Egy pár sárgarépát nem nehéz mindig kéznél tartani, hiszen sokáig eláll és szinte mindig kapható. Egy ködös hétfő estén pedig nincs is jobb kényeztetés, mint egy krémes, A-vitamindús, meleg leves, amihez alig pár hozzávaló szükséges csak, és könnyen el is készíthető.
Sárgarépa krémleves
2 nagy adag
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (összepréselve)
Kb. fél kg sárgarépa (vékonyan felkarikázva)
½ pohár zabpehely (bármilyen)
½ pohár növényi tej
Fűszerek:
½ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál fahéj
¼ teáskanál szerecsendió
Csipet őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál őrölt koriander
½ teáskanál őrölt kömény
Só, bors (ízlés szerint)
Pici juharszirup vagy méz (ízlés szerint)
Tipp: Egyszer-egyszer készítsd el kókusztejjel. Megéri!
Lépések:
1. A felaprózott hagymát bő vízen párold meg, majd add hozzá az összepréselt fokhagymát és a répakarikákat. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózd meg picit, majd add hozzá a fűszereket és fedő alatt főzd kb. 10 percig.
2. Add hozzá a zabpelyhet, és főzd tovább, egészen addig, amíg a répa megpuhul és a zabpehely teljesen puha, majdhogynem túlfőtt állapotba kerül. Ez adja meg a leves krémességét.
3. Tedd az egészet egy turmixgépbe, add hozzá a növényi tejet és turmixold őket össze teljesen krémessé.
4. Öntsd vissza a lábasba, sózd még, ha szükséges, forrald össze az egészet, majd ízesítsd pici juharsziruppal vagy mézzel, ha szeretnéd.
5. Tálald frissen őrölt borssal és pici zabpehellyel meghintve.