A borsófőzeléket általában mindenki szereti és mindenki arra a finom édes, tejes verzióra gondol, amit még az iskolai menzákon is nehéz volt elrontani, szóval már ott is inkább ezt választottuk a ”megáll benne a kanál, annyira lisztes”, ízetlen parajfőzelékkel szemben. A borsófőzeléket is általában liszttel vagy jobb esetben keményítővel sűrítik be, viszont az itt található verzióban semmit sem használtam sűrítésként, csak magát a megfőtt borsó egy részét turmixoltam össze, ami kellően sűrű és krémes állagúvá tette a főzelékemet. Még egy jó hír az, hogy édesítésként sem kell használnod semmit, ha így készíted el, mert a borsó maga már annyaira édes, hogy tökéletes eredményt kapsz, ha összeturmixolod és hagyod, hogy ez adja meg a főzeléked édes jellegét.
Természetesen mindenki eheti húsos fasírttal, tükörtojással, sült virslivel a jól megszokott módon, én azonban a szívemre és a koleszterinszintemre vigyázva sokkal jobban preferálom ezzel a zöldségfasírttal, aminek magas babtartalma tökéletes fehérje- ás rostforrás, sőt még azt a ”húsos” hatást is elérem vele. Az alábbi recept elég nagy adag - és mivel ez a változat leginkább frissen jó - így ha nem egy egész családra készíted el, akkor oszd a hozzávalókat, hogy kevesebb zöldséglepényt kapjál, ugyanígy a főzelékkel is.
Borsófőzelék
kb. 4 adag
5 csésze fagyasztott zöldborsó
Víz, szójatej (fele-fele arányban annyi, hogy majdnem ellepje a borsót)
1 db Alnatura zöldségleves kocka (DM üzletekben kapható)
Kb. ½ - 1 kiskanál só
Frissen őrölt bors
Frissen őrölt szerecsendió
Friss petrezselyem
Zöldséglepény
kb. 20 darab
5-6 szem gomba
1 répa
1 lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 konzerv vörösbab
½ csésze szezámmag
2 evőkanál őrölt lemag + 6 evőkanál víz
1 csésze finom zabpehely
¼ csésze zabkorpa (Rossmann és DM üzletekben, hipermarketekben és pár szupermarketben is kapható)
2 teáskanál szójaszósz (opcionális)
1 teáskanál egész kömény
1 - 1 ½ teáskanál só (de kóstold meg nyersen már, hogy kell-e még)
Frissen őrölt bors, csili
1 teásknál pirospaprika v. 1 evőkanál sűrített paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár (opcionális)
2 evőkanál nemes élesztőpehely (opcionális)
2-3 evőkanál rozsliszt (esetleg több, hogy összeálljon)
Először a zöldséglepény alapját készítsd el.
A hagymát aprítsd fel és kezd el megdinsztelni. A répát reszeld le, a gombát pici, igazán apró darabokra kockázd fel és add őket a hagymához, sózd meg (a gomba elég sokat igényel), párold össze, majd vedd le a tűzről.
A babot is aprítsd fel kicsit, de maradjanak benne látható darabok. Add hozzá a megpárolt répás-hagymás-gombás keverékhez.
Ezután fokhagymanyomóval préseld bele a fokhagymát.
Az őrölt lenmagot a vízzel keverd el és tedd be a mikróba kb. 30 másodpercig. A lényeg, hogy pár perc pihenés után egy nyammogós, sűrű masszát kell láss a csészében, amikor a lenmag már megduzzadt és felszívta a vizet. Ezt add hozzá az eddig elkészített keverékhez.
Ezek után jöhet bele az összes többi hozzávaló, a sorrend már nem számít, kivéve, hogy a liszt legyen az utolsó. A keveréknek hasonlóan kell kinéznie:
Amikor minden benne van, teszteld, hogy tudsz-e belőle lapos, korong alakú fasírtokat formázni a kezeddel. Ha nem, akkor még tegyél hozzá több lisztet és össze fog állni. Kóstold meg picit és sózd még, ha szükésges. (Mindenkinek más erősségű sója van otthon és a vörösbab konzerveket is más és más mértékben sózzák.)
Ha minden készen van, formázd meg kézzel a fasírtjaidat és helyezd rá őket sütőpapírral kibélelt tepsire.
180 fokon süsd picit úgy, hogy egyszer megfordítod őket. Ne süsd sokáig semmiképpen, mert akkor kiszárad az egész. Kb. 15 perc az egész, hiszen már minden elő is van benne párolva. Akkor jó, ha éppen roppanós a fasírtok külseje, pici kérget kapott, de belül még puha.
Még mielőtt megformáztad volna a fasírtokat, a borsót a vízzel és szójatejjel feltetted közepes lángon főni fedő alatt a zöldségleves kockával és a sóval. Ne lepje el a folyadék a fagyasztott borsót teljesen, mert ezek melegedés közben veszítenek majd térfogatukból és vizet is engednek ki, és esetleg a végén túl híg lenne a főzeléked. Még utólag lehet hígítani, ha mégis túl sűrűnek találnád.
Amikor a borsó kellően megpuhult, vegyél ki belőle szűrőkanállal annyit, amennyi egész borsót szeretnél látni a főzelékedben, de maximum a felét az összesnek. A többit kb. két adagban turmixold össze a turmixgépedben (ez a recept esetleg botmixerrel is működik). Ha a turmixgépet választod, sokkal krémesebb állagot fogsz kapni, de ne tűzforrón turmixolj, mert azt a géped nem fogja szeretni.
Helyezd vissza a zöldborsókrémet a lábasba, tedd bele az egész borsókat is. Kóstold, hogy kell-e még sózni és hígítsd (vízzel vagy szójatejjel), ha szükséges. Forrald össze hirtelen az egészet, fűszerezd frissen őrölt borrssal és pici szerecsendióval, majd add hozzá a friss, felaprózott petrezselymet.
Tálald a sütőből épp kiemelt zöldséglepényekkel! Ha maradna másnapra, nyugodtan vidd magaddal ebédre, habár a zöldségfasírtok tényleg frissen sülve a legfinomabbak.