2012.11.12.
18:56

Tippek a mai napra: dinsztelj hagymát vízen!

onion_16x9.jpgAz, hogy a hagymát olajon vagy zsíron kell dinsztelni gyakorlatilag belénk van kódolva már születésünkkor. Annyira magától értetődőnek és természetesnek érződik, hogy szinte senki sem érti, mi a probléma ezzel a #1 alaplépéssel.

 

Sajnos nincsen olyan, hogy ’’jó olaj’’. A legtöbb olajnak alacsony égésbonja van, ezért biztosra vehetjük, hogy főzéskor-sütéskor káros szabadgyökök szabadulnak fel belőle, amelyek a testünkben kötnek ki. A gyakran használt olajok közül csak a napraforgóolajnak és a kókuszzsírnak van magasabb égéspontja.

Az olajok másrészt természetes közegükből kivont, izolált anyagok, amelyek csak is üres kalóriákat tartalmaznak, és gyakorlatilag semmi mást. A feldolgozás során elvész belőlük minden értékes tápanyag illetve rost. Ami marad, az egy üres, zsírbomba. Még az extra szűz oliva olaj is azonnal károsítja az erek belső falát (az endoteliális sejteket), amelyekben így könnyebben felgyülemlenek a lerakódások. Ezek pedig szív-és érrendszeri betegségekhez vezethetnek.

Csak 1 evőkanál oliva olaj 120 kalóriát tartalmaz, melyek üres kalóriák. Semmilyen számodra fontos tápanyagot nem vittél be, csak üres zsírokat! ’’Egy kis ebbe, egy kis abba’’, és máris több száz kalória összejött egy nap alatt feleslegesen!

Mit tudsz tenni? Szokj rá arra, hogy ezentúl a hagymát nem olajon, hanem szimplán vízen párolod meg! Nyilván nem vagy olyan elvetemült, mint én, aki mindent elolvas és mindent elkerül, amiben felesleges, hozzáadott, finomított olajok vagy zsírok vannak. Egyet azonban te is megtehetsz, és ez a hagyma vízen való megdinsztelése mától. Egyszerű lépés, és még pénzt is spórolsz vele.

Rengeteg további módja van az olajmentes hagymadinsztelésnek. Használhatsz vizet, kimaradt zöldség alaplevet, sört, bort, narancs levét stb.

A folyamathoz használj lényegesen több vizet, mint amennyi olajat használnál. A víz mindig lepje el a hagymát. El fogja főni. Akkor tedd a serpenyőbe a hagymát, amikor a víz már forró, és párold tovább, mintha olajat használnál, kb. 4 percig. Ha elfőtte az összes vizet és még nem találod elég puhának a hagymát, akkor csak öntsd fel több vízzel. Az étel ízén, állagán ígérem, semmilyen különbséget nem fogsz érezni, viszont több száz üres kalóriát és ezer meg ezer forintot fogsz megspórolni úgy, hogy vigyázol az ereid épségére és egészségére!

Ez egy olyan apróság, amit mindannyian megtehetünk!

2 komment

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr924903852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

heyjude 2012.11.13. 10:25:46

Szia, néhány hete-hónapja, mikor elkezdtelek olvasni, próbáltam hagymát vízen dinsztelni, csak ugye ugyanannyi vízzel mint amennyi olajat szoktam.. úgyhogy mindig hamarabb elfőtt, minthogy megdinsztelődött volna a hagyma, fel is adtam. De most újra megpróbálom, köszi a részletes leírást for dummies... :)

eddmagad 2012.11.13. 11:37:42

:)) Ohhhh, en is honapokig kiserleteztem. Ez az "olajdolog" nalam is nehezkes ugy volt :) Szoval legalabb 4szeres mennyisegu viz szukseges, de inkabb usszon a hagyma a vizben, ugyis elfovi. Lehetseges, hogy utana kell meg onteni, mindig magas langon kell parolni es tovabb, mint olajon! :) Megeri ;)
süti beállítások módosítása