2012.11.16.
11:51

Tippek a mai napra: szedj D-vitamint!!

Screen-shot-2012-05-14-at-9.44.44-AM.pngNormál esetben nem vagyok úgymond ’’vitaminpárti’’. A természetben előforduló ételek szinergiájában hiszek, és abban, hogy semmi sem lehet olyan hatékony, mint egy teljes értékű táplálkozás, ahol az ételek széles kombinációi által visszük be a vitaminokat. Senki sem lesz egészségesebb, vitamintabletták szedése által. Sőt, ezek a tabletták gyakran a toalettben kötnek ki, hiszen fel sem tudnak szívódni, így nem is hasznosulnak megfelelően. Ugyanakkor gyakran a visszájára is tudnak ütni, és metabolikus zavarokat képesek okozni. Ám, abban az esetben, ha egy szükséges vitamint nem tudunk természetes úton bevinni, akkor azt be kell vinni sajnos egy kapszula formájában. A D-vitamin pedig ilyen. Mivel nem Kaliforniában élünk, ezért nem kapunk annyi napsütést, amennyi elegendő lenne a helyes D-vitamin-szint eléréséhez. A lakosság zöme (több mint 70%) D-vitamin hiányban szenved a rendszeres tojás-, tej-, máj-, és halfogyasztás ellenére is. Ennek bizony a kevés napsütés az oka. UVB-sugarak ugyanis aktiválnak egy bizonyos bőrben lévő koleszterin-komponenst (7-dehidrokoleszterin), amelyből a D-vitamin hatásos, biológiailag aktív formája (1,25-dihidroxikolekalciferol) a májban, majd a vesében alakul át és jön létre. Épp ezért a D-vitamin inkább egy hormon és nem is igazán vitamin, hiszen testünk elő tudja állítani saját magának elegendő napfény hatására. Azonban, ha ez nincs meg, akkor a D-vitamint más forrásokból kell pótolni.

A testünkben lévő összes sejtnek van D-vitamin receptora, ezzel is jelezve, milyen fontos vitaminról van szó szervezetünk optimális működése szempontjából. A D-vitaminnak fontos szerepe van a megfelelő kalciumszint fenntartásában, a csontok egészségében, a foszfát-anyagcserében és a szív-és érrendszer egészségében is többek között.

Az Egyenlítőtől távol eső országokban nem véletlenül magasabb az D-vitamin hiánnyal kapcsolatba hozható, krónikus betegségek előfordulása, mint daganatos betegségek, szívbetegségek, magas vérnyomás, érelmeszesedés, kettes típusú diabétesz, reuma, csontritkulás, sclerosis multiplex és egyéb autoimmun betegségek. Bizony, nem csak a csontritkulástól kell tartanod D-vitamin hiány esetén, hanem a ráktól, szívbetegségektől és a többitől is!

Sötét bőrűek, idősek, kisbabák és túlsúlyosak fokozottan ki vannak téve a D-vitamin hiány kockázatának! Ha túlsúlyos vagy, gyakorlatilag biztos, hogy D-vitamin hiányban szenvedsz, hacsak nem szedsz vitamint illetve napozol minden nap. A testben lerakódott zsír ugyanis gyakorlatilag kiszívja az amúgy zsírban oldódó vitamint a szervezetből, így az nem ott hasznosul, ahol kellene neki.

Napfénymentes időszakokban (ősztől tavaszig) tehát, naponta egy 1000-2000 IU/NE (25 µg/mcg-50 µg/mcg) D-vitaminkapszula szedése nagyon ajánlott! Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, ezért nem árt, ha a kapszula bevétele előtt elfogyasztasz egy kis diót, lenmagot, mandulát, avokádót, tofut, szójatejet vagy oliva bogyót, melyekkel elősegíted a felszívdódást.

A D-vitamin tablettát Magyarországon receptre fel kell íratni. Beszélj háziorvosoddal és írattasd fel, továbbá kérj esetleg vértesztet is a D-vitaminszinted ellenőrzésére!

A D-vitamin hiánya rengeteg krónikus betegség kockázatát magával hordozza. Elegendő napfény nélkül, csupán táplálkozás útján gyakorlatilag lehetetlen elegendő D-vitamint pótolni, ezért vedd komolyan a kérdést és orvosoddal megbeszélve szedjél egy kis D-vitamint a téli hónapokban!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr124909945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása