Mikor a szükség törvényt bont, és főztem abból, amit találtam itthon:
3 szelet sütőtök a hűtőben, alma, burgonya, lencse, hagyma és fűszerek.
Isteni leves kerekedett ki belőle. Akkor se lett volna jobb, ha direkt eltervezem.
Sütőtökös Curry Lencseleves
2 nagy adag
1 vöröshagyma
2 fokhagyma gerezd
½ pohár száraz lencse (zöld vagy barna)
2-3 szelet sütőtök (előre megsütve)
2-3 burgonya (felkockázva)
1 nagyobb alma (felkockázva)
3 pohár víz
¾ pohár növényi tej
Fűszerek:
1 teáskanál curry (vörös vagy sárga)
1 teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál őrölt korriander
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál fahéj
Só, bors (ízlés szerint)
Tipp: Akinek még egy kis indiai Garam Masala fűszerkeveréke is van, abból is használhat 1 teáskanállal. Isteni ízek születhetnek.
Lépések:
1. A lencsét mosd meg és főzd meg 1 pohár vízben pici sóval.
2. A felaprózott vöröshagymát és összepréselt fokhagymát bő vízen párold meg. Add hozzá a felaprózott burgonyát, öntsd fel a 3 pohár vízzel, sózd meg, és fedő alatt főzd közepes lángon.
3. Mikor a burgonya már majdnem megfőtt, add hozzá a felkockázott almát, és főzd tovább. Ha minden megpuhult, akkor add hozzá a megfőtt lencsét is.
4. A sütőtök szeletek belsejét turmixold teljesen krémesre a ¾ pohár növényi tejjel, majd öntsd a pürét a leveshez. Add hozzá a fűszereket, főzd össze 5-8 perc alatt, sózd, borsozd ízlés szerint.
5. Citromlével meglocsolva és csípős Tabasco szósszal meglocsolva a legfinomabb!