Egyszer egy fél üveg, felbontott salsa csücsült a hűtőszekrényemben. 2 perc gondolkodás után meginspirált és tudtam, hogy ennek másnap egy forró, pikáns, de valami nagyon egyszerű és gyors, mexikói levesben fogom hasznát venni. A leves isteni lett csupa alap összetevő felhasználásával. Csak a fűszeres szekrénykémet kellett hozzá jól kinyitom.
Kubai Sala Leves
1 póréhagyma (felkarikázva)
4 fokhagyma gerezd (összepréselve)
½ pritaminpaprika (felaprózva)
1 és 1/3 pohár száraz feketebab VAGY 2 konzerv vörös bab
½ pohár mild salsa (bármelyik Tescoban kapható)
Fűszerek:
1 teáskanál őrölt kömény
1 teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál fahéj
1 teáskanál füstölt fűszerpaprika (ha nincs, akkor normál)
Só, bors
1 evőkanál holland kakaópor
½ - 1 evőkanál méz
1 narancs leve
Tetejére:
Friss, apróra vágott paradicsom
Friss, felaprózott új- vagy lilahagyma
Paprikás kesu tejszín (készítsd a recept alapján, csak tegyél hozzá 1 teáskanál paprikát is)
Lépések:
1. Ha száraz fekete babot használsz (bioboltokban kapható), akkor áztasd be éjszakára. Majd öntsd le róla a levét és friss vízben főzd meg előre.
2. A felkarikázott póréhagymát és az összepréselt fokhagymát párold meg pici vízen, kb. 2-3 perc alatt.
3. Add hozzá a felkockázott pritaminpaprikát, sózd meg és párold össze fedő alatt kb. 5-7 perc alatt.
4. Mehet bele a bab, majd öntsd fel az egészet annyi lével, hogy ellepjen mindent. Én a feketebab főzőlevét használtam. Nagyon jó ízt és krémes állagot kölcsönöz a levesnek. Ha konzervet használsz, akkor most ne öblítsd le, illetve adj hozzá még pici vizet, elég legyen a folyadék.
5. Add a leveshez a salsát, majd a fűszereket is. Sózd ízlés szerint. Főzd össze az egészet 5-8 perc alatt, majd a végén ízesítsd mézzel, kakaóporral és friss narancs levével.
6. Tálald valamilyen friss, ropogós zöldséggel a tetején (paradicsom, lilahagyma, újhagyma, paprika), avokádóval vagy esetleg kesu tejszínnel.