Mostanában majdnem minden nap zabkását reggelizem. Na de, hogy ne legyen unalmas, igyekszem variálni az ízeket. Minden reggel valami új felfedezéssel indul. Egyszer szedres-csokis, másszor almás pite, aztán banános és ma sütőtökös pite oatmeal következett. Nagyon egyszerűen ki lehet hozni a legegyszerűbb dolgokból is a legfinomabbat!
A reggeli zabkásádat nem is kell megfőzni! Kinek is lenne rá ingerenciája minden reggel, indulás előtt…
Csak ’’összedobálod’’ a hozzávalókat, mielőtt elmész este lefeküdni, és reggel már csak megeszed vagy viszed magaddal kisdobozban.
"Sütőtökös pite" zabkása
1 adag
½ pohár nagy szemű zabpehely
2 evőkanál őrölt lenmag (kávédarálóban őröld meg, ha egész lenmagod van)
2 evőkanál mazsola
¾ pohár növényi tej (lehet víz is vagy ¼ pohár víz és ½ pohár növényi tej kombináció, hogy spóroljunk is kicsit)
¼ pohár sütőtök püré (villával összetört, előre megsütött tökből)
1 teáskanál fahéj
1 csipet gyömbér, kardamom és szerecsendió
Édesítő (Méz / juharszirup/ agávé / xilit)
Tipp: Ha nincsen előre kisütött sütőtököd, akkor helyettesítsd villával összetört banánpürével (1 db banán), hagyd el a kardamomot és a gyömbért, illetve én ezt édesíteni sem szoktam, mert a banán eléggé édessé teszi nekem.
Lépések:
1. Este, lefekvés előtt keverd össze egy tálban a zabpelyhet, az őrölt lenmagot, a mazsolát és a növényi tejet. Fedd le és hagyd a hűtőben éjszakázni. (Tökéletesen megpuhul a zabpehely így, főzés nélkül. Kisszemű zabpehely nem működik, mert az ’’túlázna’’.)
2. Reggel keverd hozzá a sütőtök pürét, a fűszereket és az édesítőt, majd mikróban vagy kis lábasban melegítsd össze az egészet (2 perc), vagy fogyaszd hidegen.