2012.04.01.
18:53

Mogyoróvajas tofu grillezett ananásszal

DSC_0112.JPG

A recept mogyoróvaj imádóknak készült, mint amilyen én vagyok...

A mogyoróvajjal kapcsolatban annyit jó ha tudsz, hogy általában azokból a sérült, hibás mogyorószemekből készítik, amelyeket sós mogyoróként már nem lehetne eladni.  Ezeket gyakran nem megfelelő körülmények között tárolják, így sok esetben penészedésnek indulnak. A folyamat során egy aflatoxin nevű vegyület keletkezik, amely egy közismert agesszív rákkeltő anyag és kapcsolatba hozták már többféle daganatos betegség, főként a májrák kialakulásával. Hírekben már hallhattál, olvashattál arról, hogy itt és ott több tonna  aflatoxinnal szennyezett mogyorót vagy éppen fűszerpaprikát foglaltak le a hatóságok.

Mindez nem azt jelenti, hogy egyik nagy kedvencünket, a mogyoróvajat totál félre kell dobnunk az étrendünkből. Viszont, ha rám hallgatsz, normál élelmiszerüzletekben biztosan nem veszel mogyoróvajat. Ellenben, ha bio temréket vásárolsz, valamelyest be vagy biztosítva az aflatoxin ellen, hiszen ezek termelése és a tárolása ellenőrzott körülmények között zajlik. Az én kedvencem az, amelyiket a Müller üzletekben lehet kapni, mert bio és van belőlük cukrozott illetve cukormentes verzió is. Mindenképp a cukormenteset ajánlom, nemcsak azért, mert egészségesebb, hanem mert különböző receptekez sokkal szélesebb körben tudod felhasználni, hiszen te döntöd el, hogy édes vagy sós ételt készítesz vele.

 

A tofu helyett természetesen működik a recept csirkemell szeletekkel is, ha neked az jobban tetszik.

Ha mégis a tofunál maradsz, akkor ezzel a vacsorával gondoskodtál arról, hogy egészséges növényi fehérjéhez juttasd a szervezeted  a tofu (szója) és a gabona (quinoa) által. A tofu továbbá gazdag forrása a kálciumnak, vasnak, magnéziumnak, K vitaminnak, valamint rengeteg izoflavonoidot tartalmaz, amely közismert antioxidáns hatásáról, hozzájárul a csontkszövet épségének fenntartásához, csökkenti a szívbetegségek kockázatát és rákmegelőző hatását is számos tanulmány bizonyította már.

A quinoa pedig egyenesen egy ”csodagabona”. Lehetséges, hogy nem ismered, nálunk nem annyira elterjedt a használata. Bioboltokban biztosan megtalálod. Dél-Amerikában őshonos növény, az inkák aranyaként is emlegetik, hiszen az egyik legértékesebb gabona tápértékét tekintve. Fehérjében rendkívül gazdag (13%) és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat is. Kiemelkedő a B-, C-, E-vitamin tartalma illetve sok bétakarotinhoz, magnéziumhoz, kálciumhoz és vashoz is juthatunk általa.

Ennek fényében azt hiszem, hogy belefér, ha most egy kis mogyoróvajjal ”bűnözünk”, amellyel kicsit több zsírral gazadagítjuk testünket, mint amennyivel már bőven beérné, na de legalább ennek csak kis százaléka telített (80%-ban telítetlen zsírsavakat tartalmaz) és az is növényi eredetű telített zsír, tehát a vidéki lakmározásoknál gyakran disznózsírban sütött palacsintához képest még mindig előrébb vagyunk.

 

Mogyoróvajas tofu grillezett ananásszal

3 adag

 

12 szelet tofu (kb. 1 cm vastagságú, háromszög alakra felvágva)

1 csésze quinoa vagy kuszkusz (szárazon)

Kb. 6 ananászkarika

Rukkola vagy bármilyen más saláta

Pác  (a tofura és az ananászra)

3 evőkanál mogyoróolaj

3 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál méz

½ teáskanál só

Bors, csili

Mogyoróvaj öntet

6 teáskanál mogyoróvaj (Müller-ben kapható vagy bioboltokban)

12 teáskanál szójatej

1-2 teáskanál szójaszósz

3 teáskanál juharszirup

 

A tofuszeleteket először kb. 1 cm vastagságú téglalap alakra, majd azt felezve háromszög formára szeleteld fel.

DSC_0097.JPG

Készítsd el a pácot. A tofuszeleteket kend meg vele, vagy hagyd állni benne hűtőzacskóban akár egy éjszakán át. A lényeg, hogy azért 10-15 percet pihenjen a tofu a pácban. A maradék páclével pedig ontözd meg az ananászszeleteket.

DSC_0102.JPG

A mogyoróvajas öntethez csak keverd el kézi habverővel a hozzávalókat és tedd félre.

A quinoát a csomagoláson előírtak szerint főzd meg. (A kuszkuszt mindig úgy készítsd, hogy egy egység kuszkuszt másfél egységnyi, pici sóval és olajjal dúsított, forrásban lévő vízhez adj hozzá, majd tegyél rá fedőt, vedd le rögtön a tűzhelyről és hagyd állni fedő alatt 5-10 percig.)

Az ananászszeleteket serpenyőben grillezd meg, hogy mindkét oldaluk megpiruljon picit.

Ezután a tofut szintén ugyanígy mindkét oldalán pirítsd meg.

A tálaláshoz a megmosott salátát helyezd a tányérra először, öntözd meg pici balzsamecettel. Majd mehet rá a főtt quinoa, a tetejére a tofu- és ananászszeletek és az egészet öntözd meg a mogzoróvajas öntettel!

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek tofu

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr754354401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása