Ez a tésztaétel annyira istenire sikerült, hogy valószínűleg még a nagy olasz konyha és tészta szakértő Martucco barátnőm is megdicsérné, és alig várom, hogy egyszer elkészíthessem neki saját kezűleg!
Az asztalt paradicsom fanyar, pikáns, intenzív és a spenótlevelek lágyabb, édeskésebb íze nagyon jól kiegészíti egymást. A fokhagyma pedig elengedhetetlen kísérője a spenótnak természetesen. A pesto meg így, ahogy van annyira mennyei, hogy gyakran kell visszatartanom magam attól, hogy ne kanalazzam ki az egészet a turmixgépből, amíg a tészta fő és a spenót párolódik.
Tökéletes, gyors, péntek esti vacsora egy pohár vörösbor és eper társaságában még akkor is, ha vendégeket vársz!
Aszalt paradicsomos, spenótos penne kesu pestoval
1 adag
Tészta
1 ½ césze penne v. bármilyen kis alakú tészta (durum v. Alnatura teljes kiörlésű – DM üzletekben kapható)
2-3 gerezd fokhagyma (felkarikázva)
Kb. 4 gömb fagyasztott spenótlevél
6 db szárított paradicsom (hosszúkásra felcsíkozva)
Só, bors
Pesto
Bő ¼ csésze kesudió
Bő ½ csésze szójatej
1 evőkanál szójaszósz
Fél teáskanál dijoni mustár
2 púpos evőkanál nemes élesztőpehely (bioboltokban kapható)
1 gerezd fokhagyma (préselve)
1-2 evőkanál fehérborecet (esetleg almaecet)
¼ teáskanál frissen őrölt szerecsendió
1 teáskanál juharszirup (v. agavé nektár v. méz)
Só, bors
(esetleg pici víz)
A pesto-t készítsd el úgy, hogy minden összetevőt egyszerűen csak jó krémesre összeturmixolsz egy turmixgépben. Amikor magában megkóstolod, legyen picit sósabb, mint ami már szerinted elég lenne, mert ez a pesto fogja megadni a tészta ízét és épp ezért elég intenzívnek kell lennie.
Rakj fel vizet forrni a tésztának és a csomagoláson szereplő utasítások szerint főzd meg.
A felkarikázott fokhagymát és a fagyasztott spenótot egy csepp olivaolajon fedő alatt párold meg. Jól sózd meg az egészet, a spenót viszonylag sok sót igényel. Majd a legvégén mehet rá a csíkokra szeletelt aszalt paradicsom. Frissen őrölt borssal fűszerezd még.
Ezután öntsd nyakon a spenótos alapot a kesudiós pestoval, melegítsd át az egészet, majd a kifőtt (al dante) tésztát is borítsd bele a sperpenyőbe. Forgasd át az egészet, hogy a pesto minden szem pennét betakarjon és forrón azonnal tálald. Frissen őrölt bors és friss zöldfűszerek (bazsalikom, petrezselyem, oregano stb.) csak még jobbá tehetik!