elengedhetetlen kísérője a spenótnak természetesen. A pesto meg így, ahogy van annyira mennyei, hogy gyakran kell visszatartanom magam attól, hogy ne kanalazzam ki az egészet a turmixgépből, amíg a tészta fő és a spenót párolódik.

Tökéletes, gyors, péntek esti vacsora egy pohár vörösbor és eper társaságában még akkor is, ha vendégeket vársz!

 

Aszalt paradicsomos, spenótos penne kesu pestoval

1 adag

 

Tészta

1 ½ césze penne v. bármilyen kis alakú tészta (durum v. Alnatura teljes kiörlésű – DM üzletekben kapható)

2-3 gerezd fokhagyma (felkarikázva)

Kb. 4 gömb fagyasztott spenótlevél

6 db szárított paradicsom (hosszúkásra felcsíkozva)

Só, bors

 

Pesto

Bő ¼ csésze kesudió

Bő ½ csésze szójatej

1 evőkanál szójaszósz

Fél teáskanál dijoni mustár

2 púpos evőkanál nemes élesztőpehely (bioboltokban kapható)

1 gerezd fokhagyma (préselve)

1-2 evőkanál fehérborecet (esetleg almaecet)

¼ teáskanál frissen őrölt szerecsendió

1 teáskanál juharszirup (v. agavé nektár v. méz)

 

Só, bors

(esetleg pici víz)

 

A pesto-t készítsd el úgy, hogy minden összetevőt egyszerűen csak jó krémesre összeturmixolsz egy turmixgépben. Amikor magában megkóstolod, legyen picit sósabb, mint ami már szerinted elég lenne, mert ez a pesto fogja megadni a tészta ízét és épp ezért elég intenzívnek kell lennie.

Rakj fel vizet forrni a tésztának és a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzd meg.

A felkarikázott fokhagymát és a fagyasztott spenótot egy csepp olivaolajon fedő alatt párold meg. Jól sózd meg az egészet, a spenót viszonylag sok sót igényel. Majd a legvégén mehet rá a csíkokra szeletelt aszalt paradicsom. Frissen őrölt borssal fűszerezd még.

Ezután öntsd nyakon a spenótos alapot a kesudiós pestoval, melegítsd át az egészet, majd a kifőtt (al dante) tésztát is borítsd bele a sperpenyőbe. Forgasd át az egészet, hogy a pesto minden szem pennét betakarjon és forrón azonnal tálald. Frissen őrölt bors és friss zöldfűszerek (bazsalikom, petrezselyem, oregano stb.) csak még jobbá tehetik!

Szólj hozzá!

Címkék: receptek főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr434462758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása