2012.10.17.
08:19

Házi kenyér Annától

Tegnap kaptam egy szuper kenyér receptet egy kedves olvasónktól. Sok helyen sajnos csak nagyon rossz minőségű kenyereket lehet kapni, amelyek ’’teljes kiörlésűnek’’ nevezvén max. 5 % búzakorpát tartalmaznak, ételfestékkel színezik őket barnává és akkor a többi összetevőről már szót se ejtsünk. Ezért szoktam mindig azt javasolni, hogy jó pékség hiányában inkább térjetek be a helyi Rossmanba vagy DM-be és keressétek az ott előrecsomagolt, igazi rozskenyereket. Na de persze azokat nem mindenki szereti, illetve pirítóshoz nem a legjobbak.

Most itt van egy olyan recept, ami 100%-ban teljes összetevőket tartalmaz és visszaadja a házi kenyérsütés örömeit. Én akárhányszor próbálkoztam egy kenyér recept összeállításával, sosem arattam túl nagy sikert, de szerencsére Anna ügyesebb és nagyobb profi a kenyérsütés területén, és most megajándékozott bennünket jól bevált receptjével, amit ő minden héten egyszer elkészít és kitart nála jó pár napig. Az már csak hab a tortán, hogy a receptet pontosan október 16-án, a kenyér világnapján kaptuk! Hát nincsenek véletlenek!

Szóval itt az új, egészségbomba kenyér recept Annától! Használjátok!

Kép01.jpg

 

Házi kenyér Annától

175 g teljes kiőrlésű liszt (Annának otthonról van bio tönkölybúza és zab keverékéből 2/1 arányban, házilag őrölt lisztje, de boltban vásárolt, teljes tönkölyliszttel is működik.)
1 csapott tk. só
20 g zabpehely (apró szemű)
2 ek. tönkölykorpa/zabkorpa
1 ek. búzacsíra
20-30 g mag (lenmag, szezámmag, napraforgómag, tökmag...tetszés szerinti variációkban)
35 g rozsliszt
250 ml meleg víz
1 tk. méz
25 g élesztő

Note: Anna ezt a receptet alapreceptként használja. A víz-méz-élesztő keveréken és a 175 g liszten kívül a többi hozzávalót már csak szemmértékkel teszi a tésztába és nem is mindig mindent.)


Tipp: Anna a pici olajat, amit korábban használt a receptben, már kihagyta a tésztából (a kedvemért :)!), ezáltal kicsit sűrűbb a kenyér, de ez szinte észrevehetetlen.
Pici búzasikérrel még lehet lazíthati a tésztán.

 

Lépések:

1. A meleg vízben keverd el a mézet és futtasd fel az élesztőt.

2. Amíg felfut az élesztő, a többi hozzávalót keverd össze egy tálban, majd mehet hozzá az élesztős keverék. A 35 g rozsliszt csak egy kb. mennyiség, ezt a tészta sűrítése miatt adjuk hozzá, attól függően, hogy a többi száraz hozzávaló mennyi nedvességet vett fel. A keveréknek annyira kell sűrűnek lennie, hogy még kényelmesen lehessen kanállal keverni.

3. Miután összekeverted, kétszer kelesztd meg a tésztát (közben keverd át)!

Kép04.jpg

4. Majd egyengesd a tésztát egy sütőformába. (Szilikon sütőformában a legegyszerűbb megsütni. Ha más sütőtálad van, akkor béleld ki sütőpapírral).

Kép03.jpg

5. Tegyél vizet egy kisméretű tűzálló tálba. Ezt tedd be a sütőformában lévő kenyered mellé a sütőbe, kapcsold be a sütőt 6-7-es fokozatra (180 fok) és még a hideg sütőbe tedd be a tésztát.

6. 25-27 perc és kész. (Ellenőrizd fogpiszkáló pálcikával!)

7. Ha kész, rácson hagyd kihűlni. Anna általában szeletelve elteszi a fagyasztóba, így ki tud venni akár csak egy szeletet is.

Kép02.jpg

Ebben a kenyérben benne van minden földi jó, az biztos! Jövő héten az Aldi árulni fog szilikonos kenyérsütő formákat, szóval alig várom, hogy beszerezzek egyet, és azonnal elkészítsem ezt a receptet.

Köszönjük, Anna!

Szólj hozzá!

Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr524853482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása